Acasă Actualitate Petre Roman, omul care se identifică cu istoria României de după 1989:...

Petre Roman, omul care se identifică cu istoria României de după 1989: “Am o poveste adevărată despre Timișoara, care este minunată”

DISTRIBUIȚI

Petre Roman are astăzi 76 de ani și de câțiva ani buni s-a retras din politică. Rămâne însă unul din personajele care au marcat istoria României de după 1989. Roman a participat la baricada din centrul Bucureștiului în zilele de 21 și 22 decembrie. În 22 decembrie 1989 pronunță, din balconul sediului Comitetului Central, prima Declarație contra dictaturii comuniste. Tot pe 22 decembrie a devenit membru al Consiliului Provizoriu al Frontului Salvării Naționale constituit pentru coordonarea procesului revoluționar și instaurarea democrației. Pe 26 decembrie 1989, Petre Roman a fost numit prim-ministru al României, el conducând Guvernul provizoriu până la 28 iunie 1990, apoi este desemnat prim-ministru și votat de Parlament. Petre Roman este înlăturat din guvern după mineriada din septembrie 1991. A înființat apoi Uniunea Social Democrată, a fost senator din partea PD, deputat ales pe listele PNL. Acum e speacker.

Cu acest rol a fost invitat și la conferința economică de săptămâna trecută de la Arad. Înainte, însă, s-a oprit și la Timișoara.

“Am o poveste adevărată despre Timișoara, care este minunată și e a mea. Eram la baricadă, în seara lui 21 decembrie 1989. Baricada noastră tăiase circulația pe artera cea mai important din București, pe Magheru, între Intercontinental și Hotelul Dunărea. Cei câți eram acolo, niciodată nu am fost prea mulți, cel mult 140 de persoane, spre seară eram supuși la presiune – fie că veneau mașini de pompieri care ne stropeau cu apă, fie că erau tancurile de pe care se trăgea cu mitralie, e adevărat, în plan vertical și cu gloanțe trasoare, începusem să simțim în suflet și oarecare tensiune. În moment acela au venit doi tineri, undeva la vârsta de 30 de ani, care au spus că sunt din Timișoara. Au venit să ne spun că la Timișoara armata e cu ei și că au declarat Timișoara Oraș liber de comunism. A fost pur și simplu ca o electrocuție plăcută. A fost o eliberare. Și noi am început să strigăm cu toată forța: Timișoara, Timișoara. Asta e amintirea mea cea mai frumoasă despre Timișoara”, a declarat Petre Roman, la Radio Timișoara.

“Schengen este un eșec al politicii românești, întâi de toate”

Fostul premier, deși nu mai face politică, e conectat la tot ce înseamnă politica internă sau externă a României. Acum, țintă țării noastre este aderarea la spațiul Schengen. Deocamdată mai avem de așteptat.

“Schengen este un eșec al politicii românești, întâi de toate. Să ne înțelegem bine, pentru că noi am vrut să îngrășăm porcul în Ajun. Începând cu 2012, cel puțin, dar în special din 2015, ar fi trebuit să fie o temă zilnică a diplomației române, a președintelui, a ministrului de Externe, a instituțiilor românești, și vă asigur că astăzi eram în Schengen (…). Nu ne considerăm noi în lumea bună, în primul rând, pentru că așa cum se vede, liderii noștri nu sunt primiți cu foarte mult interes – respectul e o chestie formală, eu mă refer la primirea sinceră. Adică să ai prieteni acolo. Eu i-am avut prieteni pe toți mai marii Europei, dar și din lume. I-am avut pe toți apropiați. Francois Mitterrand, Helmut Khol, Felipe Gonzalez, Giulio Andreotti, atâția și atâția. Primul ministru al Belgiei, primul ministru al Norvegiei…Asta conta enorm. Nu am știu să cultivăm aceste prietenii”, a mai spus Roman.

Referitor la politicile Uniunii Europene, Petre Roman susține că există un exces de birocratizare la nivelul uniunii.

“Uniunea Europeană este acuzată ca având o alunecare către birocratizare. Ceea ce este adevărat. Această problemă trebuie îngrijită. Ea nu poate fi eliminată, pentru că Uniunea Europeană înseamnă instituții, mecanisme, reglementări. E o construcție care funcționează cu acești trei stâlpi. Și asta înseamnă, desigur, birocrație. Problema este când vorbim de un exces de birocratizare, când o serie de hotărâri care se iau acolo se transmit ca fiind vocea Europei. Ei, nu e chiar așa. Ca Uniunea Europeană să devină mai puternică, iar credința mea, am exprimat-o de multe ori, e ca UE să devină un al treilea pol al lumii – este nevoie să găsim această conviețuire inteligentă, deșteaptă, între interesele fiecărei națiuni – iar ideea că națiunile dispar se dovedește complet greșită, și interesul nostru al tuturor, împreună. Am convingerea că lucrul acesta poate fi consenzualizat”, a adăugat Roman.

“Inflația e groaznică. Este un flagel al economiei, dintotdeauna”

Legat de războiul din Ucraina, Petre Roman afirmă că nu se pune problema să fim amenințați din punct de vedere militar, însă, de efectele inflație nu scapă nimeni.

“Ce ne facem cu războiul de lângă noi. E bună întrebarea, ce ne facem! Pentru că ne privește, suntem foarte aproape. Nu se pune problema să fim amenințați din punct de vedere al războiului, militar, pentru că România este în NATO, este în UE. Ne putem imagina dacă Rusia va câștiga, atunci ar fi o problemă pentru întreaga lume, dar lucru acesta nu se întâmplă. și aici intervine curajul ucrainenilor care își apără propria țară. Dar trebuie să ne preocupe și soarta fraților noștri moldoveni. O parte din popoare, printre ele și România, suferă de inflație. Inflația e groaznică. Este un flagel al economiei, dintotdeauna. A revenit după ce ani de zile noi nu am avut inflație. Această inflație a lovit nu numai din cauza războiului din Ucraina. Am avut și perioada de COVID în care s-au băgat foarte mulți bani, iar acești bani trebuiesc plătiți! Datoriile se plătesc, într-un fel sau altul. Toate marile datorii, ale tuturor marilor crize, s-au plătit prin inflație”, a mai spus Petre Roman.

Comentarii

comentarii