Acasă Actualitate Pirtea le cere și useriștilor, dar și opoziției din Consiliul Local Timișoara...

Pirtea le cere și useriștilor, dar și opoziției din Consiliul Local Timișoara să nu „politizeze” societățile municipale

DISTRIBUIȚI

Marilen Pirtea, deputat PNL Timiș și rector al Universității de Vest din Timișoara, se implică, și el, în scandalul local privind STPT-ul. Primarul Dominic Fritz a acuzat fosta conducere a societății de angajări „pe pile”. I-a răspuns chiar fostul director Nicolae Bitea, care la rândul său, mai mult sau mai puțin direct, spunea că edilul-șef minte. Acum, Pirtea consideră că atât useriștii – actualii decidenți –, cât și consilierii locali din „opoziție” trebuie să renunțe la a mai lua decizii strict politice, cel puțin în privința societăților municipale.

Iată punctul de vedere al deputatului Marilen Pirtea:

„Consiliul Local din Timișoara gestionează, prin participări majoritare sau minoritare, șapte societăți care furnizează servicii publice, specializate în apă-canalizare (Aquatim), termie (Colterm), drumuri (Drumuri Municipale), amenajări peisagistice (Horticola), organizări piețe (Piețe), salubritate (Retim) și transport public (STPT).

În afară de relațiile comerciale cu aceste societăți, Primăria Timișoara, ca administrator public local executiv, delegat de Consiliul Local, conform legii, are contracte cu alte câteva zeci de societăți comerciale, contractori ai Primăriei Muncipiului Timișoara.

Conducerea Primăriei Timișoara, primarul, city-managerul, viceprimarii, directorii executivi cu responsabilități semnificative, toți acești responsabili, care împreună gestionează activitatea administrației publice locale din Timișoara, au datoria de a arăta, în mod transparent, care sunt motivațiile ce le determină deciziile și pe care se bazează măsurile executive.

Primarul și echipa executivă din Primăria Timișoara nu au, este adevărat, nicio responsabilitate asupra managementului și funcționării societăților care presetază servicii publice în Timișoara, sub contract cu autoritatea locală. Nu este clar, prin urmare, de ce solicită primarul Timișoarei demiterea întregului Consiliu de Administrație al STPT, când, de fapt, în mod normal ar trebui să solicite Consililului Local rezilierea acordului de transport public local cu această societate și încredințarea serviciului public de transport altei societăți, mai eficiente, în cazul în care consideră și are argumente clare ce demonstrează ineficiența STPT. Poate că, totuși, motivul este altul, așa cum o spun și gurile rele, și el este legat de o posibilă politizare al unui viitor CA de la STPT, cu oameni ai USR…

Să mergem la ce spune legea administrației. Primarul este contactant ordonator principal de credit în raport cu toți contractorii furnizori pentru Primăria Timișoara. De aici, este clar, decurg drepturi și obligații legale ale primarului, ca împuternicit al Consiliului Local și, indirect, al cetățenilor Timișoarei, fiind chemat să vegheze la buna desfășurare a contractelor pe care le au terțele societăți cu Primăria Timișoara, inclusiv societățile care sunt în proprietatea majoritară sau minoritară a Consiliului Local Timișoara.

În Consiliul Local se fac jocuri politice, este firesc pentru că acesta are o componență eminamente politică. Mai departe, în dezbaterile din CLT se întâmplă des ca managementul societăților care sunt în subordinea Consiliului Local Timișoara să fie acuzat de politizare, ba de unii, ba de alții. Nu se va pune ordine în prestarea serviciilor publice strategice pentru comunitatea noastră atâta vreme cât războiul declarațiilor va continua, atâta vreme cât și unii (USR și oamenii primarului), dar și ceilalți (restul partidelor, aliați sau oponenți) vor avansa doar argumente politicianiste despre cum funcționează serviciile publice în oraș.

Vom avea cu toți de pierdut, inclusiv primarul și consilierii locali, dar mai ales cetățenii Timișoarei, dacă nu va înceta vechea practică de folosire a societăților primăriei pentru angajarea oamenilor de la partide. 

Transparența și eficiența managerială nu pot fi înlocuite la nesfârșit cu înțelegeri politicianiste neafișate public, ascunse în spatele unor numiri ce mimează expertiza.

Ori restartăm totul – și eliminăm jocurile politicianiste de subsol – ori, dacă nu, vom continua să băltim ca oraș, cu servicii ineficiente, într-un ping-pong al atacurilor politice”.

Comentarii

comentarii