Acasă Actualitate Popa’s a făcut din Timișoara Capitală Mondială a Caricaturii, pe lângă...

Popa’s a făcut din Timișoara Capitală Mondială a Caricaturii, pe lângă Capitala Europeană a Culturii

1455
DISTRIBUIȚI

Pentru a veni în sprijinul amplului proiect Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, Ștefan Popa Popa’s va organiza, în 2020, un salon de caricatură destinat copiilor, în data de 1 iunie, chiar de Ziua Internațională a Copilului, dar și ediția dedicată seniorilor – Salonul Internațional de Caricatură de Presă și Arte Vizuale Satirice – în 16 octombrie.

Atunci vor participa caricaturiști veniți din 100 de țări de pe toate continentele, iar peste 700 de lucrări vor fi puse pe simeze la Timișoara.

La salonul de caricatură dedicat copiilor peste 500 de elevi vor învăța arta caricaturii și portretului. De fapt, așa a fost și anul trecut, în vară.

Ștefan Popa Popa’s a explicat miercuri, 15 ianuarie 2020: ”În 2019, evenimentul destinat copiilor a fost un mare succes, mai ales că a fost prezent și decanul celei mai vechi facultăți de arte frumoase din Spania.

El a promis că va merge în luna ianuarie la UNESCO și va propune ca această manifestare să fie perpetuată în cât mai multe țări din Europa.

Este o idee plecată de aici din Timișoara, pe care eu am mai promovat-o și cu alte dăți, dar și în mai multe capitale de județ din România. Este un lucru constructiv extraordinar.

Copiii învață să facă o caricatură în 20 de minute, iar acest fapt provoacă un interes foarte mare. Unde mai există așa ceva în lume?

Eu am fost surprins de talentul multor copii și cât de repede au putut să prindă tehnica de a face caricatură. Atât de mulți au fost anul trecut în Piața Libertății, încât am făcut mai multe serii cu micuții.

Nici nu mai știam cum să fac să îi pot iniția pe toți prezenți. Au fost sute și îmi părea rău să rămână și să nu învețe. Părinții copiilor se mirau când vedeau ce caricaturi și portrete făceau.

Era surprinzător cum acești copii își depășeau limitele, nedescoperite până atunci de cineva, dar nimeni până atunci nu a căutat să le descopere la copii și să li le dezvolte. Nu poți să refuzi un copil. Trebuie să îl înveți, să îl urmărești cum evoluează și vor veni și rezultatele”, a mărturisit Ștefan Popa Popa’s.

Popa’s pe unde a mai fost și-a mai luat studenți de la academia de caricatură pe care a înființat-o și o conduce, dar oriunde a mers cu ei solicitările au fost extraordinare din partea oamenilor și s-a întâmplat ca de multe ori studenții să fie copleșiți de curioșii dornici să li se facă portretele și caricaturile.

”Așa de solicitați suntem. Făcând salonul de caricatură pentru copii, dar și salonul destinat profesioniștilor în caricatură, atunci, Timișoara devine Capitala Mondială a Caricaturii, nu numai Capitală Europeană a Culturii.

Salonul pentru copii va fi a opta ediție, în 1 iunie 2020, ediția a noua va fi în luna octombrie, destinată profesioniștilor iar ediția a 10 să fie în 2021, când Timișoara va fi efectiv Capitală Europeană a Culturii.

Atunci, noi venim cu un eveniment care va face din Timișoara Capitală Mondială. Așadar participarea la manifestare va fi foarte masivă cu artiști caricaturiști veniți de pe toate continentele”, a spus Popas.

Salonului Internațional de Caricatură de Presă și Arte Vizuale Satirice din octombrie 2019 s-a bucurat de un interes foarte mare din partea tuturor. Oamenii au ținut să fie prezenți într-un număr cât mai mare la Bastionul Theresia, în 16 octombrie, alături de reprezentanții autorităților județene, în frunte cu Călin Dobra, președintele CJT, și a ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului.

Dintre oamenii de cultură veniți din țară îi amintim pe Tudor Gheorghe, Dorel Vișan, Helmuth Duckadam și Elisabeta Lipă, Mihai Tatulici, dar și pe Antonio Calderon de Jesus, critic de artă din Spania, președintele juriului, împreună cu Tomas Gallego, tot din Spania.

Programul manifestărilor a cuprins și festivitatea de premiere a marilor artiști, dar și realizarea de caricaturi live tuturor participanților executate de artiștii prezenți, dar și de elevii școlii de caricatură.

Ștefan Popa Popa’s a spus atunci: ”Vreau să anunț că tot ceea ce vom face din 2020 cu Salonul Internațional de Caricatură, unde se află cei mai buni caricaturiști veniți de pe toate continentele, va îmbogăți sărbătoarea pe care Timișoara o va îmbrăca în 2021 de Capitată Europeană a Culturii.

Noi cu acest salon vom rămâne o capitală mondială, fiindcă avem artiști din toată lumea. Așadar și noi ne vom aduce aportul a ceea ce înseamnă Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană și nu numai de capitală europeană, ci chiar mondială, așa cum merită orașul nostru”

Comentarii

comentarii