Acasă Actualitate Prelevare de organe de la un tânăr aflat în moarte cerebrală

Prelevare de organe de la un tânăr aflat în moarte cerebrală

DISTRIBUIȚI

Sâmbătă dimineaţa, o echipă de medici de la Clinica ATI (Anestezie Terapie Intensivă), din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara, împreună cu echipe de medici de la Bucureşti şi Cluj au realizat o prelevare de organe de la un tânăr aflat în moarte cerebrală.
Pacientul, în vârstă de 29, a fost adus joia trecută la spital cu traumatism cranio-cerebral, fiind internat la Clinica ATI, iar vineri, în jurul orei 18, a fost declarat în moarte cerebrală.
Tânărului i s-au prelevat rinichii de către echipa din Cluj, iar ficatul i-a fost prelevat de echipa din Bucureşti. Cordul nu a fost prelevat, deoarece în urma testelor efectuate s-a stabilit că nu corespunde din punct de vedere medical pentru a fi transplantat.
„Reacţia familiei a fost una lăudabilă. Deşi era dureros pentru ei, părinţii şi-au dat acordul în scurt timp. Este foarte important să primim acordul familiei repede, pentru că astfel cresc şansele unei prelevări de calitate. Familia este una simplă, fără studii superioare şi a înţeles foarte bine atunci când le-am explicat faptul că pentru fiul lor nu mai este nicio posibilitate de supravieţuire. Când a fost adus la noi, tânărul era deja în comă profunda, ultimul grad. Ne-am format deja o echipă care are experienţă şi un management bun în aceste situaţii. Amintim pe Dan Ilincariu, coordonatorul de transplant, Marius Papurică, Cristina Brânzeu, medicii tineri pe care i-am format – Dorian Drăgulescu, Claudiu Macarie”, spune prof.univ.dr. Dorel Săndesc, seful Clinicii ATI.
Operaţia de sâmbătă este cea de a doua din acest an, prima având loc în luna ianuarie. Până acum, la Clinica ATI s-au înregistrat 4 persoane în moarte cerebrală, dar numai în cazul a două persoane familia şi-a dat acordul pentru prelevarea organelor. Anul trecut au fost efectuate 3 prelevări de organe.
 

Comentarii

comentarii