Acasă Actualitate Peste 700 de mii de lei au mai rămas la Programul “Casa...

Peste 700 de mii de lei au mai rămas la Programul “Casa verde”, în Timiş

DISTRIBUIȚI

Agenţia pentru Protectia Mediului (APM) Timiş a preluat  423 dosare, până în 15 octombrie, în cadrul Programului “Casa Verde”, privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire. Programul a demarat de la data de 1 iulie 2010. Preluarea dosarelor continuă până la epuizarea fondurilor alocate judeţului Timiş, în sumă de 3.439.507 lei. Valoarea totală solicitată (cumulată de la începutul derulării programului) este de 2.718.138,20 lei, iar suma rămasă disponibilă este de 721.368,8 lei.

300 de milioane de lei economie

Alina Căluşeru (foto), directorul APM Timiş, a spus că, din totalul cererilor de finanţare, până în prezent, au fost aprobate un număr de 71 de dosare, celelalte solicitări urmând a fi onorate pe măsura validării de către Administraţia Fondului pentru Mediu Bucureşti.
Semnarea contractelor şi preluarea dosarelor în cadrul Programului "Casa Verde" se realizează zilnic, la APM Timiş (Timişoara, B-dul Liviu Rebreanu, nr. 18-18A), de luni până joi, între orele 9 –16, şi vineri, între orele 9 -12.
“Programul „Casa Verde” contribuie la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului, prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinere de apă caldă menajeră”, a precizat Căluşeru. În vederea creşterii calităţii vieţii, România îşi propune reducerea cu 15-25% a facturii de energie termică a populaţiei, prin stimularea unui volum de investiţii de peste 300 milioane lei/an şi realizarea unor importante economii de energie.

20.000 de MWh pe an economii

De asemenea, prin implementarea programului multianual de reabilitare termică a clădirilor multietajate, se vor realiza lucrări de reabilitare termică pentru a atingerea ţintei de 20.000 MWh/an economii energie. Îmbunătăţirea eficienţei energetice şi dezvoltarea durabilă a sistemului energetic constă în reducerea intensităţii energetice primare, în vederea atingerii ţintei naţionale (reducere cu 40% până în anul 2015, comparativ cu anul 2001) şi reducerea poluării în sectorul energetic. Continuarea promovării energiei electrice produse din surse regenerabile şi impunerea unei ţinte obligatorii de 20%, până în 2020, a cotei de energie regenerabilă din consumul intern brut de energie la nivelul UE impune corelarea ţintelor naţionale cu cele stabilite la nivel european şi introducerea de măsuri de susţinere a micilor producători. România este prima ţară inclusă în Anexa I a Convenţiei-cadru a Naţiunilor Unite care a ratificat Protocolul de la Kyoto, angajându-se să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 8%, în prima perioadă de angajament (2008-2012), faţă de anul de bază (1989).

Comentarii

comentarii