Acasă Economic Porumbul, 70% șanse să se salveze în Timiș, floarea soarelui, 80%. De...

Porumbul, 70% șanse să se salveze în Timiș, floarea soarelui, 80%. De ce nu avem irigații în agricultură?

DISTRIBUIȚI

Mircea Bărăgan lucrează peste 2.000 de ha în Cenei Timiș, dintre acestea 400 de ha sunt cu porumb și 300 ha cu floarea soarelui.

 

Soluția: semănatul mai devreme

 

Bărăgan este optimist și spune că, deocamdată, e binișor la el în fermă! “Să vedem ce o fi de acum înainte. S-au preconizat ploi și o răcorire a vremii. Până acum, nu putem spune că e chiar gravă situația, dar vedem”.

Bobul de porumb a trecut de starea de lapte și ar avea șanse să se salveze, dacă ar fi un timp mai rece de săptămână viitoare. Floarea soarelui e spre coacere.

“Cine a semănat mai devreme și floarea și porumbul vor avea  producții bunicele, fiindcă anul acesta culturile au trecut de perioada critică, atunci când fecundează și leagă. După 20 iulie, sunt în regulă. Merg spre coacere”, a explicat Bărăgan.

Totuși, în ceea privește porumbul, situația e mai dificilă, dar cultura rezistă. Floare nu va fi afectată prea tare de caniculă, în Timiș.

Mircea Bărăgan consideră că o soluție la lipsa irigațiilor și la temperaturile extreme este semănatul din vreme a porumbului.

Bărăgan a însămânțat după 20 martie și plantele au plecat bine în vegetație. La alți fermieri când abia era dat spicul, la el era fecundat. Fusese făcută fecundația. Semănatul din timp reprezintă un mare avantaj.

Omul recunoaște că din cauza temperaturilor foarte mari de 50 -52 de grade la soare, nu se va umple chiar bine bobul, dacă nu o să mai fie ploi, dar faptul că a trecut de faza de lapte nu va fi chiar rău anul acesta.

“Să spunem că s-a salvat!”.
Fermierul crede că cultura de floarea soarelui în proporție de 80% scapă, indiferent ce va fi după data de 20 iulie, iar cultura de porumb în proporție de 70%.

“Vorbesc de porumbul semănat timpuriu care a trecut de faza de lapte de mult, în 20 iulie, și merge spre coacere. Cine a semnat din vreme va avea producție”.

De ce nu avem irigații în Timiș?

De ce nu avem irigații în Timiș? Bărăgan crede că este foarte greu să construiești un sistem de irigații la scară mare pentru întreaga suprafață agricolă arabilă de peste 500.000 de ha.

Este adevărat că, înainte de 1989, au existat irigații în Timiș. Regimul comunist a reușit să implementeze o rețea foarte extinsă de canale și conducte care funcționau foarte bine.

În anii de după 89, pompele și țevile fiind din fier au început să fie furate, sistemul nu a mai fost utilizat și astfel a fost abandonat. Canalele s-au colmatat. Nu au mai fost folosite de 34 de ani.

În zona Cenei, ploua mai mult, erau multe băltiri și canale erau folosite  mai mult pentru desecări, decât pentru irigații.

“Sigur vremea s-a schimbat, dar trebuie să ne adaptăm. Ca să începi să faci irigații în Banat e foarte greu. E nevoie de investiții masive. Canalele pentru desecare trebuie transformate în canale pentru irigații. E nevoie de timp și bani și nu există”, este de părere Bărăgan.

Dat fiind că nu există irigații în Timiș, marele avantaj al semănatului din vremea este că îți poți salva porumbul de impactul devastator al temperaturilor extreme și poți avea și producții.

Porumbul fecundează mai repede și se maturizează mai repede și atunci nu va mai fi afectat de temperaturile extreme din iulie și august. Va rezista mai bine.

 

Comentarii

comentarii