Acasă Actualitate Poluarea cu praf şi alergenii pun în pericol sănătatea timişorenilor

Poluarea cu praf şi alergenii pun în pericol sănătatea timişorenilor

DISTRIBUIȚI

În acestă perioadă
Prof. univ. dr. Ileana Zolog, şeful Clincii de Oftalmologie Timişoara, a declarat că praful produce iritaţii şi conjunctivită la nivelul ochilor. “Ceea ce noi am putut face a fost să stabilim ce fel de tipuri de alergene există în aerul din Timişoara”, a spus prof. univ. dr. Carmen Bunu. Calitatea aerului pentru aglomerarea Timişoara este monitorizată continuu, prin măsurători în patru staţii automate, amplasate în zone reprezentative ale oraşului, dar şi una în localitatea Carani.
Staţiile monitorizează cele mai nocive noxe, care ar putea afecta grav viaţa oamenilor, plantelor, păsărilor şi animalelor.
Este vorba de dioxid de azot, dioxid de sulf, monoxid de  carbon (gazul de eşapament), compuşi organici volatili, plumb şi pulberi în suspensie şi sedimentabile (praf). Cele patru staţii se află în Calea Şagului, Piaţa Libertăţii, str. I. Bulbuca şi Calea Aradului.

Praf, praf, praf

Demn de amintit este faptul că, deşi atunci când mergi pe stradă, mai ales la semafoare, ai senzaţia că noxele emanate de către eşapamentul autoturismelor îţi iau respiraţia, rezultatele măsurătorilor arată că poluarea cu gaze toxice nu este depăşită sub nicio formă în Timişoara, iar acest lucru este valabil de mulţi ani.
În luna martie, doar normele poluării cu praf au fost depăşite. Prin urmare, conform rezultatelor, în Timişoara, există numai poluare cu praf şi mai există şi poluare fonică foarte mare. Nicoleta Table, purtător de cuvânt din cadrul Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Timiş, a declarat că, în Timişoara, aşa cum arată măsurătorile, poluarea cu noxe nu este depăşită, numai poluarea cu pulberi în suspensie şi sedimentabile este depăşită în unele zile.
Conform reţelei manuale de monitorizare a calităţii aerului a APM Timişoara, în luna martie, determinarea nivelului de poluare a aerului cu noxe s-a efectuat şi în două puncte fixe ale Timişoarei.
În zona centrală – Mihai Viteazul -la indicatorul pulberi în suspensie (PM 10), valoarea maximă înregistrată era de 87,7 µg/m3, iar numărul de zile în care limita PM 10 a fost mai mare decât normal a fost de opt.
În zona industrială – Calea Stan Vidrighin -la indicatorul pulberi în suspensie, valoarea maximă înregistrată este de 0,272 mg/m3, iar numărul de zile în care valoarea pulberilor în suspensie a fost mai mare decât normal a fost de cinci.
Dintre determinările efectuate de APM Timiş, pe parcursul lunii martie, la indicatorul pulberi sedimentabile, în municipiul Timişoara, s-au înregistrat şase depăşiri ale concentraţiei maxime admisibile (CMA = 17 g/m2/lună). Depăşirile au fost înregistrate pe străzile: bd. Mihai Viteazul, Gh. Adam, în trei locaţii, Stan Vidrighin şi Calea Aradului, la UTT.

Atenţie !

În acest context, trebuie să mai amintim de un pericol foarte mare la care sunt supuşi timişorenii, odată cu venirea primăverii: expunerea la alergeni. Prof. univ. dr. Carmen Bunu, medic specialist alergolog în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Timişoara, a declarat că polenul de la mesteacăn este cel mai periculos primăvara şi este un polen alergenic.
Vara, polenul de cereale este ameninţător pentru anumite persoane, iar toamna, ambrozia sau polenul de poiană, care poate deveni chiar toxic. “Comparativ cu anul 2007, în 2008, ambrozia a avut o concentraţie mai mult decât dublă. Prin luna semptembrie, a atins nivele toxice.
Ceea ce noi am putut face (informaţii la: www.umft.ro-prevalerg.alergii) a fost să stabilim ce fel de tipuri de alergene există în aerul din Timişoara şi în zona din jur, astfel încât pacienţii care sunt alergici să ştie când polenul este crescut în aer şi să se trateze şi să se ferească, în acele zile, să nu stea prea mult afară”, a declarat profesorul.
Pericolul este şi mai mare când poluarea cu noxe şi praf se îmbină cu alergenii.
Atunci, efectul  toxic asupra oamenilor este şi mai mare şi asta se întâmplă chiar în această perioadă în Timişoara şi în judeţul Timiş. Prof. univ. dr. Ileana Zolog, şeful Clincii de Oftalmologie Timişoara, a declarat că praful produce iritaţii şi conjunctivită la nivelul ochilor. Prof. Bunu a subliniat că poluarea intensifică efectul alergenilor. 
Alergia este o reacţie anormală, exagerată şi specifică a sistemului imun şi apare în urma contactului cu un alergen, la persoanele predispuse.
Alergiile au manifestări multiple, ce pot apărea la nivelul sistemului respirator, pe tegumente şi mucoase, ocular sau intestinal. Alergenul este o substanţă din mediul extern ce produce reacţii alergice la unele persoane, dar care nu afectează persoanele sănătoase. Alergenii sunt de tip inhalatori (pneumoalergeni): praf de casă, polenuri, scuame şi peri de animale şi mucegaiuri; alimentari (trofalergeni): crustacee, soia, lapte, albuş de ou, peşte, căpşuni şi alune; venin de insecte; medicamente: orice medicament poate declanşa manifestări alergice; cele mai frecvente sunt aspirina, penicilina, anestezicele şi alergenii de contact (cutanaţi): nichel, latex.
Cei mai comuni alergeni asociaţi cu bolile alergice sunt alergenii inhalatori şi cei alimentari.

Comentarii

comentarii