Acasă Actualitate Pirtea, mulțumit și nu prea de rezultatele campaniei „Timișoara decide!”: „Suplinirea absenței...

Pirtea, mulțumit și nu prea de rezultatele campaniei „Timișoara decide!”: „Suplinirea absenței unor minime dotări publice moderne, de secol 21”

DISTRIBUIȚI

Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara și deputat PNL de Timiș, se arată mulțumit numai parțial de rezultatele campaniei „Timișoara decide!”, inițiativa de bugetare participativă a municipiului. Pe scurt, Pirtea consideră „îmbucurător” faptul că trei dintre cele opt proiecte câștigătoare reprezintă, într-un fel sau altul, investiții în educație și cercetare. „Mai puțin îmbucurător” ar fi faptul că celelalte cinci ar fi „de o banalitate răvășitoare”, în opinia rectorului.

Vă amintim că în urmă cu câteva zile a fost închisă perioada de vot, iar luni au fost anunțate și rezultatele. În urma deciziei luate de timișorenii înregistrați pe platforma de vot, vor primi câte o finanțare de 400.000 de lei opt proiecte: „Vizibilitatea mijloacelor de transport în comun aflate pe traseu”, „Toalete publice în parcuri”, „Îmbunătățirea calității pistelor de biciclete (cele mai des folosite)”, „Laboratorul digital”, „Păduri urbane miniaturale”, „Hub Educațional Comunitar Incluziv Școală-Familie-Comunitate”, „Dotarea școlilor din Timișoara cu dulăpioare pentru elevi” și „Treceri de pietoni mai sigure!”.

Dintre cele trei proiecte care privesc direct sau indirect educația, Pirtea îl laudă cel mai mult pe cel titrat „Laboratorul digital”, care presupune dotarea Liceului „Grigore Moisil” cu tehnologii de ultimă generație la care vor avea acces toți elevii din Timișoara. Pe larg, punctul de vedere al deputatului liberal este următorul:


Cca. 40 de mii de useri au vizitat pagina proiectului de bugetare participativă a Primăriei Timișoara (https://decidem.primariatm.ro/bp). S-au acordat aproape 20 mii de voturi de către 7000 de persoane interesate, iar 8 proiecte au intrat în topul propunerilor ce vor fi finanțate în această etapă, fiecare cu câte 400 mii lei (cca. 80 mii euro).

În lista celor 8 proiecte finanțate, votate de către cei care au avut interesul să participe la această consultare, se află 3 proiecte aflate în zona de investiții școlare, ceea ce este foarte îmbucurător.

Unul dintre aceste proiecte conține un nivel apreciabil de inovare și utilizare a tehnologiilor foarte noi, este vorba despre proiectul „Laboratorul digital”, care va fi dotat cu tehnologie de ultimă generaţie: calculatoare cu softuri de design grafic incluse, tablă interactivă, roboţi educaţionali multifuncţionali, imprimante 3D, ochelari VR, la care vor avea acces gratuit toţi elevii şcolilor şi liceelor din Timișoara, experimentând învățarea creativă și transdisciplinară, urmând ca amenajarea acestuia să fie realizată la Liceul Moisil.

Asta este rezultatul pozitiv al consultării – trei proiecte de investiții destinate elevilor timișoreni.

Mai puțin îmbucurător este faptul că celelalte 5 proiecte, aflate în topul propunerilor ce au obținut finanțare, sunt de o banalitate răvășitoare, evident asimilabile celor mai uzuale intervenții pe care le realizează orice primărie urbană din țară, dar care sunt, bineînțeles, necesare. Este vorba despre amenajarea pistelor pentru bicicliști, monitorizarea traficului în comun, amenajarea toaletelor publice în parcuri, micro-împăduriri, treceri de pietoni modernizate. Dacă o administrație ce se vrea europeană are nevoie de trecerea prin consultări prelungite și lungi perioade de implementări, de luni de zile, pentru cele mai banale lucrări pe spațiul public, atunci e foarte posibil ca în acest stil de lucru să se afle explicația multor nostalgii și păreri de rău pentru timpuri demult apuse.

E foarte bine că timișorenii participă la consultările inițiate de primărie pentru bugetarea participativă, dar aș observa că se aliniază practic două direcții ale opțiunilor exprimate în această consultare, în etapa ce tocmai s-a încheiat. Prima vizează dotari și investiții creative din zona școlară preuniversitară, venite pe un fond de precaritate, dominat de nenumăratele minusuri și nevoi de modernizare din rețeaua școlară. A doua direcție în care s-au exprimat voturile echivalează cu suplinirea absenței unor minime dotari publice moderne, de secol 21, de care primăria trebuia să se ocupe în mod „default”.

Sunt convins că dincolo de amenajări de treceri pietonale și toalete în parcuri, timișoreni trebuie să se exprime asupra unor alegeri strategice, prin largi consultări publice, legate de viitorul comunității noastre pe termen mediu și lung, consultări pe care actuala administrație le ascunde în spatele unor anunțuri seci și prea puțin atractive.

Comentarii

comentarii