Acasă Sănătate Prelevarea de organe la Timişoara, în impas? În 2014, niciun donator

Prelevarea de organe la Timişoara, în impas? În 2014, niciun donator

530
DISTRIBUIȚI

scjut

În timp ce anul 2013 a fost unul dintre cei mai prolifici în ceea ce priveşte prelevarea de organe la Spitalul Judeţean Timişoara, în număr de 14, în mod surprinzător, în 2014, până în luna mai, nu a mai avut loc nicio prelevare.

Cu prilejul Zilei naţionale a transplantului, care a avut loc la sfârşitul săptămânii, Dan Ilincariu, coordonatorul Centrului de Transplant din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, a transmis următorul mesaj: „Orice prelevare de organe salvează vieţi. Pentru o persoană care a decedat, iar familia a fost de acord să i se preleveze organele, acea persoană dragă va trăi în continuare prin cei care i-a salvat!”

Amintim că la Judeţean, în anul 2009, s-au înregistrat 3 prelevări de organe, iar în 2010, numărul a crescut vertiginos la 15. Anul 2011 a fost vârful prelevărilor: 19. Pentru ca în 2012 să scadă la 5.

„Generozitatea ta poate salva vieţi”, a fost tema Zilei naţionale a tranplantului. Asociaţia Romtransplant şi Fundaţia pentru Transplant reconfirmă importanţa medicală şi socială a actului transplantului. În fiecare an, persoanele care au beneficiat de transplant, sărbătoresc, împreună cu familiile lor şi cu specialiştii din domeniu, noua viaţă dobândită odata cu transplantul. Aniversarea reprezintă o continuare a campaniei naţionale dedicate creşterii numărului donatorilor de organe, ţesuturi şi celule, dar şi incurajării personalului medical în creşterea competenţelor sale de transplant. Un motiv în plus este situarea României, în anul 2013, pe primul loc în lume, ca procent anual al creşterii numărului de transplanturi.

Aproape 700 de persoane din Regiunea de Vest – judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş – aşteaptă un transplant de rinichi. Din păcate, şansa de a primi un rinichi este aproape nulă. În 2013, numai 9 transplanturi au avut loc în regiune, în timp ce în 2012 au fost 19.

Comentarii

comentarii