Acasă Actualitate Plan de Amenajare a Teritoriului Judeţean Timiş în viteză de Ferrari

Plan de Amenajare a Teritoriului Judeţean Timiş în viteză de Ferrari

DISTRIBUIȚI

Consiliul Judeţean Timiş a iniţiat elaborarea Planului de Amenajare a Teritoriului Judeţean Timiş (PATJ Timiş). Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş Constantin Ostaficiuc a cerut instituţiilor implicate ca lucrurile să meargă în viteză de… Ferrari în ceea ce priveşte realizarea acestui plan şi informaţiile ce vor fi schimbate între instituţii. PATJ Timiş este o documentaţie cu caracter director ce are ca scop transpunerea spaţială a programului de dezvoltare economică şi socială, culturală şi instituţională a judeţului, elaborat prin grija autorităţilor judeţene, pentru teritoriul pe care îl gestionează. Planul de Amenajare a Teritoriului Judeţean Timiş a fost elaborat în anul 1998. Planul de Amenajare a Teritoriului Judeţean potrivit legii se actualizează periodic la 10 ani. PATJ Timiş, în corelare cu Strategia judeţului Timiş pentru perioada 2009 – 2015, va căuta să definească o dezvoltare de ansamblu a judeţului, luând în considerare priorităţile proiectelor strategice de dezvoltare ale judeţului Timiş, documentele Programelor Operaţionale şi ale altor programe europene de finanţare nerambursabilă, proiectele administraţiilor publice locale care necesită finanţări precum şi Strategia de Dezvoltare a Regiunii Vest.

Perioada strategiei este de 10 ani

„Se transpun strategiile politice şi programele de dezvoltare durabilă în profil teritorial precum şi urmărirea aplicării acestora. Avem mai multe trasee – culoarul IV paneuropean- autostrada care va fi transcrisă în acest plan, de asemenea infrastructura rutieră a judeţului. Sperăm să obţinem un document util pentru toţi utilizatorii din judeţul nostru”, a declarat Adam Crăciunescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş. Instituţiile se vor implica prin furnizarea de date, informaţii, statistici şi analize disponibile pentru fundamentarea bazei de date necesare elaborării documentaţiei. Perioada strategiei este de 10 ani. Planul trasează noi linii directoare în ceea ce priveşte infrastructura majoră – transport, reţele tehnico-edilitare, gospodărire comunală. Obiectivele PATJ – utilizarea raţională a teritoriului, gestionarea responsabilă a resurselor. Există şi o necesitate de corelare cu strategiile în domeniu. Structura PATJ Timiş are mai multe volume. Printre acestea – zone protejate turism, populaţia şi reţeaua de localităţi, căi de comunicaţie şi transport, gospodărirea complexă a apelor şi echiparea tehnico-edilitară, strategia de dezvoltare spaţială a judeţului Timiş. Se vor face studii de fundamentare pentru căi majore de circulaţie în judeţul Timiş, zone de risc tehnologic la alunecări de teren, cutremure şi inundaţii, îmbunătăţirea calităţii mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate în judeţul Timiş şi realizarea perdelelor verzi de protecţie ale localităţilor. Urban Team şi Velplan Design sunt firmele care se vor ocupa de acest plan.

Ostaficiuc şi Ferrari

Planul trebuie să fie gata în 30 de luni – septembrie 2013. Preşedintele CJ Timiş Constantin Ostaficiuc a cerut la prima întâlnire a celor care fac planul cu instituţiile implicate – cele care le vor furniza informaţii – ca aceste lucruri să se desfăşoare repede şi eficace. „Ne dorim o colaborare foarte concretă şi în termeni foarte scurţi. Dacă vom fi amânaţi nu vom reuşi să atingem ţinta. Cred că e momentul să ne mişcăm foarte repede – la nivelul unui mijloc de locomoţie foarte rapid. Un PATJ e ca un Ferrari al judeţului Timiş”, a spus Ostaficiuc în timp ce pe peretele din spatele său era proiectat chiar un Ferrari. Maşină cu care cel mai probabil nimeni nu ar merge pe drumurile judeţene din Timiş deoarece gropile sunt adânci…

Comentarii

comentarii