Acasă Actualitate Povestea tragică a fotografului Brice Fleutieux, un mare prieten al Timișoarei. Un...

Povestea tragică a fotografului Brice Fleutieux, un mare prieten al Timișoarei. Un festival organizat de Memorialul Revoluției îi poartă numele

DISTRIBUIȚI

La Timișoara se desfășoară în aceste zile prima ediție a festivalului internațional de foto-reportaj “Brice Fleutieux”..

Festivalul organizat de Memorialul Revoluției în cadrul programului Timișoara- Capitală Europeană a Culturii în anul 2023, poartă un nume exotic: Brice Fleutieux. Numele fotoreporterului francez se leagă însă și de Timișoara.

Viața lui a fost un roman. În timpul scurtei sale cariere, între 1989 și 2001, Brice Fleutieux a acoperit multe dintre evenimentele care au zguduit lumea. Jurnalist independent, munca sa a fost difuzată de agențiile Reuters, Cosmos, Vu și Sipa Press.

La începutul anului 1989, a fost mai întâi în Cambodgia, în timpul retragerii trupelor vietnameze. A fost capturat de khmerii roșii, dar a scăpat la scurt timp. În luna decembrie a aceluiași an, se afla la Timișoara, unde avea să surprindă în imagini evenimentele care au pus capăt dictaturii lui Ceaușescu.

TAS29: MOSCOW, June 12 – President Vladimir Putin is going to show French photojournalist Brice Fleutiaux a video cassette with a film titled The Slave Market which will be shown on television on June 13 . Putin said the slave market turnout is 200 million U.S. dollars. The president has offered the journalist tea with biscuits. (ITAR-TASS photo/ Vladimir Rodionov, Sergei Velichkin) —– ТАС46. Россия, Москва. 12 июня. В Кремле прошла встреча президента России Владимира Путина и французского фотожурналиста Бриса Флетьо, который был освобожден сегодня сотрудниками российских правоохранительных органов из чеченского плена в результате спецоперации без предварительных условий и выкупа. На снимке: Владимир Путин (справа) преподнес Брису Флетьо кассету с видеофильмом А.Любимова о работоторговле в Чечне. Фото Владимира Родионова и Сергея Величкина (ИТАР-ТАСС)

Aici a cunoscut-o pe femeia care avea să-i devină soție.

Ajunge, apoi, să facă reportaje în Vietnam, Cambodgia din nou, Thailanda, unde a lucrat timp de doi ani la agenția Reuters, apoi India pentru înmormântarea lui Rajiv Gandhi, Bangladesh devastat de ciclon, și nu în cele din urmă în fosta Iugoslavia și începutul revoltelor din Kosovo.

În 1994, Brice Fleutieux a revenit la Timișoara unde conduce Departamentul Foto al noului cotidian Vest Matinal. Din acest moment devine interesat de soarta copiilor străzii și de tradițiile romilor.

La sfârșitul lui septembrie 1999 pleacă în Cecenia, dar este răpit de o ceată de bandiți ceceni. După opt luni de captivitate și rele tratamente, fotograful a fost eliberat, pe 12 iunie 2000, în urma unei operațiuni realizate de forțele ruse.

Brice se întoarce la Toulouse, moralmente foarte slăbit. A găsit totuși puterea să plece în ianuarie 2001 în Sri Lanka și apoi în Africa, pentru a scrie despre soarta refugiaților din Guineea Conakry.

Revenit în Franța, a scris povestea detenției din Cecenia. La scurt timp, în 25 aprilie 2001, la doar 33 de ani, Brice Fleutieux s-a sinucis.

A fost un mare prieten al Timișoarei.

Prima ediție a festivalului internațional aduce la Timișoara, în premieră, fotografii realizate de francezul Jose Nicolas, în decembrie 1989, la București. Imaginile au fost redate în mari publicații ale lumii.

Din nefericire, Jose Nicolas nu a putut fi prezent la Timișoara, acesta suferind un accident vascular cerebral nu cu mult timp în urmă. La eveniment a fost prezent, însă, un alt fotograf francez, Jean-Christian Tirat, care a și realizat o expoziție de desene, la galleria UVT Art Center. 

 

Comentarii

comentarii