Acasă Economic Piaţa de IT din România s-a comprimat cu aproape 20 de procente

Piaţa de IT din România s-a comprimat cu aproape 20 de procente

DISTRIBUIȚI

Segmentele ce compun piaţa de IT reacţionează diferit provocărilor ridicate de criza economică mondială. Motivele acestei reacţii diferenţiate sunt multiple, însă au legătură, în primul rând, cu felul în care se raportează fiecare segment al pieţei la nevoile şi aşteptările clientului. Astfel, piaţa de hardware este una dintre cele mai afectate, din cauza faptului că aceasta presupune din partea cumpărătorilor investiţii pe termen lung, strategie ce nu este foarte des întâlnită pe timp de criză. Scăderi mai mici se înregistrează şi pe segmentul de software, iar serviciile IT şi comerţul online beneficiază chiar de creşteri.
Dana Iorga, Director general IT&S, estimează că scăderile pe segmentul de hardware vor ajunge până la finalul anului fiscal 2009, la 50% (cu procentele cele mai mari înregistrate la imprimantele simple, – 80%, sau la desktopuri, – 70 %). Chiar şi în cadrul acestei scăderi se pot observa însă anumite semne ale revenirii pieţei: trimestrul 4 va aduce o creştere cu 20 % faţă de trimestrul 3. „Pe fondul scăderilor înregistrate de segmentul hardware, serviciile de IT se bucură de o creştere de aproximativ 5-10% (repararea este văzută ca fiind mai avantajoasă decât schimbarea echipamentelor). Cat despre software, volumul pentru anul 2009 este menţinut în raport cu cel de anul trecut, una din explicaţii constând în orientarea companiilor către software local, realizat cu costuri mai mici; comerţul online a avut şi el o evoluţie bună în acest an, beneficiind de cel mai mare potenţial de creştere”, adaugă Dana Iorga.
Conform IDC, cheltuielile IT pe piaţa locală vor atinge 5,47 miliarde de lei în 2009, în scădere cu 19,2% faţă de anul precedent, contribuţia sectorului IT în PIB urmând să scadă cu 0,2 puncte procentuale, la 1,1%. În 2008, cheltuielile IT din România au totalizat 6,77 miliarde de lei, conform datelor aceleiaşi companii. Conform aceluiaşi studiu, ponderea cheltuielilor IT în PIB-ul României va urca la 1,3% în anul 2010, va atinge 1,5% în 2011 şi 1,6% în intervalul 2012-2013.
Pe marginea acestor date, Dana Iorga vorbeşte despre strategia companiei pe care o conduce: „Criza se va încheia la un moment dat şi va începe creşterea. Dacă nu îţi conservi resursele, nu ai cu ce să creşti. De aceea, noi vrem să ne conservăm aceste resurse, pentru ca, atunci când va fi nevoie să accelerăm, să ne fie uşor să câştigăm în volum. Părerea mea, ca director al unui distribuitor important pe piaţa de IT, este că acest sector va continua să scadă uşor în 2010, pentru că nu văd o revenire economică decât în a doua jumătate a anului. Dacă economia va începe să crească în a doua jumătate a anului viitor, aceasta va creşte cu valori sub 1% şi, din păcate, acest lucru nu se va reflecta prea mult în creşteri ale cifrelor de afaceri pe IT. În mod sigur, într-un an sau doi, întreaga economie va arăta diferit, iar cei care nu sunt viabili vor părăsi scena; pentru că acum sunt multe companii care sunt găuri negre”.
În contextul schimbărilor de ritm și al reorganizării pieţei, vânzările IT&C vor merge tot către laptopuri şi netbook-uri, iar în ceea ce priveşte segmentul de companii, rămân atractive produsele de nişă, cum ar fi copiatoarele cu destinaţie specială. Dincolo însă de orice predicţie şi estimare, piaţa de IT rămâne un domeniu care nu poate pierde pe termen lung pentru că ea însăşi este alternativa la domeniile care pierd teren în contextul crizei economice.

Comentarii

comentarii