Acasă Actualitate Pirtea: „«Îmblânzirea» prețurilor la gaze, provocarea zilei pentru europeni”

Pirtea: „«Îmblânzirea» prețurilor la gaze, provocarea zilei pentru europeni”

DISTRIBUIȚI

Marilen Pirtea, deputat liberal și rector al Universității de Vest din Timișoara, comentează faptul că la nivel european a fost lansată dezbaterea publică privind controlul prețului la gazele naturale. Pirtea spune că „îmblânzirea” acestor prețuri este „provocarea zilei”. Tot deputatul amintește că statele sunt obligate să aibă și sisteme de informare privind achizițiile foarte mari de gaz. Per total, liberalul salută măsurile dezbătate până acum la nivel european.

 „Comisia Europeană a avansat în dezbaterea publică un proiect cu propunerile de regulament, conținând cele trei mecanisme de control al creșterilor excesive de preț la gazele naturale. Este vorba despre achiziția în comun a necesarului de gaze, de stabilirea unor niveluri variabile de plafonare și, în al treilea rând, de regulile de solidaritate între statele membre. (…)

Provocarea zilei pentru europenii ce aparțin zonei UE27 este «îmblânzirea» prețurilor la gaze. Comisia Europeană propune acum asumarea angajamentelor obligatorii ale statelor membre în scopul agregării cererii UE pentru echivalentul a cel puțin 15% din obiectivele lor de umplere a depozitelor, dar nu numai atât. Se propune, în plus, ca să fie adoptate măsuri comune care să conducă la sporirea transparenței tranzacțiilor de achiziții pentru aprovizionarea cu gaze intenționate și încheiate. (…)

Pe lângă aceste măsuri, Comisia Europeană susține necesitatea adoptării unui mecanism de informare la nivel european, din partea statelor componente, înainte de încheierea oricărei achiziții de gaze, ori a unui memorandum de înțelegere de nivel european pentru toate achizițiile de peste 500 de milioane de metri cubi de gaze, în acest fel reunindu-se condițiile în care se va putea emite o recomandare (avertizare) în cazul unui impact potențial negativ asupra funcționării achiziției în comun. Toate aceste măsuri sunt binevenite și vor genera un control mult mai eficient al prețurilor gazelor pe care urmează să îl plătească statele achizitoare din piața comună europeană, pentru sezonul rece care se apropie”, arată deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea.

Comentarii

comentarii