Acasă Eveniment Povestea tristă a unui octogenar

Povestea tristă a unui octogenar

DISTRIBUIȚI

• Ioan Moga, un lugojean de aproape 83 de ani, este nevoit să suporte un stres care poate să-i dea gata pe mulţi de vârsta lui • Singur şi bolnav, bătrânul este nevoit să bată la porţile justiţiei, în căutarea dreptăţii
Bătrâneţe, mizerie şi nici o urmă de încredere în oameni. Ioan Moga este personajul principal al unei poveşti triste, cum sunt multe în România. La aproape 83 de ani, cu mari probleme de sănătate, fostul director al celei mai mari întreprinderi lugojene din perioada comunistă – Întreprinderea Textilă Lugoj (ITL) – unitatea B, îi priveşte cu suspiciune pe cei care îi trec pragul casei. O casă în care se vede, chiar de la intrare, că acolo stă un bătrân singur şi bolnav. Este plin de tot soiul de amintiri şi lucruri strânse de-a lungul timpului, iar un miros de stătut te întâmpină încă de la intrare. După ce soţia i-a murit, în urmă cu şapte ani, singurătatea şi boala l-au năpădit pe Ioan Moga, iar marele său necaz a început, după cum ne-a declarat, în februarie 2009.

Fost director de întreprindere comunistă…

Ioan Moga s-a născut la 16 ianuarie 1927, în comuna Şieut, din judeţul Bistriţa Năsăud. În anul 1940, după ocuparea Ardealului de Nord, s-a stabilit împreună cu familia la Sibiu, zona de baştină a părinţilor săi. „Liceul l-am urmat jumătate la Sibiu şi jumătate la Timişoara, apoi am lucrat la Romtext şi am fost trimis la Facultatea de Textile, la Bucureşti. La terminarea facultăţii am fost numit tehnolog la UT Arad, iar după câteva luni am ajuns la Bucureşti, în minister, ca şef Serviciu Investiţii la Direcţia Generală Industrială. La Lugoj am ajuns în anul 1954, ca director la ITL, după care am fost detaşat, pentru o perioadă de câteva luni, la Filatura de Mătase Naturală din Lugoj, apoi la Întreprinderea de In şi Cânepă Banatul din Timişoara. După o vreme, m-am reîntors la Lugoj şi am fost numit director la ITL – unitatea B, o întreprindere cu 2.600 de salariaţi, unde mi-am desfăşurat activitatea aproape 16 ani, până în anul 1987, când m-am pensionat”, ne-a povestit Ioan Moga, subliniind faptul că tot timpul s-a descurcat de unul singur, dar după moartea soţiei, în urmă cu şapte ani, toată viaţa i s-a dezorganizat. La această situaţie a contribuit atât bătrâneţea, cât şi boala – diabet  zaharat tip II, complicat cu polineuropatie diabetică şi insuficienţă circulatorie cronică cerebrală (conform certificatului medical eliberat de dr. Cornelia Jienaru).

„Întreţinere”… cu probleme

Pentru fostul director de întreprindere necazul a început – după cum ne-a declarat – în acest an, în februarie. „La începutul lunii februarie am fost internat în Spitalul Municipal Lugoj, pentru că sufăr de diabet şi tensiune mărită. Pe timpul internării am fost racolat de către Alina Oprişoni. După o săptămână de spitalizare, aceasta m-a externat şi m-a dus la ea acasă, unde m-a drogat cu diazepam şi alte substanţe de adormit şi de luat puterile. Acolo am stat vreo două săptămâni, perioadă în care am fost sedat şi obligat să-i dau casa şi toate avuţiile mele. Eu nu am dorit acest lucru, dar, fiind sedat, Alina Oprişoni a reuşit să aducă o reprezentantă a unui notariat şi să mă oblige să semnez un act, o împuternicire ca să mă reprezinte la poliţie, dar împuternicirea asta s-a transformat în contract de întreţinere”, ne-a declarat Ioan Moga, menţionând că, din luna martie se află acasă, unde se întreţine singur şi mănâncă pe la cantine.

Sarabanda plângerilor penale

Din martie, Ioan Moga a depus mai multe plângeri penale, la Poliţia Lugoj (nr. 14.304 din 2 aprilie), la Parchetul de pe lângă Judecătoria Lugoj (nr. 659/P/2009) şi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara (nr. 238/P/2009, 275/P/2009, 563/P/2009), în care a solicitat tragerea la răspundere atât a Alinei Oprişoni şi a mamei acesteia, Sabina Oprişoni, cât şi a notarului public Ioan Cosmin Pop, pentru comiterea infracţiunilor de „înşelăciune prin sedare, fals şi uz de fals”. În motivarea plângerilor făcute, Ioan Moga a susţinut că ar fi fost racolat de către Alina Oprişoni, care l-ar fi dus la ea acasă, unde l-ar fi sedat pentru a fi adus în stare de inconştienţă şi, în acest fel, ar fi fost obligat să semneze o procură, cu concursul notarului public Ioan Cosmin Pop, fără ca notarul să fi participat, fizic, la semnarea actului. De asemenea, a susţinut că a fost lipsit de libertate în mod ilegal, precum şi că i s-ar fi furat bani şi bunuri. Din actele administrate în aceste dosare penale s-a constatat că, după externarea de la Spitalul Municipal Lugoj, Ioan Moga a fost dus acasă la familia Oprişoni, unde a locuit timp de circa două luni de zile. În acest interval de timp, Ioan Moga a întocmit un testament, prin intermediul căruia i-a instituit legatari universali ai bunurilor sale mobile şi imobile pe soţii Ioan şi Sabina Oprişoni (părinţii Alinei Oprişoni). Testamentul a fost încheiat în formă autentică, prin încheierea de autentificare nr. 236 din 23 februarie 2009, de către notarul public Ioan Cosmin Pop, care s-a deplasat, în acest scop, împreună cu secretara, la locuinţa soţilor Oprişoni, unde se găsea testatorul Ioan Moga. Acelaşi notar public a autentificat, prin încheierea de autentificare nr. 339 din 3 martie 2009, contractul de întreţinere încheiat între Ioan Moga şi Ioan şi Sabina Oprişoni. Conform prevederilor acestui contract, Ioan Moga se obliga să transmită soţilor Oprişoni nuda proprietate asupra imobilului proprietate a sa, compus din construcţii de locuinţe şi teren aferent, în suprafaţă de 892 de metri pătraţi, situat în Lugoj, strada Bucegi, nr. 6, păstrându-şi dreptul de uzufruct viager asupra acestuia, cu condiţia ca familia Oprişoni să îl întreţină şi să-l îngrijească pe toată durata vieţii sale. În contract se mai prevede că, dacă intervin neînţelegeri ulterioare încheierii acestuia, părţile să îl rezilieze pe care amiabilă sau prin instanţa de judecată. De asemenea, prin încheierea de autentificare nr. 402 din 9 martie 2009 a fost autentificată o procură specială, prin intermediul căreia Ioan Moga o împuternicea pe Sabina Oprişoni să facă încasări şi plăţi în şi din contul pe care îl avea la CEC Bank Lugoj, putând inclusiv să îl lichideze. Acest cont conţinea suma de 68.000 de lei. În baza acestei procuri speciale, banii au fost scoşi din contul bătrânului.

Rezoluţii de neîncepere a urmăririi penale

Plângerile făcute de Ioan Moga, prin care îi acuza pe Alina Oprişoni, Sabina Oprişoni şi notarul public Ioan Cosmin Pop de „înşelăciune prin sedare, fals şi uz de fals”, au primit rezoluţii de neîncepere a urmăririi penale. „Acum doresc rezilierea contractului de întreţinere şi restituirea banilor şi a bunurilor furate din casă”, ne-a declarat Ioan Moga, precizând că, în acest sens, a şi depus la Judecătoria Lugoj o acţiune civilă, prin care a solicitat anularea contractului de întreţinere autentificat sub nr. 339 din 3 martie 2009, încheiat de către Biroul Notarial „Pop Ioan Cosmin”, restabilirea situaţiei anterioare de Carte Funciară, precum şi restituirea cheilor locuinţei sale şi a banilor ridicaţi din contul său.

Instanţa va hotărî

Alina Oprişoni nu a dorit să facă declaraţii, precizând doar că „legea va face dreptate” şi că „instanţa va hotărî”.

Comentarii

comentarii