Acasă Cultura PLAI 2022 deschide porțile Muzeului Satului Bănățean, unde va fi magie trei...

PLAI 2022 deschide porțile Muzeului Satului Bănățean, unde va fi magie trei zile

DISTRIBUIȚI

În data de 9 septembrie, PLAI 2022 deschide porțile Muzeului Satului Bănățean, cu ajutorul Consiliului Județean Timiș și al Primăriei Timișoara, unde va fi magie pentru trei zile: 9 – 11 septembrie, cu un program foarte bogat și variat.

”Am adunat peste 60 de prieteni cu proiecte noi și vechi, am împărțit gospodăriile Muzeul Satului Bănățean, iar de vineri te așteptăm să explorezi fiecare colțișor. Abia așteptăm”, este mesajul PLAI.

Amintim că pentru cei pasionați de muzică, PLAI x Harababura Vintage vă prezintă o selecție deosebită de viniluri, vechi și noi, direct de la colecționari locali.

De asemenea, Teatrul Merlin prezintă Cufărul celor 7 pitici.

În baza poveștii Alba ca zăpada și cei șapte pitici de Frații Grimm, după o idee de Kovács Ildikó. Actori: Cristian Brătoiu, Mădălina Ghițescu-Petre, Raluca Grumăzescu.

Povestea clasică a Albei ca Zăpada ne va purta printr-un cufăr magic prin paduri, case, castele cu ajutorul , piticilor, prințului și celebrei prințese.

Regizor: Béres László. Dramaturgia: Béres László. Scenografie Bajko Attila. Păpuși Tomos Tunde. Muzica: Cari Tibor, în 11 septembrie  de la 14:00.

De aseemenea, artista Alexandra Voice Over Artist explorează o zonă mai puțin cunoscută a actoriei, mai precis actoria de voce. Aceasta înregistrează voce pentru diverse personaje din seriale de animație, cărți audio pentru copii și nu numai, pentru materiale e-learning, spoturi de promovare și alte proiecte faine pe care le atrage.

La PLAI, AVOA propune o instalație care îi invită pe participanții festivalului să se reconecteze la propriile forțe interioare. Mai exact creează un cadru în care o serie de mesaje audio rulează direct din subconştientul fiecărui participant, punându-i astfel față în față cu propriile gânduri vindecătoare.

 

PLAI este organizat 100% din voluntari, dar nu s-ar întâmpla fără participarea publicului care, alături de finanțatori și partenerii vizionari și strategici fac evenimentul să se întâmple. Alături de ei, de-a lungul anilor, echipe tehnice specializate au muncit cu profesionalism și dedicare aparte ca evenimentul sa poată face lucrurile altfel și să devină unul dintre cele mai importante boutique festivals din Europa. Mulțumiri! Build & Chill, Diana Giurea, Music Service, Print by Aliosha, on.set.hdv, Creative Media, UMO Serv, Dana Moica, Mihai Toth, Petru Cojocaru, Seba Tataru.

Ce este PLAI?

PLAI s-a născut din dorinţa unei comunităţi de a crea un un festival cum nu au găsit în oraş. Suntem o comunitate de voluntari dedicaţi acţiunilor civice pozitive şi schimbării sociale. Suntem voluntarii care au visat la un oraş cultural activ şi care au acţionat în direcţia asta. Suntem visul pe care fiecare tânăr îl are înainte de a creşte. Suntem adulţii care au pus Muzeul Satului Bănăţean pe hartă, suntem umbrela a tot ceea ce înseamnă Ambasada, suntem forţa creativă din spatele JazzTM. Suntem Timişoara, iar Timişoara este un spirit progresiv în continuă dezvoltare.

LAI a adus în Timişoara şi România artişti în premieră, dar mai mult, artişti care prin muzica lor sunt activişti şi promotori ai ţării, tradiţiilor lor şi spiritului civic. Ne dorim să aducem mai mult decât muzica pe o scenă, ne place să întâlnim culturi noi, să descoperim alte faţete ale societăţii şi să inspirăm participanţii la festival să fie curioşi, curajoşi şi să se implice activ în comunitate.

Am început să creionăm prima ediţie a festivalului PLAI într-o zi de vară din 2006, după o vizită la Muzeul Satului Bănăţean. Acest loc este, în continuare, de mare importanţă pentru festival, eveniment care sa îi celebreze diversitatea şi multiculturalitatea, unul care să readucă în conştiinţa colectivă ceea ce ne-a fost lăsat ca moştenire, ceea ce ne face să fim români, bănăţeni, timişoreni.

PLAI a deschis astfel o nouă viziune pentru Muzeul Satului Bănăţean Timişoara care a devenit o resursă importantă pentru domeniul evenimentelor culturale altele decât cele din sfera de activitate standard a instituţiei.

PLAI nu este doar un festival de muzică. Este un eveniment pentru toate vârstele, plin de activităţi menite să nască pasiuni şi presărat cu muzică bună din toate colţurile lumii. Diversitatea, în toate formele ei, este la ea acasă. Astfel s-a născut acest eveniment-fenomen care, pe lângă world music, promovează şi dezvoltă o reţea importantă de organizaţii non-profit şi mediu creativ, cu peste 30 de entităţi implicate în fiecare an.

Echipa a crescut organic dintr-un general “eu cu ce vă pot ajuta”. Am fost în asentimentul multor timişoreni care doreau altceva de la un festival. Aşa ne-am format echipa. Suntem, cu toţii, voluntari (PLAI va rămâne mereu 100% voluntariat), venind din medii cât mai diverse, cu interese diferite, dar cu dragoste pentru PLAI. Am ajuns să numărăm a 12-a ediţie datorită echipei de voluntari, dar şi datorită finanţatorilor, partenerilor culturali, a publicului PLAI. Festivalul este al lor, în egala măsură, şi va exista câtă vreme această muncă colectiva va continua.

Fiecare an este o aniversare şi fiecare ediţie este, în multe privinţe, cum a fost prima. Un an întreg visăm la fiecare PLAI şi suntem recunoscători pentru fiecare dintre activităţi, aşa diverse şi unice cum sunt, nu numai datorită echipei de voluntari, dar şi a finanţatorilor, sponsorilor, partenerilor culturali şi, foarte important pentru noi, a tuturor celor care vin să se bucure de el, cumpără bilet, finanţând astfel evenimentul.

Am marcat ediţia cu numărul 10 în 2015 şi lucrând la deschiderea unui centru cultural independent care să acţioneze ca un centru-resursă de susţinere a mediului creativ şi non-profit din oraş, dorind ca valorile PLAI să aducă relevanţa şi pe parcursul anului. Este vorba despre Ambasada (www.facebook.com/ambasadaPLAI/). Un alt festival produs de echipa PLAI, încă de la prima ediţie în 2013, este Festivalul JazzTM (www.facebook.com/JAZZtmOfficial/), devenit deja simbol al oraşului Timişoara – explică organizatorii.

 

 

Comentarii

comentarii