Acasă Cultura Pictorul șvab! Muzeul Satului găzduiește o expoziție de colaje după faimosul pictor...

Pictorul șvab! Muzeul Satului găzduiește o expoziție de colaje după faimosul pictor bănățean Ștefan Jager

DISTRIBUIȚI

Muzeul Satului Bănățean găzduiește o expoziție de colaje după lucrările faimosului pictor bănățean Ștefan Jager, născut la Cenei, în județul Timiș.

”O cromatică deosebită, puternică și extrem de nuanțată și bine evidențiată în tonuri și pastele, peisaje mirifice, de la natură moartă până la personaje foarte vii și scene minuțios studiate. Merită o vizită!”, îndeamnă Darius Georgiu, vicepreședintele CCIA Timiș, dar un iubitor de artă și frumos.

Ştefan Jäger a fost fiul bărbierului Franz Jäger şi al Magdalenei Schuller din Cenei. La vârsta de 12 ani, în 1889, a fost dat la şcoala privată pentru băieţi “Franz Wieszners” din Timişoara. Patru ani mai târziu a mers la liceu în Seghedin (18931895) unde şi-a descoperit pasiunea pentru pictură.

La începutul secolului al XX-lea, Jäger devenise bine cunoscut în branşa pictorilor. În 1906 picteaza prima sa mare lucrare, “Colonizarea şvabilor” (Die Einwanderung der Schwaben). Lucrarea a fost comandată de satul bănăţean Cărpiniş (atunci Gertjanosch). Pentru a putea plăti, şvabii de aici au făcut o chetă care a strâns banii necesari. Succesul acestei lucrări îi aduce lui Jäger o a doua comandă de la Cărpiniş. Pentru această lucrare însă, întreprinde o călătorie în Germania, unde vizitează numeroase localităţi, mai ales Ulm, Stuttgart şi Nürnberg, pentru a observa obiceiurile şi costumele populare ale strămoşilor şvabilor bănăţeni.

Cu timpul devine faimos în Banat, unde i se duce numele drept “pictorul şvab”. Prima sa expoziţie are loc prima sa expoziţie, la Becicherecul Mare. În 1957, la împlinirea vârstei de 80 de ani, primeşte Ordinul Muncii clasa a-II-a. Ştefan Jäger se stinge din viaţă pe data de 16 martie 1962 şi este înmormântat la Jimbolia, lângă mama sa Magdalena, decedată în 1927. Jäger nu a fost niciodată căsătorit şi nu a avut urmaşi. În prezent există un muzeu dedicat pictorului la Jimbolia – explică www.enciclopediaromaniei.ro.

 

 

 

Comentarii

comentarii