Acasă Actualitate PM10 și PM 2.5 ucid! Marșul pentru Aer Curat are loc, sâmbătă,...

PM10 și PM 2.5 ucid! Marșul pentru Aer Curat are loc, sâmbătă, la Timișoara

214
DISTRIBUIȚI

Ai simțit vreodată stări de oboseală nejustificate, dureri de cap sau stări de nervozitate? Ai avut vreodată tuse pe care să nu o poți controla? Te-ai gândit că toate aceste pot fi cauzate  si de aerul pe care îl respire?

Sâmbătă, 13 aprilie 2019, începând cu ora 11.00, în patru mari orașe din țară – București, Iași, Brașov și Timișoara – va fi organizat Marșul pentru Aer Curat, în același timp.

Sub sloganul „Aerul poluat ucide”, evenimentul își propune să tragă un semnal de alarmă asupra calității aerului din Romania, a efectelor nocive asupra sănătății populației, dar și asupra necesității de a dezvolta și implementa politici publice alternative pentru  masurarea si pastrarea  calității aerului din România.

Efectele aerului poluat asupra sănătății populației   

Potrivit statisticilor, anual, în România, mor în medie 25.000 de persoane din cauza poluării. Aerul poluat afectează în special copiii și persoane vârstnice și reprezintă cauza principală a mii de decese premature.

În prezent, sistemele fixe de monitorizare a calității aerului din marile orașe indică depășiri repetate ale valorilor limită. Cele mai multe depășiri sunt în cazul particulelor PM10 și PM 2.5.

Denumirea lor vine de la diametrul aerodinamic mai mic de 10, respectiv 2.5 micrometri, dimensiune care le permite să treacă prin nas și gât şi să pătrundă în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Printre cele mai frecvente afecțiuni provocate de aerul poluat se numără cancerul bronhopulmonar, bolile pulmonare obstructive cronice, dar și acutizări ale astmului, infarct miocardic sau accidente vasculare celebrale.       

Traseul Timișoara: Piața Sf. Gheorghe – Bulevardul Revoluției 1989 Prefectură

Marșul este organizat de cinci ONG-uri partenere în cadrul proiectului „Politici publice alternative în domeniul calității aerului”: Breasla Constructorilor Ieșeni (beneficiar proiect), Asociația Eco-Natura Comunității Băicoi (București), Asociația Creștem România Împreună (Brașov), Asociația  Grupul de Inițiativă în promovarea Opiniei Publice –GIPRO (Timișoara) și Organizația Huțul-Eko Brodina (Suceava). Împreună, și-au propus să schimbe modul în care societatea civilă se implică în formularea de politici publice alternative.

Comentarii

comentarii