Acasă Actualitate Praznicul împărătesc al Bunei Vestiri, la mănăstirea Săraca. ÎPS Ioan: ”Ne descoperă...

Praznicul împărătesc al Bunei Vestiri, la mănăstirea Săraca. ÎPS Ioan: ”Ne descoperă taina întrupării”

DISTRIBUIȚI

La praznicul împărătesc al Bunei Vestiri, două din așezămintele monahale ale Mitropoliei Banatului, mănăstirea Săraca (Șemlacul Mic) și schitul din parohia Sânandrei Colonie și-au sărbătorit hramul.

Schitul Buna Vestire din localitatea Sânandrei Colonie a primit vizita Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan al Banatului, însoțit de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, de clerici de la Centrul eparhial, oficiul protopopesc și din parohiile vecine.

La Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși din parohie, din parohiile apropiate și din Timișoara, monahi și monahii, care au umplut până la refuz biserica, mulți fiind nevoiți să asculte slujba și să se roage în curtea schitului. Frumusețea duhovnicească a sărbătorii de hram a fost sporită de înălțătoarele răspunsuri liturgice ale obștii monahale.Cuvântul de învățătură rostit de către Chiriarh a subliniat unicitatea și irepetabilitatea Bunei Vestiri, sărbătoarea care ne descoperă „taina întrupării” și a începutului mântuirii neamului omenesc. Făcând o paralelă între păcatul adamic, prin care săvârșitorul acestuia și urmașii lui s-au întâlnit cu moartea, Buna Vestire este momentul binecuvântat în care „Fiul lui Dumnezeu fiul Fecioarei se face” și ne oferă iarăși posibilitatea de a deveni fii ai lui Dumnezeu prin har. După săvârșirea sfintei Liturghii, toți credincioșii prezenți au primit din partea obștii monahale caserole cu alimente de post.

De asemenea, la Mănăstirea Săraca, unul din cele mai vechi așezăminte monahale din această parte de țară, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, împreună cu părintele stareț Climent Vântu, ieromonahi de la alte mănăstiri și preoți din parohiile limitrofe.Ca de fiecare dată, mulți credincioși din zonă și chiar din Timișoara și-au îndreptat pașii spre această străveche vatră monahală, unde au ascultat cuvântul lui Dumnezeu, s-au rugat și s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului.Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preasfinția Sa, care a evidențiat importanța acestui mare praznic pentru mântuirea credincioșilor. „Praznicul Bunei Vestiri, adică vestea cea bună pe care arhanghelul Gavriil o aduce este aceea că, Fecioara Maria va naște pe Fiul lui Dumnezeu, care este atât pentru Maica Domnului, cât și pentru întreaga umanitate, Dumnezeu adevărat și om deplin adevărat. Aici se împlinește marea taină a creștinătății, prin care Dumnezeu primește trup deplin, pentru a ne ridica pe noi din păcatul în care am căzut. De aceea acest praznicul Bunei Vestiri este începutul tuturor praznicelor pe care le parcurgem de-a lungul întregului an bisericesc” a precizat Preasfințitul Părinte Paisie.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal al teologilor, dirijat de arhidiaconul Ionuț Ardereanu. La plecare, fiecare pelerin a primit daruri de alimente din partea obștii mânăstirești.Așadar, sărbătoarea Bunei Vestiri a fost un bun prilej de întărire în credință și de primenire sufletească, în această perioadă de post, pentru slujitorii Bisericii, monahii, monahiile și credincioșii din părțile Banatului – este mesajul Mitropoliei Banatului, duminică 26 martie 2023.

 

Comentarii

comentarii