Acasă Actualitate Povestea mini sinagogii Or Hadash din Timișoara, care nu figurează în ghidurile...

Povestea mini sinagogii Or Hadash din Timișoara, care nu figurează în ghidurile turistice – foto

DISTRIBUIȚI

Aproape toată lumea știe că în Timișoara există trei sinagogi: cele din Cetate, Fabric și Iosefin. Despre ele scriu ghidurile turistice, despre ele vorbesc ghizii care fac tururi prin oraș. Pe lângă cele trei lăcașuri cunoscute, mai există o sinagogă și în Patrulaterul evreiesc. Este vorba de fapt de o mini sinagogă, folosită ca și casă de rugăciune de comunitatea evreilor.

În incinta Complexul Comunității Evreilor din Timișoara a existat casă de rugăciune în urmă cu multe decenii, însă aceasta a fost transformată în alte vremuri în magazie. Doar că din 2011, când s-a reamenajat Complexul Comunității Evreilor, a fost reinaugurată și minuscula sinagogă Or Hadash (Lumina Nouă), de pe strada Mărășești nr. 10.

Tot atunci s-a refăcut și sala de festivități ce poartă numele regretatului dr. Ernst Neumann, Prim Rabin al orașului de pe Bega.

Totul a fost posibil grație unui ajutor acordat de organizația Joint pentru România, al cărei președinte, Israel Sabat, a fost prezent la evenimentele festive din 2011.

Mini sinagoga Or Hadash respectă structura unei sinagogi obișnuite: cu biblioteca cu cărţile sfinte, sala de rugăciune şi Chivotul Sfânt care adăpostește Tora, cartea sfântă a evreilor.

Cele trei sinagogi mari ale Timișoarei

Sinagoga din Cetate a fost construită în 1865, după planurile arhitectului vienez Carl Schuman, a fost reinaugurată în 1872, în prezenţa împăratului Franz Iosef. După Revoluție, sinagoga de pe strada Mărășești a fost desacralizată, însă a fost redată comunităţii evreieşti din Timişoara după aproape 30 de ani, în cadrul unui eveniment special care a avut loc în mai 2022.

Sinagoga din Iosefin, aflată pe strada Iuliu Maniu, construită tot într-un stil cu influenţe maure, a fost inaugurată în anul 1910, iar de atunci este funcțională. Multă vreme a fost singura sinagogă din Timişoara în care se mai ţineau slujbe şi tot aici se ține și ceremonialul Bar Mitzvah, prin care băieţii care au împlinit 13 ani devin adulţi.

Sinagoga din Fabric, construită de Josef Kremer între anii 1897-1899 pe baza planurilor întocmite de arhitectul Leopold Baumhorn, este într-o stare avansată de degradare și nu mai este funcțională.

Comentarii

comentarii