Acasă Eveniment Peste 60 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa...

Peste 60 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa au fost ridicaţi de anchetatori

375
DISTRIBUIȚI

Peste 60 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au fost ridicaţi, luni dimineaţă, de lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), în urma descinderilor care au avut loc în vamă şi la locuinţele acestora. Potrivit unor surse judiciare, mare parte dintre angajaţii vamali au fost ridicaţi de anchetatori de la locuinţele lor din municipiul Huş i, aflat la aproximativ 15 kilometri de punctul de trecere a frontierei, dar şi din comunele apropiate, şi sunt aduşi la Bucureşti cu dube ale Jandarmeriei. Din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au fost ridicaţi aproximativ 15 lucrărori vamali care erau de serviciu la momentul descinderilor, aceştia fiind urcaţi într-un microbuz al DGA care a plecat din vamă spre Bucureşti. Surse judiciare afirmă că majoritatea persoanelor ridicate de anchetatori sunt poliţişti de frontieră suspectaţi de luare de mită şi trafic de ţigări.
Activitatea în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, judeţul Vaslui, a fost blocată, luni dimineaţă, la ora 6.00, în urma unor percheziţii şi descinderi de care sunt vizaţi vameşi şi poliţişti de frontieră suspectaţi de luare de mită şi trafic de ţigări. La ora 8.00, a fost reluat traficul la intrarea în ţară, din Republica Moldova, după care a fost reluată circulaţia şi pe sensul de ieşire din ţară, dar doar pentru autoturisme. La această oră în vamă se află zece tir-uri care aşteptau pe sensul de ieşire din ţară. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie de Frontieră Vaslui, Irina Mirică, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX că în vamă au fost redistribuiţi poliţiştii de frontieră de la alte puncte vamale astfel încât la Albiţa activitatea să se poată desfăşura în condiţii bune.
Conform unor surse judiciare, vameşii şi poliţişti de frontieră de la Punctul de Trecere a Fontierei Albiţa, cea mai importantă frontieră din estul ţării, au fost monitorizaţi de anchetatori timp de câteva luni. Surse judiciare afirmă că în luna august a anului trecut la Vama Albiţa au fost aduse şi instalate, inclusiv în cabinele vameşilor, calculatoare noi, care în luna ianuarie au fost ridicate. La Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Albiţa lucrează 114 persoane, din care 87 sunt vameşi. Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie fac cercetări cu privire la implicarea unor vameşi şi poliţişti de frontieră în fapte de corupţie, iar de la începutul lunii februarie au fost arestaţi 59 de angajaţi ai PTF Siret (Suceava), iar alte 90 de persoane sunt încarcerate în cadrul anchetei privind punctele Naidăş (Caraş Severin), Foeni şi Moraviţa (Timiş). În aceste cazuri privind activitatea nelegală desfăşurată la punctele de graniţă, anchetatorii au susţinut că inculpaţii au comis, în concurs, infracţiuni grave, prima, o infracţiune de crimă organizată, fiind o pluralitate constituită cu un număr mare de autori, iar cealaltă, o infracţiune continuată, de corupţie cu un număr foarte mare de acte materiale. Altfel spus, există nu numai infracţiuni grave, ci şi cauze de agravare. Magistraţii au afirmat că inculpaţii, în calitate de lucrători de poliţie sau vameşi, în baza unei înţelegeri prealabile, în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, au pretins, primit sau acceptat, direct sau indirect, sume de bani şi bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011, în scopul de a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu privind controlul de frontieră şi a le permite introducerea în România a unor bunuri (în general ţigări) peste limita legală admisă, precum şi faptul că au constituit un grup structurat pe turele de serviciu şi au acţionat în mod coordonat în scopul comiterii unor infracţiuni mai grave (cum este cea de luare de mită) pentru a obţine beneficii materiale şi financiare.
Acţiunile de la graniţe survin unei decizii a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din iunie 2010 privind combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei. Astfel, în urma modificărilor legislative, au fost plasaţi investigatori sub acoperire, aparatură tehnică de interceptare audio-video, au fost supravegheate livrări suspecte, au fost interceptate convorbiri telefonice, ceea ce a confirmat, implicit probat, faptele de corupţie în care erau implicaţi funcţionarii statului de la vămi cu acordul şefilor.
Sursa: Mediafax
 

Comentarii

comentarii