Acasă Actualitate Piaţa Unirii întinereşte

Piaţa Unirii întinereşte

DISTRIBUIȚI

cladire_unirii_reabilitare_timisoreanaA demarat reabilitarea altei clădiri din Dom Platz, lucrarea fiind finanţată de Ursus Breweries
În urmă cu un an, Timişoreana, cea mai veche fabrică din bere din România, acum parte a grupului Ursus Breweries, finanţa reabilitarea unei clădiri istorice din Piaţa Unirii, ce aparţine Bisericii Sârbeşti. Finanţarea venea în urma contractului încheiat de Consiliul Local Timişoara şi Ursus Breweries, prin care cei din urmă se angajau că vor aloca 500.000 de USD (100.000 de USD anual) pentru reabilitarea unor clădiri istorice din zona istorică a Timişoarei, în perioada iunie 2006 –mai 2011, în cadrul proiectului „Împreună facem Timişoara mai frumoasă”. Zilele acestea a demarat renovarea faţadei unei noi clădiri, de la numărul 11 din Piaţa Unirii, imobil care, în proporţie de 70%, este în proprietatea Parohiei Ortodoxe Timişoara Zona Dacia.
Costul reabilitării, de aproximativ 260.000 de lei, va fi suportat integral de producătorul de bere, data de finalizare a lucrării fiind luna iunie a acestui an.
În plus, tot în acest an va demara şi refacerea altor două clădiri istorice din aceeaşi piaţă, aflate la numerele 4 şi 10, costurile lucrărilor fiind suportate tot de Ursus Breweries.
La inaugurarea oficială a reabilitării clădirii de la numărul 11, pe lângă reprezentanţi ai finanţatorului proiectului au mai participat PS Paisie Lugojanu, Gheorghe Ciuhandu, primarul Timişoarei, viceprimarul Adrian Orza, dar şi reprezentanţi ai Societăţii Germane pentru cooperare Tehnică (GTZ).
Fără ferestre de plastic în cartierele istorice
Primăria Municipiului Timişoara, prin Centrul de Coordonare pentru Reabilitarea Cartierelor Istorice din Timişoara (CCRCIT), împreună cu Societatea Germană pentru Cooperare Tehnică (GTZ), organizează o campanie menită să oprească deteriorarea, prin intervenţii imprudente, a clădirilor istorice.
Partenerii principali în Campania antiplastic sunt elevii şi profesorii din şcolile situate în zonele noastre istorice – Cetate, Iosefin şi Fabric.
Pe parcursul lunilor aprilie şi mai, clase de elevi din aceste şcoli vor investiga zona în care se află şcoala la care învaţă şi vor iniţia acţiuni pentru a spune NU tâmplăriei din plastic în cartierele istorice.
Campania antiplastic urmăreşte alertarea cetăţenilor în privinţa unui fenomen cu efecte nefaste asupra aspectului şi funcţionalităţii ferestrelor istorice. Mai multe informaţii despre măsurile de reabilitare corectă se pot obţine prin Centrul de Coordonare pentru Reabilitarea Cartierelor Istorice, serviciu din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara.
Biroul se află în Str. Ştefan cel Mare, nr. 2. D asemenea, la dispoziţie stă şi pagina de internet www.gtztm.ro şi materiale informative cu recomandări utile pentru o reabilitare corectă. (Andrei BOGDAN)

Comentarii

comentarii