Acasă Actualitate Planul pentru noua maternitate din Timișoara prinde contur. În 2020 se dă...

Planul pentru noua maternitate din Timișoara prinde contur. În 2020 se dă startul licitației

DISTRIBUIȚI

În conferința din 10 decembrie, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a prezentat planul pentru noua maternitate care urmează să se construiască în oraș. Robu plănuiește ca în ianuarie să se desfășoare licitația pentru construcția acesteia, și ca până în 2023, termenul realist dat de edil, spitalul să poată fi dată în folosință.

„Timișoara este un oraș care are foarte mulți tineri, existând și foarte mulți tineri care se mută aici. […] Pe lângă grădinițe și școli, pentru cei mici, trebuie să sărim și în ajutorul tinerelor mame, pentru care se va construi cea mai mare și cea mai spectaculoasă maternitate din România, din câte știu eu”, a început Robu.

Proiectantul lucrării Istvan Besenyei, din partea Hospital Project & Consulting SRL, pentru a arătat seriozitatea echipei sale, a ținut să menționeze că ei s-au ocupat și de spitalul din Mioveni, renovarea mai multor spitale din București, și de studii de fezabilitate la alte câteva chiar și din Timișoara.

Proiectul, aflat momentan în procesul de obținere a certificatelor, va avea structura subsol, demisol, parter și patru etaje, urmând să ocupe peste 25.000 de metri pătrați, din care 20.336 pentru clădirea maternității și 5.200 pentru corpul administrativ. Aceasta se va construi la adresa Balta Verde, nr. 17.

Pentru realizarea maternității va fi nevoie de aproximativ 301,4 milioane de lei, pe care ar trebui să le suporte administrația locală. Robu, însă, speră că investiția va putea fi eșalonată pe doi sau trei ani, dar nu exlude nici luarea unui eventual credit și nu ar spune nu unei susțineri din partea Ministerului Sănătății.

În noul spital vor exista 150 paturi pentru obstretică-ginecologie, 75 pentru partea de neumatologie și 43 de paturi pentru nou-născuți, dintre care 32 vor fi în sistem roaming-in. La sectorul de terapie intensivă vor fi alte 16 pentru adulți și 27 pentru bebeluși născuți prematur.

Vor exista șase săli de operație în blocul operator și alte trei în blocul de nașteri. La acestea se adaugă alte șase săli de naștere, ambulatoriu de specialitate, 24 de paturi pe timp de zi, farmacie centrală, laborator de fertilizare in vitro, laborator central, prosectura, imagistică și salon CPU.

Vor exista și patru lifturi de persoane, alte patru pentru targă, bucătărie și cantină, toate echipate cu sisteme termice complete și utilități. Pentru a nu mai exista cazuri în care pacienții iau boli din spital, proiectanții au asigurat condiții de igienă mai sporite, precum colțuri rotunjite, unde îngrijitorii pot ajunge mai ușor, sau tratarea cu soluții anti-bacteriene a pereților, sub stratul superior de vopsea.

Primarul, recunoscând situația precară a spitalelor din România, a dat exemplul unui spital privat din Turcia, „unul dintre spitalele de la cel mai înalt palier în ceea ce privește condițiile. Noi nu putem să ne ridicăm direct la acel nivel, […] dar Primăria Timișoarei face tot posibilul […]. Nu mă plâng, doar explic necazurile prin care trecem noi, toți cetățenii”.

Comentarii

comentarii