Acasă Actualitate Plângere penală împotriva primarului Fritz înaintată de Curtea de Conturi Timiș

Plângere penală împotriva primarului Fritz înaintată de Curtea de Conturi Timiș

DISTRIBUIȚI

Curtea de Conturi a înaintat mai multe plângeri penale împotriva Primăriei Timișoara, notează prima instituție, într-un răspuns dat unei timișorence. Una dintre aceste plângeri ar avea legătură cu salubritatea din oraș. Mai exact, cu faptul că nu au fost recuperate prejudiciile constatate în 2020, produse în baza contractelor de salubrizare încheiate de municipalitate. Pe atunci, primar era Nicolae Robu, însă Curtea de Conturi amintește și un raport de follow-up din 2021, astfel că de vină ar putea fi și succesorul acestuia, Dominic Fritz – sau subalternii acestora –, mai ales că erau de recuperat prejudiciile produse, lucru care încă nu s-a întâmplat. În plus, Curtea de Conturi amintește că există și procese în instanță.

Iată răspunsul primit de Mirela Toc, funcționară din cadrul Primăriei Timișoara, la sesizarea făcută Curții de Conturi Timiș:

„(…)Aspectele semnalate în petiția dumneavoastră fac obiectul unor acțiuni aflate pe rolul instanțelor de judecată, nefiind încă finalizate prin hotărâri judecătorești definitive, astfel încât un eventual prejudiciu va putea fi constatat doar în baza analizării efectelor anulării actelor administrative emise de Municipiul Timișoara, nu și în baza unei hotărâri de suspendare a executării acestora.

În ceea ce privește pretinsa inacțiune a Camerei de Conturi Timiș costând în nesesizarea organelor de cercetare penală și neluarea de măsuri în cazul neaducerii la îndeplinire a măsurilor dispuse prin deciziile emise în urma auditurilor efectuate, precizăm că acestea sunt neîntemeiate.

În acest sens, vă informăm că în urma verificării modului de ducere la îndeplinire a măsurilor dispuse prin decizii, nerespectarea prevederilor legale în sensul nedispunerii de măsuri pentru recuperarea prejudiciului a fost valorificată corespunzător, în sensul că s-au formulat plângeri penale. Exemplificăm, în acest context, cu Hotărârea Plenului Curții de Conturi a României nr. 202/2022 de aprobare a sesizării organelor de urmărire penală ca urmare a aspectelor consemnate în Raportul de follow-up nr. 1379/25.01.2022 privind modul de ducere la îndeplinire a măsurii dispuse la punctul II 1 din Decizia 10/10.07.2020 încheiat la Municipiul Timișoara.

Pe de altă parte, menționăm că, în cazul unităților administrativ-teritoriale, conducătorul entității audiate are obligația de a transmite Consiliului local copii după actul de control și decizie și de a urmări modul de ducere la îndeplinire a măsurilor dispuse (…)”.

Potrivit Mirelei Toc, „Decizia 10/2020 (cea dată drept exemplu de Curtea de Conturi – n.r.) se referă la salubrizarea stradală”.

Comentarii

comentarii