Acasă Actualitate Prefectul atacă preţul gigacaloriei, dar vrea ajutoare de încălzire

Prefectul atacă preţul gigacaloriei, dar vrea ajutoare de încălzire

257
DISTRIBUIȚI

Au dezbătut preţul gigacaloriei la prefectură
“În cazul în care Consiliul Local Timişoara nu adoptă nicio hotărâre în vederea ajutoarelor de încălzire, în 30 septembrie vom depune acea precizare la instanţă şi va rămâne în vigoare majorarea cu 15 la sută a ajutoarelor”, spune prefectul de Timiş Mircea Băcală
La Instituţia Prefectului Timiş s-a dezbătut, miercuri, majorarea preţului gigacaloriei. Pe scurt, Consiliul Local Timişoara a hotărât, printr-un proiect de hotărâre, majorarea preţului de facturarea al gigacaloriei cu 15 la sută. Prefectul de Timiş Mircea Băcală a atacat în contencios-administrativ acest proiect. Pe perioada derulării procesului, hotărârea se suspendă de drept şi până nu se ajunge la un verdict final, preţul gigacaloriei va rămâne acelaşi, nemajorat. Problema e că în acelaşi proiect de hotărâre era stipulat încă un lucru: majorarea ajutorului de încălzire pentru 15.000 de familii cu venituri mici, cu 15 la sută. Acum, că proiectul de hotărâre e atacat, şi aceste ajutoare către populaţie se suspendă. Dar prefectul nu are treabă cu ajutoarele, ci cu majorarea preţului gigacaloriei, aşa că se caută o soluţie pentru ca ajutoarele să se dea în continuare şi să rămână atacată în instanţă doar partea de proiect care se referă la majorarea preţului gigacaloriei. S-a propus şi un nou proiect de hotărâre, doar cu ajutoarele de încălzire, care să fie votat de plenul din 29 septembrie al Consiliului Local Timişoara sau ca prefectul să-şi retragă acţiunea şi să atace, dacă vrea, doar majorarea preţului de facturare al gigacaloriei.

Fără abordări politice
Sunt păreri şi păreri. Unii spun că se poate vota un proiect doar cu ajutoarele de încălzire în următoarea şedinţă de plen, iar alţii spun că în niciun caz nu se poate face acest lucru, din moment ce proiectul cu ajutoarele e atacat în instanţă. De ambele părţi sunt împinse în faţă articole de legi şi reglementări, iar subiectul în cauză s-a transformat şi într-o luptă politică. Grupul de consilieri PD-L a şi trimis o scrisoare timişorenilor, prin care explică poziţia lor în acest caz, iar cei din coaliţia de la nivelul Consiliului Local Timişoara (PSD-PNL-PNŢCD) au dat şi ei declaraţii publice şi au semnat un comunicat comun. Miercuri, la prefectură, s-a dezbătut gigacaloria, într-un climat administrativ pe care prefectul Mircea Băcală a declarat de la început că nu-l vrea politizat. “Am de gând să înlătur orice speculaţii cu privire la faptul că acţiunea prefectului de a ataca în contencios scumpirea gigacaloriei ar fi una politică. Acţiunea noastră se va îndrepta asupra scumpirii gigacaloriei şi nicidecum asupra ajutoarelor de încălzire. Orice încercare de a interpreta altcumva acest subiect o consider o inducere în eroare. Să promoveze o hotărâre de consiliu local pentru rezolvarea subvenţiei, din punct de vedere legal nu există nimic care să-i împiedice să facă acest lucru. Nu voi acccepta niciun fel de abordare politică pe acest subiect”, a spus prefectul de Timiş Mircea Băcală.
Termen de judecată – 6 ianuarie 2010
În sală s-au aflat reprezentanţi ai sindicatelor şi mulţi reprezentanţi ai consiliilor de cartier din Timişoara şi chiar consilieri locali PD-L. A… şi jurişti, fiecare cu propria variantă… Unul care spunea că se mai poate da o hotărâre de consiliu local pentru a se debloca ajutoarele, iar altul care spunea că până la soluţionarea acţiunii în instanţă, o altă hotărâre privind ajutoarele nu poate fi emisă. Problema e că termenul din instanţă al atacului în contencios-administrativ al prefectului asupra hotărârii cu scumpirea gigacaloriei şi cu majorarea ajutoarelor de încălzire este abia în… 6 ianuarie 2010. Până atunci fiind suspendată majorarea preţului gigacaloriei, dar şi acordarea ajutoarelor de încălzire, dacă situaţia rămâne la fel. Au fost şi reprezentanţii pensionarilor, care o duc atât de greu în acest vremuri. Nu vor nici suspendarea ajutoarelor de încălzire, dar nici scumpirea gigacaloriei. Preţurile sunt sau tind să devină de acelaşi nivel cu cel din alte ţări europene, dar pensiile şi salariile nu, ba din contră… se duc în jos.
Dezbatere politică sau apolitică?
Deşi prefectul a insistat la începutul dezbaterii şi în timpul ei ca întâlnirea să nu fie una politizată, se pare că nu toţi l-au auzit… Consilierul local PD-L Ovidiu Ciuhandu a spus cum grupul de consilieri PD-L a iniţiat proiectul de hotărâre cu ajutoarele de încălzire şi cum au votat împotrivă consilierii PD-L la proiectul de scumpire a gigacaloriei, cum au informat cetăţenii prin intermediul acelei scrisori şi s-a referit şi la celelalte partide din consiliul local, la coaliţia din consiliu, pe care nu a prezentat-o în culori rozalii… Hmmm… politică în templul administraţiei să fie asta oare? … într-o dezbatere în care prefectul… apolitic… a cerut să fie strict adminsitrativă. Asta e, viaţa e grea, miroase a campanie şi se simte asta şi în Palatul Adminstrativ…
Sau… sau…
Până la urmă, prefectul a spus că preţul la gigacalorie nu va creşte, cel puţin până în momentul când instanţa se va decide, iar ajutoarele de încălzire vor fi acordate într-o formă sau alta. Ori consiliul local dă o nouă hotărâre, ori prefectura va depune o precizare la instanţă, prin care va spune că atacă doar majorarea preţului gigacaloriei, nu şi majorarea ajutoarelor de încălzire. “Data limită până în care aştept o iniţiativă din partea consiliului local va fi 29 septembrie 2009. În cazul în care Consiliul Local Timişoara nu adoptă nicio hotărâre în vederea ajutoarelor de încălzire, în 30 septembrie vom depune acea precizare la instanţă şi va rămâne în vigoare majorarea cu 15 la sută a ajutoarelor”, spune prefectul de Timiş Mircea Băcală.

Comentarii

comentarii