Acasă Eveniment Plan de măsuri pentru salubrizarea Timişoarei

Plan de măsuri pentru salubrizarea Timişoarei

DISTRIBUIȚI

Sorin_GrindeanuViceprimarul social-democrat al Timişoarei, Sorin Grindeanu, se întâlneşte, astăzi, cu reprezentanţi ai principalelor instituţii ce pot contribui la curăţenia oraşului, pentru a stabili un plan de măsuri pentru salubrizarea Timişoarei.

Necesitatea stabilirii unor măsuri concrete nu mai trebuie justificată, praful fiind nelipsit în orice colţ al urbei. Colbul contribuie din plin şi la scăderea calităţii aerului respirat de timişoreni. Factorii care contribuie la murdărirea şi poluarea oraşului, cunoscut cândva ca „oraş al florilor”, sunt multipli, şi nu pot fi controlaţi decât prin implicarea tuturor celor ce pot lua decizii în acest sens.

Astfel, astăzi, la întâlnire vor participa reprezentanţi ai Retim, RATT, CFR, Poliţiei Municipiului, Poliţiei Comunitare şi ai direcţiilor Primăriei Timişoara. „Lucrurile nu sunt încă foarte clare. Nu se ştie clar cine ce are de făcut. Acum, toate pică în cârca Retim-ului. Scopul întâlnirii este să punem la punct aceste detalii, pentru ca planul de măsuri să poată fi pus în aplicare”, spune viceprimarul Sorin Grindeanu.

Acesta se declară nemulţumit de modul în care se face curăţenie în unele zone din oraş, susţinând în continuare ideea că măturătoarele mecanizate ar trebui supravegheate prin sisteme GPS, pentru a se şti cu siguranţă dacă acestea chiar parcurg rutele stabilite.

Măsuri

Programul de măsuri pentru asigurarea curăţeniei căilor publice şi limitarea poluării aerului cuprinde: asigurarea spălării rigolelor carosabilului şi parcărilor amenajate de-a lungul căilor publice; controlul organizărilor de şantier şi lucrărilor edilitar-gospodăreşti; verificarea şi sancţionarea autovehiculelor care murdăresc căile publice; refacerea zonelor verzi aferente căilor publice; curăţarea periodică a depunerilor de pământ şi nisip în spaţiile dintre şinele de tramvai, curăţenia în staţiile RATT şi în mijloacele de transport, curăţenia în zonele liniei de cale ferată şi cele aferente gărilor; urmărirea efectuării la timp şi de calitate a lucrărilor de reparaţii a carosabilului, trotuarelor şi zonelor verzi în urma intervenţiilor la reţelele de utilităţi.

Măsurile sună bine pe hârtie, însă dacă îndreptăm privirea spre străzile Timişoarei, realizăm că unele dintre acestea sunt încă, la stadiul de vise frumoase. Întâlnirea de mâine va rămâne fără rezultat dacă măsurile vor rămâne la nivel teoretic, nefiind puse în aplicare. Singura soluţie viabilă pare a fi ca cei care murdăresc, sfidându-i astfel pe toţi ceilalţi locuitori ai Timişoarei, să fie drastic sancţionaţi, în limitele legale, iar discuţii şi scuze precum “Aşa sunt toate şantierele din România” sau “Lasă că merge şi aşa” ar trebui date rapid uitării. Pentru că praful pune, încet, încet, stăpânire pe oraş şi pe sănătatea timişorenişlor. (Andrei BOGDAN)

Comentarii

comentarii