Acas─â Editorial Pledoarie pentru un stadion de atletism

Pledoarie pentru un stadion de atletism

4231
DISTRIBUIȚI

Contraeditorial

Motto

Sigur, atletismul s-a n─âscut odat─â cu omul. C─âci a alerga, a s─âri, a arunca a ├«nsemnat dintotdeauna mi╚Öcare-via╚Ťa noastr─â cea de toate zilele ╚Öi din toate timpurileÔÇŁ

Virgil Ludu, 1970

Atletismul este cel mai vechi sport al oamenilor. Sportul care exprim─â cel mai bine condi╚Ťia uman─â. Numele se trage din grecescul athlon, care ├«nseamn─â munc─â, lupt─â. C─âci ce facem noi toat─â via╚Ťa, nu ne lupt─âm cu timpul, cu spa╚Ťiul, cu gravita╚Ťia? Alergi, arunci, sari. Citius, Altius, Fortius!

Unul dintre cele mai frumoase locuri de recreere ╚Öi de practicare a sportului este un stadion de atletism: acolo oamenii alearg─â, c├ót pot de repede sau c├ót pot de mult, sar ├«n lungime, ├«n─âl╚Ťime, se ├«ntrec ├«n a arunca c├ót mai departe cu diferite obiecte, unul mai simbolic dec├ót cel─âlaltÔÇŽ

 Nu exist─â imagine mai frumoas─â, mai expresiv─â pentru diversitatea activit─â╚Ťilor umane dec├ót un concurs de atletism! B─âie╚Ťi ╚Öi fete alearg─â pe diferite distan╚Ťe, sar peste obstacole, sar ├«n lungime sau la ├«n─âl╚Ťime, arunc─â cu greutatea, suli╚Ťa, discul, ciocanul. Ce ├«nseamn─â alergarea de 100 de metri dac─â nu fulgerul voin╚Ťei unui corp ├«n lupta cu spa╚Ťiul ╚Öi timpul? Ce ├«nseamn─â proba de 10 000 m dac─â nu voin╚Ťa neclintit─â de a ├«nvinge spa╚Ťiul ╚Öi timpul? Dar maratonul, aceast─â prob─â suprem─â a rezisten╚Ťei ╚Öi voin╚Ťei de a birui, chiar cu pre╚Ťul vie╚Ťii, timpul ┼či spa╚Ťiul? Exist─â ceva mai simbolic pentru cursa vie┼úii dec├ót alergarea peste obstacole, fie cea rapid─â de 110 m, fie cea lung─â de 3000 m?

Ce ├«nseamn─â s─â arunci o greutate rotund─â, asemenea globului p─âm├óntesc, dac─â nu asumarea mitului lui Atlas? Dar aruncarea discului, dac─â nu iluzia c─â un p─âm├ónt plat ├«╚Ťi este mult mai la ├«ndem├ón─â? Dar aruncarea suli┼úei, s─âritura ├«n ├«n─âl╚Ťime, lungime care ├«┼úi dau sentimentul minunat al zborului ┼či al desprinderii de p─âm├ónt?

├Än atletism este aproape imposibil, ├«n majoritatea probelor, s─â ├«╚Ťi obstruc╚Ťionezi adversarul! Performan╚Ťele ob╚Ťinute de fiecare nu pot fi trucate, sau interpretate ╚Öi astfel apare clasamentul, recunoa╚Öterea celor mai buni! Atle╚Ťii rivali ├«n tinere╚Ťe r─âm├ón prieteni pe via╚Ť─â! Cultivarea virtu╚Ťii a fost, ├«nc─â din antichitate, scopul suprem al atletismului!

├Än Rom├ónia secolului al XXI-lea aproape c─â nu mai exist─â atletism, nici la nivel de amatori, nici la nivel de performan╚Ť─â. Atletismul ┼čcolar, parte important─â a palestricii oric─ârei na┼úiuni puternice, este pe cale de dispari┼úie ├«n ┼úara noastr─â. Este mai presus de orice ├«ndoial─â c─â ├«n prezent nu exist─â stat puternic ╚Öi civilizat care s─â nu aib─â un atletism dezvoltat at├ót la nivel ╚Öcolar c├ót ╚Öi la nivelul performan╚Ťei interna╚Ťionale.

Cea mai mare atlet─â din toate timpurile din Rom├ónia, Iolanda Bala┼č S├Âter, multipl─â campioan─â olimpic─â ╚Öi recordmen─â mondial─â la s─âritura ├«n ├«n─âl╚Ťime, s-a n─âscut ╚Öi a copil─ârit ├«n Timi╚Öoara. Ca de altfel ╚Öi so╚Ťul ei, finalistul olimpic ╚Öi marele antrenor Ioan S├Âter.

├Än ora╚Öul Iolandei Bala┼č S├Âter, ora╚Ö care pe vremuri avea 4 stadioane de atletism, de zeci de ani nu mai exist─â un stadion de atletism complet, unde s─â se poat─â desf─â╚Öura antrenamente ╚Öi competi╚Ťii care s─â includ─â toate probele atletice. Doar c├óteva stadioane de atletism mai exist─â ├«n Rom├ónia. Impunerea mentalit─â┼úilor becaliene ├«n sportul rom├ónesc a distrus nu doar atletismul autohton dar ╚Öi celelalte sporturi fundamentale, ├«notul, gimnastica, halterele, ca de altfel ┼či majoritatea jocurilor sportive. Mercantilizarea excesiv─â a sportului, impunerea de c─âtre mass-media a unor indivizi cu mentalitate de samsar, de schimb─âtor de bani, a distrus mi┼čcarea rom├óneasc─â sportiv─â de mas─â c├ót ╚Öi pe cea de performan╚Ť─â. Suportul logistic pe care ar trebui s─â ├«l ofere statul pentru sus┼úinerea sportului ┼čcolar este infim. Cine s─â mai priceap─â ├«n ziua de azi c─â dac─â un copil va ├«nv─â╚Ťa s─â alerge ╚Öi s─â sar─â corect, de mic, ├«n ┼čcoala primar─â, va deveni ulterior un ╚Öi mai bun fotbalist, ca s─â exemplific doar cu jocul sportiv care preocup─â acut ╚Öi continuu pe mai to╚Ťi rom├ónii. Cine s─â ├«n╚Ťeleag─â c─â ├«n era pericolului demen┼úei digitale, copiii au nevoie, mai mult ca oric├ónd, de sport? Aici ar trebui statul s─â ac┼úioneze p├ón─â nu este prea t├órziu!

Practicarea unui sport fie la nivel de amator, fie de performan╚Ť─â (agreez mai pu╚Ťin sportul zis profesionist, dar asta ar fi o alt─â discu╚Ťie) ├«nseamn─â ╚Öi petrecerea pl─âcut─â a unor momente ale vie╚Ťii, chiar dac─â efortul fizic este intens ╚Öi sus╚Ťinut. Postura de spectator la o ├«ntrecere sportiv─â, este mai aproape de distrac╚Ťie, de partea oarecum lejer─â a comuniunii cu sportul respectiv. Din nefericire, ├«n Rom├ónia sunt tot mai pu┼úini sportivi de performan┼ú─â sau amatori. Evident c─â num─ârul telespectatorilor ┼či spectatorilor este ├«n cre┼čtere, mai ales al celor focusa┼úi pe fotbal.

Dac─â cel mai frumos stadion de atletism din Rom├ónia este cel din Poiana Bra╚Öov, poate ╚Öi datorit─â minunatului cadru natural ├«n care este pozi╚Ťionat, cel mai faimos este stadionul din Cluj Napoca, denumit impropriu, nerom├óne╚Öte ├«n opinia mea, ÔÇŁCluj ArenaÔÇŁ. Este un adev─ârat templu al sportului, fiind ┼či singurul stadion din Rom├ónia care poate g─âzdui competi╚Ťii atletice de nivel interna╚Ťional, ├«n afara celor de fotbal, posibil ╚Öi rugby. Ultimul mare concurs atletic desf─â╚Öurat acolo, ├«n septembrie anul trecut, a fost Balcaniada l─ârgit─â, cu participarea unor ╚Ť─âri europene din afara Balcanilor. ├Än condi╚Ťiile de pandemie european─â, concursul de la Cluj a fost cel mai important din Europa anului 2020. Pre┼čedintele World Athletics, lordul Sebastian Coe, fostul mare campion de semifond, a onorat cu prezen┼úa sa evenimentul. Stadionul clujean nu ar fi fost (re)construit, ├«n 2011, cu sectoare ╚Öi pist─â de atletism, dac─â nu ar fi intervenit personal doamna Iolanda Bala╚Ö S├Âter, ├«n acea perioad─â pre╚Öedinta Federa╚Ťiei Rom├óne de Atletism. Am aflat c─â marea doamn─â a sportului rom├ónesc a f─âcut o ├«ncercare similar─â ╚Öi ├«n ora╚Öul s─âu natal, Timi┼čoara, dar autorit─â╚Ťile locale erau prea ocupate cu satisfacerea dorin╚Ťelor unui mare binef─âc─âtor al fotbalului timi┼čorean…

Zilele trecute, inimosul pre╚Öedinte al FRA, domnul Florin Florea, a avut o ├«nt├ólnire cu pre╚Öedintele CJ Timi╚Ö, domnul Alin Nica. S-ar p─ârea c─â s-a stabilit un acord ca viitorul ╚Öi etern discutatul stadion al Timi╚Öoarei s─â fie, ├«n sf├ór┼čit, construit dar s─â aib─â ╚Öi sectoare de atletism, asemenea celui din Cluj, unul dintre argumente fiind ╚Öi organizarea unui viitor campionat european de atletism la Timi╚Öoara. Probabil c─â acordul este ├«nt─ârit ╚Öi de o finan┼úare substan┼úial─â din partea forurilor atletice europene. Ne confrunt─âm zilele acestea cu o reac╚Ťie violent─â, prin limbajul utilizat, a unei anumite p─âr╚Ťi a presei, cu privire la aceast─â propunere. ÔÇŁMicrobi╚ÖtiiÔÇŁ timi╚Öoreni ÔÇŁcontribuabiliÔÇŁ, doritori exclusiv de spectacol fotbalistic, ar fi revolta┼úi de distan┼úa mult prea mare fa┼ú─â de juc─âtori, ├«n cazul existen┼úei unei piste de atletism, care a ajuns s─â fie comparat─â cu ÔÇť╚Öan╚Ťul de ap─â plin cu crocodili ce-nconjoar─â un castel ├«n mitologia medieval─âÔÇŁ (??) ┼či ÔÇťmoartea pasiuniiÔÇŁ! Pista de atletism ar ├«mpiedeca at├ót ÔÇťb─ât─âile pe um─ârÔÇŁ pentru componen┼úii echipei sus┼úinute c├ót ┼či ÔÇťpetardele, scuip─âturileÔÇŁ (???) aplicate adversarilor. Domnul Alin Nica a devenit, dintr-odat─â, inamicul num─ârul unu al ÔÇ×microbi┼čtilor adev─âra┼úiÔÇŁ, c─ârora le-a transformat speran┼úa unei mari arene exclusive pentru fotbal ├«ntr-un ÔÇ×real co┼čmarÔÇŁ!

Ce simte ÔÇŁmicrobistulÔÇŁ nu am nici c─âderea, nici puterea s─â comentez, dar nu cred c─â scuipatul, ├«njuratul, huiduitul adversarului sau arbitrului, fie de aproape, fie de ceva mai departe sunt practici de ├«ncurajat.

Este adev─ârat c─â ├«n Europa dezvoltarea incredibil─â a fotbalului profesionist, cu un poten┼úial financiar imens, a dus la construirea unor arene dedicate exclusiv jocului sportiv cu cei mai mul╚Ťi spectatori ┼či telespectatori. Nu este adev─ârat c─â atletismul ├«n Europa civilizat─â ar fi ├«n pierdere de ÔÇŁvizibilitateÔÇŁ nici la capitolul practican╚Ťi, nici la num─ârul de spectatori, acesta fiind relativ constant, suficient pentru ca civiliza┼úia sportului curat s─â mearg─â ├«nainte.

Revenind la chestiunea obsedantului stadion timi╚Öorean, cred c─â este mai bine s─â fie l─âsa╚Ťi microbi╚Ötii ÔÇŁs─â scandeze insuportabilÔÇŁ, s─â-i ÔÇŁscuipeÔÇŁ pe fotbali╚Ötii din echipa advers─â, dac─â doresc asta, de┼či nu cred c─â este dorin┼úa majorit─â┼úii s─â se manifeste necivilizat. Adic─â, s─â fie o aren─â exclusiv─â, doar pentru fotbal, cu zeci de mii de locuri.

Cu privire la reapari╚Ťia unui stadion de atletism complet ├«n Timi╚Öoara, dup─â ce ani ╚Öi ani am cerut doar locul pentru stadion, mai departe urm├ónd s─â-l construim noi, cei c├ó╚Ťiva ÔÇŁzeci de timi╚Öoreni, poate o sut─âÔÇŁ amatori de atletism (oare nu suntem mai mul╚Ťi, totu╚Öi?), cred c─â ar exista o singur─â solu╚Ťie rapid─â. S─â ├«i rug─âm pe vecinii no╚Ötri maghiari s─â ne construiasc─â un stadion de atletism, pentru c─â ei ├«nc─â respect─â ╚Öi ├«n╚Ťeleg toate sporturile. A╚Öa cum au construit catedrala Noul Mileniu, singura construc╚Ťie de interes public remarcabil─â, cu personalitate arhitectural─â, construit─â ├«n Timi╚Öoara, ├«n ultimii zeci de ani. Sunt convins c─â ar accepta. Poate o singur─â preten╚Ťie ar avea: noul stadion atletism din Timi╚Öoara s─â poarte numele marii atlete Iolanda Bala╚Ö S├Âter. Eventual, cunosc─âtorii one╚Öti ╚Ötiu de ce, scris ┼či ├«n limba maghiar─â!

Comentarii

comentarii