Acasă Sănătate Poliartrita reumatoidă – o problemă de sănătate publică. Timişorenii sunt invitaţi la...

Poliartrita reumatoidă – o problemă de sănătate publică. Timişorenii sunt invitaţi la consult medica

DISTRIBUIȚI

poliartrita reumatoidaLiga Română contra Reumatismului lansează campania de informare „Mâini cu viaţă”, în Timişoara. Scopul este conştientizarea populaţiei despre pericolul acestei grave maladii invalidante şi creşterea adresabilităţii către medicul reumatolog.

Diagnosticarea timpurie, ca urmare a unui tratament adecvat, recomandat de medicul reumatolog, precum şi realizarea unui plan de management al bolii pot încetini procesul de evoluţie a acesteia.

Poliartrita reumatoidă este cea mai gravă boală inflamatorie. Vârsta medie la debut este între 25-40 de ani. În contextul în care sunt afectate persoane tinere, iar boala are o evoluţia severă, cronică şi invalidantă, nu este doar o problemă medicală, ci şi una de sănătate publică. Poliartrita reumatoidă afectează viaţa profesională, aproximativ 20-30% dintre pacienţi suferă de dizabilitate permanentă legată de muncă încă din primii 2-3 ani de boală, iar 60% dintre aceştia îşi pierd locul de muncă în primii 10 ani de la declanşarea bolii.

Artrita reumatoidă înseamnă inflamarea reumatică a articulaţiei. Cuvântul “reumatism” provine din grecesul “reumă”, care înseamnă umoare sau “substanţă care provoacă boală”. Artrita vine de la cuvântul grecesc “arthron” – membru. AR este o boală autoimună: sistemul imunitar (care de obicei acţionează pentru apărarea organismului) ajunge să lucreze împotriva propriului organism. AR se poate instala pe nesimţite sau poate apărea brusc. Uneori boala este într-o fază activă şi atunci aveţi probleme, alteori se află într-o perioadă de stagnare. Evoluţia este inegală, fluctuantă. AR poate apărea la orice vârstă şi este întâlnită mai des la bărbaţi.

Comentarii

comentarii