Acasă National Ponta anunţă că Băsescu refuză în continuare să semneze acordul cu FMI

Ponta anunţă că Băsescu refuză în continuare să semneze acordul cu FMI

DISTRIBUIȚI

basescu pontaPremierul Victor Ponta a anunţat că a avut, joi seara, o discuţie telefonică cu preşedintele Traian Băsescu, în care şeful statului i-a comunicat că nu doreşte în continuare să semneze acordul cu FMI, astfel că acest acord nu este, operaţional, în vigoare, dar România îşi va îndeplini angajamentele. 

Premierul a precizat, la România TV, că preşedintele i-a comunicat, joi seara, fără să îi dea detalii, că nu vrea să semneze acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), astfel că acordul cu FMI este “oarecum, într-o situaţie de suspendare”.

“Mi-a spus că nu vrea să semneze. Joi seara am discutat, am vorbit la telefon. Nu mi-a dat detalii. Se întâmplă două lucruri: operaţional, nu avem acord în vigoare, însă, în realitate, ne ţinem de absolut toate obligaţiile pe care ni le-am asumat legate de deficitul bugetar, de arierate, absolut tot ce am discutat. Deci, noi aplicăm acordul chiar dacă, vorbind birocratic, este într-o situaţie oarecum de suspendare, nu se poate intra în board fără semnătura preşedintelui”, a spus Ponta.

El a precizat din nou că acciza suplimentară de 7 eurocenţi va fi introdusă la carburanţi, din aprilie.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că aşteaptă de la Guvern “proiectul de acord cu FMI” pentru a-l discuta.

Întrebat, luni dimineaţă, la Cluj-Napoca, de presă, la ieşirea de la hotelul unde a fost cazat, cum rămâne cu acordul cu FMI, Traian Băsescu a spus că aşteaptă să primească proiectul.

“Să primesc proiectul de acord de la Guvern şi discutăm”, a spus Băsescu.

Sâmbătă seara, întrebat dacă va semna scrisoarea de intenţie cu FMI, preşedintele Traian Băsescu spunea : “Ponta visează frumos, asta i-a spus Medvedev la Soci”.

Băsescu afirmase, la întâlnirea cu delegaţia FMI, că nu va susţine introducerea accizei pe combustibil, precizând că nu va bloca decizia Guvern-FMI, de data aceasta, dar să nu i se ceară să semneze aceste negocieri.

Premierul Victor Ponta declara, în 4 februarie, că nu a avut niciun dialog cu preşedintele Băsescu legat de memorandumul cu FMI şi nici nu există vreo garanţie că acesta va semna documentul, amintind că, potrivit procedurii legale, memorandumul nu poate intra în board-ul Fondului fără un mandat din partea preşedintelui.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care preşedintele nu va semna acest document, şeful Guvernului afirma: “Nu se va întâmpla nimic, pentru că există foarte clar angajamentul Guvernului şi al majorităţii parlamentare de a păstra stabilitatea macroeconomică a României. Singurul efect va fi acela că, probabil, nu vom mai beneficia de acel top-up de 10% la cofinanţare, ne lăsau să punem cofinanţarea din fonduri europene de 95% şi, aşa, o să rămână la 85%”.

Întrebat dacă va avea, totuşi, un dialog cu preşedintele pe această temă, Ponta a răspuns că un dialog poate fi oricând doreşte şeful statului, dar că în ultimul timp acesta este “cam incapabil” de dialog.

Detalii pe Mediafax.ro!

Comentarii

comentarii