Acasă Cultura Piața Unirii și satul-cerc din Timiș – într-o inedită expoziție document, la...

Piața Unirii și satul-cerc din Timiș – într-o inedită expoziție document, la Muzeul de Artă Timișoara

DISTRIBUIȚI

Asociația Miltonia, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș, a inaugurat expoziția de fotografie documentară “Piața Unirii din Timișoara și satul Charlottenburg”, autor Constantin Duma, joi, 25 noiembrie, la ora 16:00, la Muzeul Național de Arta.

Cu acest prilej, maestru fotograf, Duma, a spus: “Expoziția de astăzi este în format documentar și e prima etapă în cadru a doua proiecte importante. Este vorba de crearea unui album pentru Timișoara și monografia satului Charlottenburg. Acei locuitori din Charlottenburg știu că satul lor e unic.

 Nimeni nu mai există cu o asemenea identitate și format ca satul lor rotund. Într- o dulce adiere sentimentală am putea spune că acest minunat sat sub formă de cerc poate fi considerat de locuitorii săi centrul universului, datorită identității sale inedite, nemaivăzute. Exotica localitate va deveni un punct de turism foarte căutat în viitorul apropiat.

Este cercul în care toate energiile sunt transformate în zâne bune, poveștile au întotdeauna un final fericit, somnul este cu vise frumoase, presărat cu întâlniri de poveste, cu Ilene Cosânzene, turme de ciute și cerbi. O lume de poveste în satul-cerc, Charlottenburg din județul Timiș, la o aruncătură de băț de capitala Banatului, de fascinanta, Timișoara. Fotografiile reprezintă ceva din această experiență duală: Piața Unirii din Timișoara și Satul Cerc Charlottenburg, din județul Timiș”.

Localitatea Charlottenburg a fost înființată în anul 1771, în timpul împărătesei Maria Tereza, prin colonizarea cu germani (șvabi), fiind singurul sat din Banat construit în formă de cerc.

Cunoscută și sub denumirea de Șarlota, localitatea este în prezent monument istoric. În anul 2016, erau înregistrați aici 202 de locuitori.

Așezarea, întemeiată de contele von Clary und Aldringen, președinte al Administrației Banatului în acea vreme, se află la 44 km de Timișoara.

Colonia a fost proiectată având în mijloc o plantație de duzi, pe care locuitorii aveau obligația să îi îngrijească, iar în secolul al XIX-lea, în acest spațiu central au fost ridicate biserica, școala și poșta. Astăzi, în incinta satului se mai găsesc cca 34 de duzi bătrâni.

Cu ajutorul colectei realizate de șvabii plecați din sat, s-au reparat biserica ridicată în anii 1875-1876 de familia baronului Sina de Hodos et Kizdia și școala construită în anul 1896 – explică Turism Timiș.

Comentarii

comentarii