Acasă Actualitate Praznicul Nașterii Domnului, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. ÎPSS Ioan: ”Am primit...

Praznicul Nașterii Domnului, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. ÎPSS Ioan: ”Am primit cel mai de preț dar de la Dumnezeu, pe fiul său!”

DISTRIBUIȚI

De Praznicul Nașterii Domnului 2021, sute de credincioși bănățeni au venit la Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara, pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de înaltpreasfințitul părinte Ioan, arhiepiscopul Timișoarei și mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, rostit la finalul slujbei euharistice, mitropolitul Banatului a spus: „Prin mila lui Dumnezeu am ajuns la peștera din Betleem, să ne închinăm pruncului divin, oaspetelui ceresc. Acesta a fost momentul astral din istoria mântuirii omului, când fiul lui Dumnezeu vine pe pământ să-l caute pe om, comoara lui Dumnezeu răpită de păcat și de moarte.

Nașterea lui Iisus Hristos a fost acel moment astral din istoria omenirii, după creație, când, în mod cu totul direct, cerul s-a coborât pe pământ, s-a întâlnit cerul cu pământul. Păcatul ridicase un munte de nerecunoștință între om și Dumnezeu. Omul alerga după moarte, în ea vedea alinarea durerilor pământești. Omul nu mai privea spre cer, ci numai spre pământ. Omul pierduse drumul spre iubire. 

Azi, Hristos nu are nevoie de aur, de tămâie și de smirnă, ci are nevoie de iubirea noastră, de iubirea față de cei aflați în suferință, frații mai mici ai Lui: „Întrucât ați făcut unuia dintre acești frați ai Mei prea mici, Mie Mi-ați făcut” (Matei 25, 40). Iubiților, lacrimile pocăinței noastre sunt aurul cel așteptat de Hristos de la noi.

Lacrimile omului cad în cer, nu pe pământ. Lacrimile sunt pâinea și cuvântul de mângâiere pentru cel aflat în suferință. Iată aurul, smirna și tămâia ta pe care le poți aduce lui Hristos azi și ori de câte ori vei trece prin fața unei case, unde vei vedea o mamă, o văduvă sau vreun frate care au nevoie de ajutorul tău. Nu fi nepăsător, ci ajută-i să fugă din foamete, din frig și din sărăcie. Vădindu-ne prin fapte, nu numai cu vorba, vom arăta că suntem devotați creștini, în care a rodit cuvântul Evangheliei lui Hristos”. 

ÎPSS Ioan a mai spus: ”Iată, iubiților, ce praznic este cel de azi: Praznicul cel Mare al milei lui Dumnezeu. Acum, prin milă, primim cel mai de preț Dar de la Dumnezeu Tatăl, pe Fiul Său. Dacă dreptății lui Dumnezeu nu răspundem cum se cuvine și nu-I acceptăm totdeauna dreptatea, nici măcar acum, când Îl vedem pe Pruncul Iisus, nu putem să-I răspundem cu smerenie și cu recunoștință milei Sale celei cerești?!

Analizând istoric, se vede că nu am răspuns cum se cuvine milei lui Dumnezeu față de noi. Să ne amintim de atitudinea lui Irod, când au sosit magii și i-au adus și lui vestea Nașterii Pruncului Împărat. Aici vedem o sincopă în gândirea lui Irod, el nu-și trimite ostașii cu magii să-L caute pe Pruncul Împărat și apoi să-L ucidă.

Însă, după plecarea magilor, îngerul lui Dumnezeu îi dă poruncă în vis lui Iosif să ia Pruncul și pe Mama Sa și să fugă în Egipt: „Scoală-te, ia Pruncul și pe Mama Lui și fugi în Egipt și stai acolo până ce-ți voi spune, fiindcă Irod are să caute Pruncul ca să Îl ucidă” (Matei 2, 13). 

Seara, după slujba Vecerniei, în monumentalul lăcaș de cult din capitala Banatului, a avut loc concertul tradițional de colinde, susținut de corul catedralei mitropolitane, condus de pr. Dan Dragomir.

Comentarii

comentarii