Acasă Actualitate „Planificarea urbană integrată” a Timişoara este făcută de olandezi

„Planificarea urbană integrată” a Timişoara este făcută de olandezi

DISTRIBUIȚI

În luna aprilie a acestui an a avut loc o întâlnire între ES Jaap Werner, Ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos, Marius Popa, Consulul Onorific al Olandei şi Gheorghe Ciuhandu, Primarul Timişoarei, în cursul căreia a fost subliniată necesitatea de a concepe pentru oraş o viziune integrată, pe termen lung. Procesul de concepere a unei astfel de viziuni urbanistice trebuie să implice factorii interesaţi relevanţi din oraş şi din zonele periurbane. Nu este nevoie de un nou plan pentru Timişoara ori pentru zonele sale de influenţă, ci se doreşte integrarea ideilor existente în scopul de a crea un plan de dezvoltare susţinut şi asumat atât de autorităţi cât şi de cetăţeni, realistic ca implementare.
Având în vedere contextul şi provocările prezente, drept sprijin acordat municipiului Timişoara, a fost iniţiat un proiect pilot cofinanţat de guvernul Olandez prin intermediul programului de colaborare româno-olandez G2G. In cadrul acestuia, municipalitatea Timişoara este asistată de către un consorţiu format din Eurodite srl şi Roeleveld-Sikkes Architects, pentru schiţarea viziunii urbane care va fundamenta noul PUG (Plan Urbanistic General), prevăzut a fi finalizat până în anul 2010, şi PID-ul (Planul Integrat de Dezvoltare), a cărui realizare reprezintă pentru polii de creştere, o cerinţă obligatorie pentru accesarea fondurilor Europene.

Timişoara are probleme de dezvoltare urgente

Al doilea oraş al României ca importanţă sub aspect economic, Timişoara se confruntă cu unele probleme de dezvoltare urgente, care necesită o rezolvare integrată. Punctele de atracţie ale oraşului precum centrul istoric şi canalul Bega, ar trebui valorificate în spiritul dezvoltării durabile. De asemenea, problemele referitoare la drumuri şi la ineficienţa sistemul de transport public, nevoia de locuinţe de calitate (la preţuri accesibile), problemele legate de poluare şi gunoiul menajer sunt pe agenda municipalităţii şi a regiunii. Proiectul pilot va ajuta autorităţile locale şi regionale în administrarea acestor probleme căci va crea o viziune de dezvoltare şi planificare durabilă pe termen mediu şi lung, fiind indicate totodată măsurile necesare pentru implementarea acesteia.

Olandezii ne fac modelele viitoare de dezvoltare

În prezent, echipa de consultanţi olandezi colaborează cu departamentele de planificare urbană şi dezvoltare urbană din primăria Timişoara pentru analizarea şi pregătirea primelor idei pentru modelele viitoare de dezvoltare a oraşului. Rezultatele vor fi prezentate şi discutate cu reprezentanţii organizaţiilor locale din mediile de afaceri, cultural şi academic ale Timişoarei; judeţul, municipalităţile din împrejurimi şi reprezentanţi ai autorităţilor regionale fiind de asemenea implicate în acest proces. Pe data de 10 iunie, sunt planificate două ateliere de lucru cu reprezentanţii locali. În 11 iunie, va avea loc un seminar cu tema Planificare urbană integrată, organizat de Municipalitatea din Timişoara cu sprijinul Ministerului Român al Dezvoltării Regionale şi Locuinţei şi a două ministere olandeze responsabile cu dezvoltarea spaţială şi respectiv cu chestiunile economice. Acest seminar face parte din proiectul pilot referitor la planificarea urbană integrată în România şi se adresează aleşilor locali (primari) şi specialiştilor din cadrul primăriilor (arhitecţi şefi şi directori de dezvoltare) din cele 8 regiuni ale României. Obiectivul este conştientizarea asupra şi prezentarea procesului şi a beneficiilor abordării integrate a planificării urbane a oraşelor şi zonelor metropolitane din România. Cunoştinţele acumulate prin acest proiect vor fi transmise factorilor de răspundere politici şi persoanelor cu atribuţii legislative la nivel naţional.

Comentarii

comentarii