Acasă Actualitate Preafericitul Patriarh Daniel Ciobotea ar putea deveni Cetăţean de Onoare al Timişoarei

Preafericitul Patriarh Daniel Ciobotea ar putea deveni Cetăţean de Onoare al Timişoarei

DISTRIBUIȚI

Patriarhul Daniel Ciobotea, originar din judeţul Timiş, ar putea deveni Cetăţean de Onoare al Timişoarei. Pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Consiliului Local Timişoara va figura şi un proiect de hotărâre privind acest aspect, consilierii municipali urmând să hotărască, prin vot, asupra acordării titlului. „Este de remarcat faptul că prima demnitate bisericească importantă pentru Preafericitul Părinte Patriarh Dr. Daniel Ciobotea, şi totodată moment la care a fost hirotonit arhiereu, a fost aceea de Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timişoara. Totodată, Preafericitul Părinte Patriarh Dr. Daniel Ciobotea este şi cel dintâi Episcop – Vicar al Arhiepiscopiei Timişoara, ales în primii zori ai libertăţii, după aproape o jumătate de veac de comunism, la data de 4 martie 1990”, se arată în referatul proiectului de hotărâre iniţiat de consilierul local ţărănist Corado Toader.
Născut la data de 22 iulie 1951, în satul Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş, Preafericitul Părinte Dr. Daniel Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, este al treilea copil în familia învăţătorului Alexie şi Stela Ciobotea. Şcoala primară a urmat-o în satul natal (1958-1962), Dobreşti, iar gimnaziul în localitatea Lăpuşnic (1962-1966), judeţul Timiş. În 1966 începe cursurile liceale în oraşul Buziaş, pe care le continuă în municipiul Lugoj, la Liceul „Coriolan Brediceanu” (1967-1970). După absolvirea examenului de bacalaureat se înscrie ca student la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Sibiu (1970-1974), unde susţine şi Teza de licenţă în teologie (Noul Testament). În perioada 1974-1976 frecventează cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar
Ortodox din Bucureşti, Secţia Sistematică. În 1987 intră în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria, Jud. Neamţ, cu numele Daniel, avându-l ca naş de călugărie pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Cleopa Ilie. Este hirotonit ierodiacon la 14 august 1987 şi ieromonah la 15 august 1987. În 1988 este hirotesit protosinghel şi numit Consilier Patriarhal, Director al Sectorului „Teologie Contemporană şi Dialog Ecumenic”. Tot în anul 1988 devine Conferenţiar la Catedra de Misiune Creştină a Institutului Teologic Universitar Ortodox din Bucureşti. Este ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul de Lugojanul şi este hirotonit arhiereu la 4 martie 1990. La 7 iunie 1990 este ales Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Întronizarea s-a făcut la 1 iulie 1990. A desfăşurat o bogată activitate pastoral-misionara, culturală şi social-filantropică în perioada 1990-2008, în demnitatea de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. La 12 septembrie 2007 Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales în funcţia de Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române şi Locţiitor al Tronului Cezareei Capadociei. Întronizarea Prefericitului Patriarh Daniel s-a făcut duminică, 30 septembrie 2007, la Catedrala patriarhală din Bucureşti.

Comentarii

comentarii