Acasă Actualitate Povestea Holocaustului din Banat, ilustrată pe benzi desenate. “Istoria se învață mai...

Povestea Holocaustului din Banat, ilustrată pe benzi desenate. “Istoria se învață mai ușor astăzi din desene și alte mijloace de comunicare, decât prin prea multă vorbărie.”

DISTRIBUIȚI

Institutul Elie Wiesel a inaugurat astăzi, în Piața Unirii din Timișoara, expoziția de benzi desenate intitulată „Imagini din trecut. Holocaustul din Banat”. Proiectul a fost realizat cu sprijinul elevilor și profesorilor de la Școala Gimnazială Nr. 18 din Timișoara și de la Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” din Lugoj. Cele opt panouri expuse în piață prezintă experiențele trăite de evrei și romi în timpul Holocaustului din România, oferind o perspectivă diferită asupra comunităților în care trăim – o istorie a celor persecutați pentru simplul fapt că s-au născut diferiți.

„Istoria locală ne arată că, acum 80 de ani, evreii din Banat au fost forțați să muncească pe diverse șantiere, în special pentru nevoile armatei. Cei care nu răspundeau convocării sau nu se prezentau la muncă riscau sancțiuni penale. De asemenea, povestea deportării romilor în Transnistria este reprezentată. Unul dintre panouri include și povestea atentatului de la Opera din Timișoara, din 1934. Totul este prezentat pe benzi desenate, pentru a face istoria mai atractivă și mai ușor de înțeles. Astăzi, istoria se învață mai ușor din desene și alte mijloace moderne de comunicare decât din discursuri lungi”, a declarat Alexandru Florian, directorul Institutului Elie Wiesel.

Benzile desenate au fost realizate de ilustratorul Octav Ungureanu, după un scenariu creat de cercetători ai Institutului Elie Wiesel, în colaborare cu elevii și profesorii din Timișoara și Lugoj. Expoziția poate fi vizitată până pe 20 noiembrie.

Comentarii

comentarii