Acasă Actualitate Poveste hollywoodeană, pe malul Begăi

Poveste hollywoodeană, pe malul Begăi

DISTRIBUIȚI

O timişoreancă cere să fie recunoscută drept fiică de către un bătrân
La Judecătoria Timişoara a fost înregistrat unul dintre cele mai stranii şi spectaculoase procese – o femeie de 46 de ani l-a chemat în judecată pe bătrânul de 73 de ani Nicolae Bărăscu, din Timişoara, pentru a o recunoaşte drept fiica lui naturală, după aproape de jumătate de secol. Subiectul pare a fi scris de un scenarist prost de la Hollywood. Familia Elena şi Nicolae Bărăscu (foto) este şocată, fiindcă ei se tem că femeia vrea să le ia casa. “După 46 ani susţine că e fiica mea şi m-a dat în judecată, normal că vrea să obţină moştenirea, dar s-a dovedit la tribunal că nu este copilul meu, încă din anul 64”, a declarat Nicolae Bărăscu.

„Mama mea îl iubea…!”

Povestea poate deveni oricând subiect de film de senzaţie şi a început în celălalt secol, prin anii 1961, când s-a declanşat şi conflictul dintre Rozalia Buculie, mama actualei doamne de 46 de ani, Maria, şi tânărul, pe atunci, Nicolae Bărăscu. Mai târziu, în 1963, Rozalia l-a chemat în judecată pe tânărul Bărăscu să recunoască faptul că între ei doi a fost o relaţie de dragoste, în urma căreia a fost conceput copilul. Acţiunea nu a avut succes. “Tribunalele din Lipova şi Arad au stabilit prin sentinţe definitive că eu nu sunt tatăl copilului”, a spus pensionarul Bărăscu. “Respinge ca nefondat recursul reclamantei Buculie Rozalia”, se arată în sentinţa din 26 noiembrie 1964, dată de Tribunalul Regional Banat. “Eu sunt copilul major născut la data de 4 iulie 1963 în oraşul Lipova din relaţiile existente între pârât şi mama mea Rozalia Buculie, care a decedat în 1 mai 2003. Părinţii mei s-au cunoscut în perioada 1961 –1963, când locuiau şi munceau în localitatea Săvârşin. După naşterea mea, pârâtul a plecat să muncească şi să studieze departe de noi, la Iaşi. În toată această perioadă, îl vizitam împreună cu bunicul meu la locul de muncă. Acesta avea grijă de mine şi îmi dădea bani şi obiecte de îmbrăcăminte. Mama mea, care îl iubea foarte tare, a acceptat foarte mulţi ani ca el să nu mă recunoască ca fiind copilul lui. Trecând termenul, mama mea s-a împăcat cu gândul că eu nu o să am tată. Cu toate acestea, pârâtul a continuat să păstreze legătura, mai ales morală, cu mine, tratându-mă ca pe propriul copil”, se arată în acţiunea juridică înregistrată la Judecătoria Timişoara de către fiica Maria. Bătrânul susţine că nu e nimic adevărat din tot ce scrie în motivaţia “fiicei”.

Este supărat pe Tribunalul Timiş

„Filmul” devine şi mai spectaculos. În 2007, Bărăscu este ajutat să se mute în Timişoara chiar de aşa-zisa fiică. Ea îi face rost de un apartament şi omul se mută împreună cu soţia în oraşul de pe Bega. “În cele din urmă, văzând că pârâtul refuză să facă actul de recunoaştere, am fost nevoită să procedez de această manieră”, se arată în continuare în motivaţia fiicei. Nicolae Bărăscu susţine că nu a recunoscut şi nu o poate recunoaşte niciodată pe această femeie drept fiica lui. Cu atât mai mult cu cât două instanţe au decis că nu el este tatăl, încă din 1964. Omul este foarte supărat pe Tribunalul Timiş că a acceptat să judece o asemenea chestiune. “O critică severă aducem Tribunalului Timiş pentru faptul că nu a considerat incidentă instituţia autorităţii de lucru judecat, motivând că nu este identitate de părţi, întrucât acţiunea înregistrată în 9 mai 1964 la Tribunalul Raional Lipova a fost promovată la vremea aceea de mama raclamantei… Dacă instanţa care a realizat atunci judecata s-ar fi confruntat cu probleme legate de capacitatea sau calitatea persoanelor, s-ar fi putut pune în discuţie respingerea acţiunii ca introdusă de o persoană fără calitate, ori instanţa de la acea epocă a respins cererea ca nefondată. Sentinţa şi decizia din noiembrie 1964 a Tribunalului Regional Banat fac largi expuneri de motive pe marginea declaraţiilor martorilor audiaţi, astfel că s-a ajuns la concluzia că nu pârâtul, ci un alt bărbat poate fi tatăl minorei născută de reclamantă. Aşadar, hotărârea de atunci a fost pronunţată în cadrul unei proceduri cât se poate de contencioase”, se arată în recursul bătrânului Bărăscu, care se va judeca începând din toamna aceasta. Rămâne de văzut ce va decide instanţa timişoreană.

Comentarii

comentarii