Acasă Economic Președintele ANCOM s-a întâlnit la Timișoara cu reprezentanții industriei de telecomunicații

Președintele ANCOM s-a întâlnit la Timișoara cu reprezentanții industriei de telecomunicații

202
DISTRIBUIȚI

Joi, 3 iunie 2010, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementare şi Administrare în Comunicaţii (ANCOM), Cătălin Marinescu, a anunţat la Timişoara, în cadrul unei conferinţe de presă, rezultatele controlului efectuat la RCS & RDS şi Telemobil pentru verificarea licenţelor 3G, dar şi intrarea în vigoare a noului regim de autorizare generală aplicabil furnizorilor de comunicaţii electronice. Parte a „Reuniunilor regionale ale ANCOM”, întâlnirea cu cei peste 100 de reprezentanţi ai industriei din judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş este prima dintr-o serie de şase reuniuni regionale consultative ce vor fi organizate de Autoritate.
În cadrul dezbaterii de la Timişoara, reprezentanţii Autorităţii au discutat împreună cu cei prezenţi aspecte precum stadiul pieţei de comunicaţii electronice şi servicii poştale, activitatea, obiectivele şi priorităţile Autorităţii, noutăţile legislative, deciziile de reglementare sau activităţile privind monitorizarea şi controlul pieţei. Totodată, operatorii au avut posibilitatea să adreseze întrebări sau să propună spre rezolvare o serie de probleme cu care se confruntă pe plan local şi pentru care  ANCOM poate oferi soluţii de rezolvare. Preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, a anunţat şi că în perioada 8 ianuarie – 31 martie 2010, ANCOM a efectuat un control pentru a verifica dacă RCS & RDS şi Telemobil îşi respectă obligaţiile de acoperire impuse de ANCOM prin licenţele 3G acordate acestora în anul 2006 (cu modificările din data de 22 noiembrie 2009 pentru Telemobil). „La 31 decembrie 2009 s-a încheiat a doua fază de dezvoltare a reţelelor 3G. Conform măsurătorilor efectuate, semnalul radio este prezent în parametrii stabiliţi prin licenţă în conformitate cu obligaţiile asumate, în toate locurile de măsurare, pentru ambii operatori”, a declarat preşedintele ANCOM.  Pentru verificarea respectării condiţiilor din licenţa de 3G acordată societăţii RCS & RDS au fost verificate 176 de localităţi cu o populaţie însumată de 10.698.335 locuitori şi 33 drumuri însumând 3.763 km, iar pentru Telemobil au fost verificate 62 localităţi cu o populaţie însumată de 8.963.466 locuitori şi 158 drumuri însemnând 3.951 km (acoperire populaţie şi drumuri cumulativă la sfârşitul fazei a II-a). După atingerea termenului limită al fazei a doua, 31 decembrie 2009, Autoritatea a început verificările în teren folosind sistemul integrat de inspecţie a sistemelor radio – RADIS. Verificarea a presupus parcurgerea drumurilor cu o viteză maximă de 80 km/h astfel încât pentru fiecare porţiune de 100 metri parcurşi scanerul 3G să efectueze măcar 4 achiziţii de date şi parcurgerea principalelor bulevarde, străzi şi pieţe, precum şi a străzilor secundare şi periferiilor, astfel încât localităţile să fie verificate cât mai omogen. S-a urmărit de asemenea verificarea pe cât posibil a întregii zone intravilane. La procesul de verificare au luat parte 20 de specialişti ai ANCOM.
În ceea ce priveşte noul regim de autorizare generală a furnizorilor de comunicaţii electronice, care a intrat în vigoare în data de 29 mai 2010, principalele noutăţi constau în modificarea formularului – tip al notificării şi a fişei de descriere  a serviciilor care atrage după sine obligaţia tuturor furnizorilor de reţele sau/şi de servicii de comunicaţii electronice de a se reautoriza la ANCOM, până la data de 31 decembrie 2010. Totodată, decizia ANCOM reglementează expres regimul persoanelor străine, prevede noi cazuri de încetare a dreptului de a furniza reţele sau servicii de comunicaţii electronice, detaliază procedura suspendării acestui drept şi obligă furnizorii să raporteze ANCOM lista localităţilor în care se furnizează efectiv reţele publice terestre la punct fix pe suport fizic.

Comentarii

comentarii