Acasă Actualitate Pot fi evitate erorile medicale? Nu! Colegiul Medicilor a căutat și la...

Pot fi evitate erorile medicale? Nu! Colegiul Medicilor a căutat și la Timișoara soluții pentru reducerea lor!

DISTRIBUIȚI

Cum să facem să reducem incidența unui fenomen care ține de inevitabilitate, cum sunt greșelile medicale? Aceasta este întrebarea care s-a ridicat, miercuri 16 noiembrie, la Timișoara, pentru care Colegiul Medicilor din România caută un rezultat concret și își propune eficientizarea mecanismelor de răspundere civilă și disciplinară în caz de malpraxis.

De asemenea, CMR are în obiectiv și înființarea unui corp al experților medicali care să realizeze expertiza judiciară pentru instanțele civile ar permite deblocarea multor dosare.

În cadrul dezbaterilor publice lansate de către Colegiul Medicilor pe tema gestionării  greșelilor medicale în România, care au continuat în Aula Magna a Universității de Medicină și Farmacie Timișoara, participanții au adus în discuție necesitatea eficientizării mecanismelor de răspundere civilă și disciplinară în caz de malpraxis prin înființarea unui corp al experților medicali care să realizeze expertiza judiciară. Medici acreditați din toate specialitățile care cunosc foarte bine practica medicală (inclusiv ghidurile și protocoalele medicale) aceștia vor oferi expertiză medicală instanțelor civile astfel încât să lămurească dacă este un caz de malpraxis sau nu.

Spre deosebire de alte domenii unde expertiza judiciară este realizată de experți independenți acreditați, expertiza în domeniul malpraxisului se face de către serviciile de medicină legală la nivel teritorial și respectiv Institutul Național de Medicină Legală. Acest mecanism creează blocaje foarte mari, pentru că apar contestații la nivelul serviciilor teritoriale de medicină legală și dosarele trebuie trimise către o comisie națională ce judecă toate aceste contestații la nivelul întregii țări. Întârzierile sunt semnificative și pot ajunge de la câteva luni la câțiva ani.

“Credem că introducerea unui corp al experților medicali, format din medici practicieni de diferite specialități, acreditați să ofere expertiză judiciară instanțelor ar permite fluidizarea mecanismului de răspundere civilă în caz de malpraxis. În sistemul actual de gestionare a greșelilor medicale în România sunt multe disfuncționalități care nemulțumesc atât medicii cât și pacienții în situația în care o greșeală medicală generează o suferință sau un prejudiciu unui pacient, iar noi ne-am propus să discutăm problemele cât mai deschis și să venim și cu soluții”, a atenționat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România. “În plus, practica CEDO a arătat că sistemul actual nu asigură independența expertizei judiciare în cauzele de malpraxis, sistemul de medicină legală fiind direct subordonat autorităților din domeniul sănătății”, a declarat Nicoleta Popescu, avocat al Colegiului Medicilor din România.

În cadrul primei dezbateri publice pe acest subiect, de la București, desfășurată la începutul lunii noiembrie, cu participarea medicilor, reprezentanților presei, asociațiilor de pacienți, societății civile și sindicatelor în domeniul medical, reprezentanții Colegiului Medicilor au arătat că subliniat că pacientul are un drept incontestabil de a primi, într-un timp rezonabil, compensații financiare în cazul în care o greșeală medicală i-a cauzat o suferință sau un prejudiciu pacientului. În acest sens, sunt necesare modificări legislative care să permită o soluționare mult mai rapidă a dosarelor de răspundere civilă în caz de malpraxis. În plus, se impune și întărirea mecanismelor de răspundere disciplinară astfel încât, în cazul greșelilor grave sau repetate, de exemplu, să intervină ridicarea dreptului de practică a medicului  pentru a proteja alți pacienți.

În cadrul evenimentului de la Timișoara a fost continuată discuția pe tema raportării voluntare și analizei detaliate a greșelilor medicale într-un sistem nepunitiv, pentru a evita repetarea acestora pe viitor și a îmbunătăți calitatea actului medical.

„Deși erorile medicale pot fi cauzate de personalul medical, factorii ce țin de sistem sunt principalii responsabili de apariția erorilor medicale – resursele umane limitate, echiparea necorespunzătoare a unităților sanitare, legiferarea incompletă etc iar acest lucru este larg acceptat la nivel internațional”, a reiterat prof. Coriu.

Participanții au discutat și modalități concrete de reducere a greșelilor medicale, discuția fiind centrată pe una din zonele cele mai expuse, respectiv domeniul ATI, datorită intervenției prof. dr. Dorel Săndesc, șeful clinicii ATI din cadrul Spitalului Județean Timișoara. Ca și în dezbaterea de la București, vorbitorii au subliniat că actualele condiții din sistemul medical românesc accentuează stresul și suprasolicitarea medicilor, favorizând apariția greșelilor. Consecințele principale ce decurg de aici sunt medicina defensivă și emigrația medicilor, ceea ce afectează negativ sistemului de sănătate din România.

”Trebuie căutate cauzele care au dus la o complicație sau la un incident sau eroare medicală, nu a vinovaților. Din păcate, în România întotdeauna se caută un vinovat să fie executat într-o formă sau alta și credem că ne-am făcut treaba. Nu, nu asta nu e trabă făcută. Cum să procedăm să reducem incidența unui fenomen care ține de inevitabilitate? Apariția de complicații, incidente și accidente medicale s-a dovedit că este un fenomen inevitabil în medicină, dar reductibil. Acesta e obiectivul: să reducem la maxim erorile medicale. Noi încurajăm raportarea greșelilor medicale. Acesta este și rolul întâlnirilor cu C[legiul Medicilor din România ca sa putem discuta deschis. Nu  exista secție de ATI în lume care să nu aibă infecții, dar trebuie să căutăm soluții să le scădem. La noi în secție a scăzut mult rata infecțiilor intraspitalicești luând aceste măsuri”, a declarat prod. Dorel Săndesc.

Dezbaterile vor continua în perioada următoare, la nivel național. Următoare întâlnire publică va avea loc în data de 23 noiembrie 2022, la Universitatea de Medicina și Farmacie “George Emil Palade” din Târgu Mureș. În lunile ianuarie și februarie 2023, aceste dezbateri publice vor continua în Cluj, Iași și Craiova.

Colegiul Medicilor din România își exprimă speranța ca prin soluțiile identificate în cadrul evenimentului de la Timișoara și în cele care vor urma să contribuie la o mai bună aliniere a sistemului medical românesc la practicile internaționale, creșterea calității actului medical și gradului de satisfacție a pacienților.

”E important ca atunci când exista o culpă medicală aceasta să fie raportată și discutată în cadrul spitalului și al echipelor medicale. În alte țări există astfel de comisii și cadre speciale unde aceste erori sunt expuse și discutate. Atragem atenția că doctorii sunt foarte atenți ca întreaga echipă medicală să funcționeze bine și actul medical să se finalizeze perfect, fără probleme. Pe de altă parte, dacă știi că orice eroare se va lăsa cu o pedeapsă aspră sau cu un scandal amplu în presă, atunci o vei ascunde. Aici e o problemă majoră. În medicină dacă nu învățăm din greșeli și nu tragem lecții de învățat pentru a nu mai repeta erorile, atunci sigur greșelile se vor repeta, cu efecte negative asupra pacienților și asupra medicilor”, a subliniat Vlad Mixici.

În România există un portal online de raportare a anumitor evenimente adverse la Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate. 40% dintre spitalele înregistrate în portal nu a raportat nicio eroare medicală.

“Ceea ce este imposibil în orice țară din lume. Asta dovedește că sistemul din România nu îi ajută pe medici să învețe din greșeli și să nu le repete”, a concluzionat Vlad Mixici.

 

Comentarii

comentarii