Acasă Actualitate Praful de la Tăușani – Boșneag s-a ridicat din nou în aer

Praful de la Tăușani – Boșneag s-a ridicat din nou în aer

DISTRIBUIȚI

Grupul Ecologic de Colaborare Nera se teme de un nou val de poluare, la Modova Nouă

Viteza vântului în Clisura Dunării s-a apropiat din nou de cea necesară pentru a ridica praful de pe depozitul de deşeuri miniere Tăuşani – Boşneag din Moldova Nouă şi a-l transporta peste localităţile din Clisura Dunării, din România şi Serbia, avertizează reprezentanți ai Grupului Ecologic de Colaborare Nera (GEC).
”Deocamdată praful pluteşte în aer doar în zona iazului dar aceasta nu însemnă că în zilele următoare lipsite de precipitaţii şi cu temperaturi mai ridicate fenomenul nu va căpăta amploare, din cauza Coşavei şi Gorneacului, vânturile care bântuie toamna şi primăvara Clisura Dunării, explică Doina Mărgineanu, consilier pentru relaţii pubice. Pentru măsuri concrete destinate rezolvării eternei poluări cu praf de deşeuri miniere de la Moldova Nouă de, opt ani nimeni nu mişcă un deget, nici măcar în campaniile electorale. Deşi GEC Nera a atenţionat în repetate rânduri autorităţile că poluarea de la Moldova Nouă ar putea fi redusă considerabil cu o investiție de câteva zeci de mii de euro, în condiţiile în care peste depozit, în perioadele ploioase, ar fi împrăştiat un amestec sărac de îngrășăminte agricole, combinat cu alte substanțe organice. Acestea ar ajuta natura să lucreze la consolidarea vegetativă a iazului. Dovada că soluția este viabilă sunt zonele mici de vegetație apărute pe suprafața depozitului, acolo unde chiar vântul a adus din altă parte praf necontaminat cu deșeuri miniere. Însă banii acordați cu nemiluita SC Moldomin de către structurile guvernamentale pentru întreținerea depozitului Tăuşani-Boşneag, prin stropire sau alte metode prin care efectele sunt greu măsurabile, reprezintă o miză importantă pentru ca acest tip de “metode” să dureze. Promisiuni electorale trebuie făcute şi în viitor”.
    GEC Nera se luptă de ani buni să sensibilizeze autoritățile pentru a a lua măsuri de contracarare a ceea ce a devenit un fenomen de poluare transfrontalieră, întrucât afectează și partea sârbă. Totul însă a rămas la stadiul de discuții, din partea celor care ar trebui să intervină sau palide măsuri paleative.

Comentarii

comentarii