Acasă Administraţie Prefectura le cere primarilor din Timiș să evite convocările „de îndată” pentru...

Prefectura le cere primarilor din Timiș să evite convocările „de îndată” pentru ședințele de consiliu local

DISTRIBUIȚI

Instituția Prefectului Județului Timiș le cere primarilor din Timiș să nu mai convoace ședințe de Consiliu Local extraordinare „de îndată” dacă nu există o urgență reală. Procedura reglementată de Codul Administrativ prevede inclusiv motive pentru justificarea unor astfel de convocări, însă primarii, se pare, nu întotdeauna le respectă. Sunt cunoscute astfel de situații, printre altele, la Săcălaz și, mai nou, și la Timișoara.

La Săcălaz, primarul Viorel Nicu (PMP) a abuzat de acest tip de convocări pentru a scăpa de opoziția din consiliu local. Concret, edilul convoca din scurt câte o astfel de ședință și îi punea absenți pe consilierii care nu ajungeau. Astfel, tot acesta iniția procedura de încetare a mandatului înainte de termen pentru cei care strângeau destule absențe. Instanțele de judecată, însă, au constatat că în cele mai multe cazuri dispozițiile primarului erau ilegale, tocmai pentru că nu exista o urgență clară, motivată.

La Timișoara, deși useriștii acuzau și încă acuză fosta administrație că a convocat ședințe de îndată nejustificat, Fritz a început în martie 2022 să procedeze la fel. Tocmai de aceea, este în pericol chiar organigrama aprobată în ședința extraordinară „de îndată” din 16 martie, cea care nu trecuse la vot cu o zi înainte. La prima vedere, singura urgență clară era dată de alt punct de pe ordinea de zi a acelei ședințe, cel legat de înființarea centrului de suport pentru refugiații din Ucraina.

La finalul lunii martie, prefectura a pus întrebări referitoare la procedura de aprobare a noii organigrame și, împreună cu aceasta, și cea de înființare a Administrației pentru Educație și Sănătate. Primăria ar fi trebuit să răspundă până pe 11 aprilie. Acest răspuns a venit, dar, cel puțin până miercuri, 13 aprilie, nu a fost și evaluat de angajații prefecturii.

„Trebuie să vedem ce am primit. Chiar pentru că țin la echidistanță, consider că e normal ca ei să lucreze cu cine vor. Nu e un subiect la care vrem să punem bețe în roate, să fim mai exigenți. Vrem doar legea respectată. Organigrama poate fi făcută respectând legea, dacă sunt respectați toți pașii. Este normal ca primarul să lucreze cu structura dorită, dar nu poți să te pui să dai afară și să faci structuri care nu respectă legislația. Noi vrem doar respectarea legii”, spunea miercuri prefectul Mihai Ritivoiu.

În paralel, tot la finalul lunii martie, conducerea prefecturii a ținut să transmită și oficial aceste idei, printr-o adresă trimisă tuturor primăriilor din județ. La Timișoara, aceasta ar urma să ajungă în plenul Consiliului Local în ședința de marți, 19 aprilie, la punctul 52 din 63, câte sunt pe ordinea de zi.

Comentarii

comentarii