Pianistul nevăzător Theodor Rădulescu susține un recital incluziv cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, la Filarmonica Banatul Timișoara Evenimentul realizat în parteneriat cu Asociația Copii și Zâne are loc miercuri, 2 aprilie 2025, de la ora 19:00, la Sala Capitol.
Astfel, persoanele cu autism, neurodiverse, persoanele cu dizabilități intelectuale și sau fizice, persoanele cu tulburări de anxietate sau depresie și orice persoană pentru care atmosfera și privirile oamenilor din sălile de concerte pot fi copleșitoare, sunt invitate la un recital incluziv, într-o atmosferă prietenoasă.
Theodor Rădulescu va interpreta lucrări ale compozitorilor J. HAYDN, D. SCARLATTI și A. PIAZZOLLA.
Tantrumuri, plânsete, sunete specifice etc., nu supără pe nimeni și nu vor fi judecate. De asemenea, spectatorii au libertatea de a se mișca în timpul concertului, de a ieși și a reintra în sală, ori de câte ori simt nevoia. Filarmonica Banatul pune la dispoziție kituri ce conțin căști antifonice și obiecte cu rol de liniștire.
La recital sunt binevenite și persoane fără dizabilități: seniori, familii cu copii mici, prieteni și oricine simte că locul nostru, al tuturor, este ÎMPREUNĂ, în sala de concert.
Programul recitalului este de aproximativ 40 minute, iar persoanele cărora le este adresat evenimentul pot veni însoțiți de prieteni ori familie.
Intrarea este liberă pentru toată lumea, iar participarea se face pe bază de rezervare, accesând link-ul: https://forms.gle/fqG3qwVaWW8V5WG8A
Theodor Rădulescu este un tânăr talentat care continuă să inspire, și nu doar persoanele cu dizabilități, ci pe noi toți, prin determinarea cu care a luptat pentru a-și împlini visul – acela de a cânta pe scenă. Pentru a le da speranță celor din jur prin propriu-i exemplu, Theodor va sta de vorbă cu publicul său, încercând să-i inspire și să le transmită și celor prezenți în sală că totul este posibil dacă vrei cu adevărat.
Dialogul cu publicul va avea loc după încheierea recitalului. Astfel, cei interesați să îl cunoască personal pe Theodor și să-i adrese diverse întrebări sunt invitați să rămână în sală.
Pentru detalii despre accesul în clădire și nu numai, puteți consulta Pagina de Accesibilitate de pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la adresa: https://filarmonicabanatul.ro/accesibilitate/
Theodor Alexandru Rădulescu
A absolvit în 2024 Facultatea de Muzică și Teatru, secția pian, clasa lect. univ. dr. Aida Marc, din cadrul Universității de Vest din Timișoara. În prezent, este masterand, în anul întâi, la aceeași facultate. A participat la concursuri, sesiuni de masterclass, recitaluri, concerte în Timișoara, Jimbolia, Arad, Deva, Oradea, Iași, Sibiu, Brașov, București, Oravița, Gura Humorului, Sofia (Bulgaria), Smederevo (Serbia), San Bartolomeo al Mare (Italia), Kikinda (Serbia).
Repertoriul său cuprinde lucrări din perioada barocă (Johann Sebastian Bach, Domenico Scarlatti, Georg Philipp Telemann), clasică (Ludwig van Beethoven, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart), romantică (Robert Schumann, Clara Schumann, Johannes Brahms, Frédéric Chopin, Edvard Grieg, Piotr Ilici Ceaikovski, Carl Czerny), post-romantică (Gabriel Fauré, Issac Albéniz, Friedrich Kuhlau), impresionistă (Maurice Ravel), neoclasică (Dimitri Șostakovici, Andrei Stoianov). Din muzica românească a secolului XX a interpretat lucrări de: Tiberiu Brediceanu, Marțian Negrea, Paul Constantinescu, Mihail Jora, Radu Paladi. Repertoriul său mai cuprinde lucrări pentru pian ale compozitorilor argentinieni Astor Piazzolla și Alberto Ginastera, precum și muzică de film de Harold Arlen, Herman Hupfeld, John Kander, Henri Mancini, Richard Rodgers, Yann Tiersen, Vangelis Papathanassiou.
În paralel cu pianul, în cadrul facultății a studiat orga cu drd. Cristina Struța. Repertoriul său de orgă cuprinde creații de Adolphe Adam, Johann Sebastian Bach, Johann Ludwig Krebs, Jan Krtitel Kuchar, Louis James Alfred Lefébure-Wely, Johann Pachelbel, Domenico Scarlatti, Gordon Young, Domenico Zipoli.