Acasă Cultura Poeți și artiști timișoreni prezintă, în Suedia, Capitala Culturală Europeană, de Ziua...

Poeți și artiști timișoreni prezintă, în Suedia, Capitala Culturală Europeană, de Ziua Culturii Naționale

DISTRIBUIȚI

Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită la Stockholm, joi, 12 ianuarie 2023, de la ora 18.00, printr-un recital de poezie și muzică susținut de mai mulți poeți și artiști timișoreni.

În 2023, Timișoara a fost desemnată Capitală Culturală Europeană. Mai mulți scriitori, în frunte cu Robert Șerban, își vor prezenta, la Stockholm, câteva poezii în limba română, recitate în limba suedeză de actrița Adriana Savin. Poeziile au fost traduse în limba suedeză de Åsa Apelkvist, iar între momentele poetice vor fi intercalate momente muzicale susținute de trompetistul timișorean Petre Ionuțescu.

Cu ocazia evenimentului, va fi anunțat calendarul celor mai importante evenimente din agenda culturală a Timișoarei, Capitală Europeană în 2023.

Ziua Culturii Naţionale este celebrată în fiecare an pe data de 15 ianuarie şi reprezintă data naşterii poetului national Mihai Eminescu.  Evenimentul din Capitala Suediei este organizat de ICR Stockholm, în colaborare cu Primăria Municipiului Timișoara, Centrul de Proiecte Timișoara și Ambasada României în Regatul Suediei.

Robert Şerban este realizatorul și moderatorul emisiunii culturale Piper pe limbă (TVR Timișoara și TVR 3), redactor al revistei Orizont, președinte al Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara. Autor al mai multor cărți de beletristică, majoritatea de poezie. A participat la festivaluri internaționale de literatură și a susținut lecturi publice din creația sa în Serbia, Elveția, Germania, Austria, Ungaria, Israel, Polonia, Ucraina, Cehia, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Danemarca, Belgia, China. Volumul Cinema la mine-acasă a obținut Premiul revistei Observator cultural pentru cea mai bună carte de poezie din anul 2006 și Premiul Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Timișoara. Petre Ionuțescu, trompetist, artist multi-instrumentist, compozitor şi producător muzical, stabilit în Timișoara. Este membru fondator al formaţiilor Funky Growl şi Blazzaj, dar şi fondator al asociaţiei Romanian Brass Society. A colaborat cu diverşi artişti de pe scena muzicală autohtonă: Alexandrina, Subcarpaţi, Negură Bunget, Thy Veils, Makunouchi Bento şi alţii. Pe plan solo a devenit cunoscut datorită proiectului Trompetre, cu care a lansat, în 2016, albumul Maria Radna Live“. Împreună cu artistul Daniel Dorobanţu a lansat albumul “Cartea de piatră” şi vinyl-ul Alive at Gărâna Jazz Festival“, propunând o muzică la intersecția dintre ambient, modern classical și jazz.

Mai multe informații:

Artister från Timișoara presenterar Europeiska kulturhuvudstaden 2023 på nationella kulturdagen (icr.ro)

Artiști timișoreni prezintă Capitala Culturală Europeană, de Ziua Culturii Naționale, la Stockholm (icr.ro)

TM2023 (timisoara2023.eu)

 

 

Comentarii

comentarii