Acasă Eveniment Poliția de frontieră a început să blocheze accesul cetățenilor străini în România....

Poliția de frontieră a început să blocheze accesul cetățenilor străini în România. Excepții pentru șoferii de TIR-uri

768
DISTRIBUIȚI

Poliția de frontieră a început să pună în aplicare prevederile art. 6  din Ordonanța Militară nr. 2 din 21.03.2020, privind măsurile de prevenire a răspândirii Covid-19, începând din data 22.03.2020, ora 22.00. Astfel, se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor, cu excepția situației în care aceștia tranzitează teritoriul României, pe culoare de tranzit, organizate prin înțelegeri cu statele vecine sau cu alte excepții.

Într-un comunicat, Poliția de frontieră ține să reamintească în ce condiții, totuși, unii cetățeni străini pot ajunge în România, chiar dacă nu sunt transportori. „Fac excepție de la această măsura și le este permisă intrarea pe teritoriul României cetățenilor străini și apatrizilor care fac parte din următoarele categorii:

  • sunt membri de familie ai cetățenilor români;
  • sunt membri de familie ai cetățenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, cu rezidență în România;
  • sunt persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autoritățile române potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ori un document echivalent acestora emis de autoritățile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene;
  • sunt persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent;
  • este personal diplomatic sau consular, personal al organizațiilor internaționale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;
  • sunt pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare;
  • sunt pasageri care călătoresc din motive imperative (medicale sau familiale);
  • sunt persoane care au nevoie de protecție internațională sau din alte motive umanitare”, transmit reprezentanții Poliției de Frontieră.

De asemenea, polițiștii de frontieră continuă să pună în aplicare hotărârile CNSSU pentru persoanele care sosesc în România din state unde sunt confirmate cel puțin 500 cazuri de infecție COVID 19. Aceste persoane sunt îndrumate către personalul Direcției de Sănătate Publică din punctele de trecere a frontierei pentru completarea declaraţiilor şi efectuarea triajului epidemiologic, pentru a putea fi dispuse măsurile de autoizolare la domiciliu sau plasare în carantină.

În ceea ce privește transportul de mărfuri, conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 t au obligația să aibă asupra lor și să poarte mijloace individuale de protecție: dezinfectant, mănuși, mască pentru față. Aceștia trebuie și să prezinte documentele care atestă traseul de deplasare până la destinație.

Polițiștii de frontieră țin să menționeze că, în cazul șoferilor de TIR-uri, există excepții privind măsurile de autoizolare sau carantinare, atât timp cât nu au simptome de infectare cu COVID-19: „Conducătorii acestor autovehicule, care sosesc din «zone roșii» sau «zone galbene» ori au tranzitat aceste zone, nu se supun măsurilor de carantină sau izolare, dacă la prezentarea în punctul de trecere a frontierei nu manifestă simptomatologie asociată COVID-19”.

Comentarii

comentarii