Acasă Economic Piața imobiliară din Timișoara – de la ”blocuri fantomă” la ieșirea din...

Piața imobiliară din Timișoara – de la ”blocuri fantomă” la ieșirea din recesiune

DISTRIBUIȚI

Conform unei analize comparative realizată de www.imobiliare.ro privind evoluţia preţurilor la principalele categorii de proprietăţi rezidenţiale în primul trimestru, Timişoara este unul din oraşele în care afacerile imobiliare au cunoscut o evoluţie pozitivă. După trei ani de scăderi succesive, evoluţia preţului solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare de proprietari, intermediari şi dezvoltatori este pozitivă în T1. Chiar şi casele noi, dar şi terenurile pentru construcţii au dat semne de stabilitate în primele luni ale acestui an. Doar casele vechi, al căror preţ este în continuare foarte ridicat prin prisma amplasamentului, par să nu fi ieşit încă din recesiune şi înregistrează, în continuare, scăderi importante de preţ. 

 
Apartamente
 
În Timişoara, apartamentele, atât cele vechi cât şi cele noi, au avut o evoluţie pozitivă, în creştere, în primul trimestru al anului. Valoarea Indicelui imobiliare.ro înregistrată la finalul primului trimestru a fost de 798 euro/mp util, cu 1,4% mai mare decât valoarea înregistrată la finalul lunii decembrie 2010 (787 euro/mp util). În ciuda faptului că apartamentele din Timişoara au cunoscut cea mai mare devalorizare anul trecut (-18%), acestea au început să recupereze din terenul pierdut. Pe segmentul apartamentelor vechi, în perioada menţionată, s-au înregistrat creşteri de preţ la toate categoriile de apartamente. Variaţiile au fost cuprinse între +0,6% în cazul apartamentelor vechi cu trei camere şi +5,4% în cazul garsonierelor. Preţul cerut pentru apartamentele vechi cu două camere din Timişoara a crescut cu 2,6%. Şi apartamentele noi au avut o evoluţie în creştere: +1,2% pentru Timişoara.
 
Case – vile şi terenuri
 
Spre deosebire de apartamente, preţurile caselor şi vilelor scoase la vânzare au avut o evoluţie diferită. Casele şi vilele vechi, construite înainte de 1990 au înregistrat o scădere de preţ semnificativă, de peste 14%. Casele şi vilele noi, însă, au cunoscut o evoluţie diferită în acest interval: +0,1%. Totuşi, principalul atu al caselor vechi rămâne amplasamentul, în cele mai multe cazuri vorbim de zone bune, ceea ce face ca preţul pe metru pătrat solicitat în acest caz să se menţină în continuare mai ridicat decât cel practicat pentru construcţiile noi care se află în zone periferice. În primul trimestru, chiar şi preţul terenurilor, categoria imobiliară cea mai afectată de criză a cunoscut o oarecare stabilitate în Timişoara şi localităţile învecinate.  
 
Timișoara are multe ”blocuri fantomă”
 
Prezent la Timișoara cu ocazia lansării campaniei “Imobiliarele sunt bune”, , reputatul consilier imobiliar Ilias Papageorgiadis a declarat că: ”Punctul forte al regiunii este domeniul industrial. Timişoara, alături de Cluj, vor atrage cele mai importante investiţii străine în domeniul industrial. Piaţa imobiliară timişoreană nu este atât de dezvoltată pe cum ar crede unii. Pe sectorul rezidenţial, o creştere spectaculoasă nu va avea loc”. Ilias Papageorgiadis a lansat la Timișoara două cărţi destinate atât specialiştilor din domeniul imobiliar, cat şi celor mai puţin familiarizaţi cu acest sector. Primul volum „Prin labirintul imobiliarelor…” şi cel de al doilea „100 mici secrete pentru investiţii imobiliare de succes” sunt două ghiduri foarte utile  tuturor celor care doresc să facă o investiţie imobiliară, începând cu un apartament până la un teren, și nu numai.
„Criza economică a oferit posibilitatea unor investiţii bune. Sunt în Romania din 2004 şi am observat în ultimii ani, că toata lumea din domeniul imobiliarelor este foarte iritată. În trecut, oamenii au facut greşeli, dar asta nu înseamna că toţi cei din acest domeniu sunt la fel şi urmează greşelile celor dintâi. Ca şi fost jurnalist, am căutat articole cu mesaje poyitive despre piaţa imobiliară şi nu am găsit. Imobiliarele sunt bune pentru Romania. Suntem într-o perioadă de criză dar începând cu anul 2013, vom intra într-o perioada mai bună, dar nu putem înainta spre bine dacă repetăm greşelile trecutului. Trebuie să schimbăm şi să mergem mai departe. Oamenii din piaţa imobiliară sunt foarte circumspecti, audienţa este circumspectă şi ştim cu toţii că în imobiliare sunt implicaţi foarte multi oameni, de fapt fiecare dintre noi, fie că închiriază, vinde sau construieşte, se foloseşte cel putin o dată în viaţa de serviciile imobiliarelor. Cunosc foarte bine organizarea unei campanii și nu vreau să devin președintele vreunei asociații. Am o relație bună cu foarte multă lume, datorată activității mele profesionale din acești ani. În plus, cred cu adevărat că Imobiliarele sunt importante, vitale pentru România și viitorul ei.”, a declarat Ilias Papageorgiadis. 
“În ceea ce priveşte piata imobiliară atât în Timisoara cât şi în general, anii cei mai dificili au fost 2009-2010.  În anul 2013, aştept o piaţă mai deschisă, cu un flux de tranzacţii şi o a doua generaţie de dezvoltare, excepţie face zona industrială a Timişoarei, care este printre primele pozitii din ţara şi va beneficia imediat de aceste avantaje ale revenirii pieţei. Timişoara va urma Bucureştiului, deoarece investitorii care se vor întoarce, se vor concentra mai întâi asupra Capitalei, dupa se vor orienta către oraşele secundare. În acest moment, Romania nu este în centrul interesului investitorilor dar cum am spus mai devreme, ca să putem schimba ceva şi ca piata imobiliara să îşi revină, trebuie să nu mai repetăm greşelile din trecut”, declară Ilias Papageorgiadis. “Timişoara, alături de Cluj, vor atrage cele mai importante investiţii străine în domeniul industrial. Pe sectorul rezidenţial, o creştere spectaculoasă nu va avea loc. Pe viitor investiţiile vor trebui să se orienteze către apartamente mai mici, astfel încât preţurile să fi accesibile celor care vor să cumpere, si oamenilor care se încadreaza în categoria medie. Problema pe care mulţi nu au inţeles-o este că în 2007 – 2008, investitorii au fost obişnuiţi să vină în Romania, să cumpere  la orice preţ, astfel am ajuns să fim  rasfăţaţi iar aceştia au plecat şi nu au mai prezentat interes pentru ţara noastră. Ca să se reîntoarcă, trebuie să le oferim proprietăţi la preţuri foarte atractive şi serioase”, a mai precizat consultantul imobiliar Ilias Papageorgiadis.
Papageorgiadis a remarcat și existenţa aşa unor ansambluri de blocuri „fantomă”, construite în perioada de boom a pieței imobiliare de acum trei – patru ani, care nici în acest moment nu şi-au găsit clienţi. „Acele locaţii au fost construite pentru oamenii cu bani, care în acel moment câştigau mult. Ele sunt de dimensiuni mari, dar şi costă mult. În acest moment nu sunt bani pentru acest tip de apartamente, oamenii nu le pot cumpăra. Din păcate, aceste ansambluri au fost construite pe terenuri aflate la marginea localităţii, nu în zone centrale. Investitorii poate nu au apreciat corect locaţia. Pe viitor investiţiile vor trebui să se orienteze către apartamente mai mici, cu spaţii pentru balcoane sau anexe mai mici, în aşa fel încât preţurile să fi accesibile celor care vor să cumpere”, a declarat consultantul imobiliar.
 

Comentarii

comentarii