Acasă Actualitate UPDATE – Premiera absolută: Verdictul în cazul Sorin Roşca Stănescu – Ringier...

UPDATE – Premiera absolută: Verdictul în cazul Sorin Roşca Stănescu – Ringier va fi publicat sâmbătă ca supliment de patru pagini, în patru ziare diferite

188
DISTRIBUIȚI


„Lui Traian Băsescu nu i-am putut cere să publice pe zidul de la Cotroceni hotărârea pe care o va da Justiţia”

 UPDATE: Adevărul Holding a refuzat publicarea sentinţei

Fostul director al ziarului „Ziua” a obţinut în instanţă ca „Evenimentul Zilei” să publice integral, pe prima pagină, un anunţ judiciar de 9 pagini şi să plătească pentru publicarea aceluiaşi text în alte ziare.
Săptămâna trecuta, Sorin Roşca Stănescu a obţinut în instanţă aplicarea sentinţei pronunţate în vara anului trecut. În ciuda protestelor Convenţiei Organizaţiilor de Media (COM), care a afirmat ca decizia este „nedreaptă” şi „disproporţionată”, reprezentanţii Ringier Romania au declarat că „noi, ca instituţie responsabilă de presă, avem datoria de a nu submina deciziile instanţelor judecătoreşti din Romania”.
 
Ringier a decis în cele din urmă să se supună sentinţei pronunţate în iunie 2009
 
Marius Hagger, şeful operaţiunilor Ringier Romania, a confirmat miercuri, pentru paginademedia.ro, că Ringier a cumpărat deja publicitatea pentru cele nouă pagini ale sentinţei, care vor încăpea într-un supliment de patru pagini, si că hotărârea judecătorească va fi publicată sâmbătă.
Deşi Ringier a decis în cele din urmă să se supună sentinţei pronunţate în iunie 2009, Convenţia Organizaţiilor de Media a ţinut săptămâna trecută să transmită un „Protest”, în care afirmă că „publicarea integrală a celor 9 pagini în regim de publicitate este o sancţiune disproporţionată la adresa libertăţii de exprimare şi are un efect inhibitoriu major atât asupra editorului, cât şi asupra jurnalistului care a scris articolul incriminat”. De asemenea, aprecia COM, „Prin sentinţa dată, Judecătoria sector 2 a dat câştig de cauză reclamantului Sorin Roşca Stănescu, pronunţând o soluţie cu caracter infamant şi pecuniar (aceasta, deşi reclamantul nu a solicitat în mod expres despăgubiri băneşti pentru pretinsul prejudiciu de imagine)”.
În replică, Sorin Roşca Stănescu a scris pe blogul său – www.sroscas.ro, că COM, care în urma cu mai multe luni „şi-a permis un gest unic pe mapamond, şi anume să decreteze că doi jurnalişti nu mai sunt jurnalişti”, s-a discreditat acum în mod definitiv, afirmând în comunicat că „hotărârea judecătorească e disproporţionată faţă de faptă”.
 
„Lui Traian Băsescu nu i-am putut cere să publice pe zidul de la Cotroceni hotărârea pe care o va da Justiţia”
 
„Care este fapta şi care este hotărârea judecătorească? Fapta constă în aceea că Evenimentul Zilei, în urmă cu cinci ani, a făcut o acuzaţie gravă la adresa mea, pe care nu a putut-o dovedi niciodată, pentru că era neadevărată şi care mi-a adus grave prejudicii de imagine. În fine, după cinci ani, am demonstrat că s-a produs o calomnie. Nu am solicitat niciodată bani trustului Ringier în schimbul uriaşei porcării pe care a montat-o. Tot ceea ce am cerut în Justiţie a fost să oblige trustul Ringier să publice hotărârea judecătoreasca. Evident, în Evenimentul Zilei şi în alte publicaţii, pe cheltuiala proprie. Este aceasta o hotărâre disproporţionată? Puteam să cer şi luna de pe cer. Şi, în orice caz, o substanţială despăgubire în bani. Nu am făcut-o. Şi, cu toate astea, organizaţia-marionetă de media sare ca arsă. De ce? Pentru că face politică. Politica lui Traian Băsescu. Aflat şi el în dificultate, întrucât, la rândul lui, va răspunde pentru aceeaşi acuzaţie, într-un alt proces. Aflat în curs. Dar lui Traian Băsescu nu i-am putut cere să publice pe zidul de la Cotroceni hotărârea pe care o va da Justiţia. I-am cerut doar un leu. Nici nu merită să-i cer mai mult. Nu am nevoie nici de bani murdari şi nici de bani din remuneraţia sa de preşedinte. Pentru că nu şi-a făcut, în schimbul acesteia, datoria. Indiferent cum s-a înjosit acum, Convenţia Organizaţiilor de Media ar trebui, măcar în viitor, într-o situaţie asemănătoare, să înţeleagă că Justiţia, într-un stat democratic, este o putere suverană. În faţa căreia toţi trebuie să ne supunem. În mod normal, dacă nu ar fi făcut politică de doi lei, dacă nu ar fi aservită unor interese străine celor ale jurnaliştilor şi jurnalismului de ţinută, această organizaţie ar trebui să se delimiteze nu de Justiţie, ci de Ringier. Şi de Evenimentul Zilei. Şi să-i cheme pe reprezentanţii acestora, întrebându-i cum de a fost posibil să clacheze profesional într-o asemenea manieră. Ignorând şi, mai mult, încălcând cu bună ştiinţă Codul Deontologic. Sau Convenţia Organizaţiilor de Media ar trebui să se autodizolve”, a scris Sorin Roşca Stănescu pe blogul său.
 
„Anunţ judiciar”
 
Fostul director al ziarului „Ziua” a declanşat procesul împotriva ziarului Evenimentul Zilei / Ringier România în 2005, în urma publicării unor articole denigratoare la adresa sa, anunţate pe prima pagină a ziarului şi intitulate „Băsescu şi şantajistul” şi „Şantaju şi etajul – cazul Roşca Stănescu“. În iunie 2009, Curtea de Apel, prin decizie definitivă şi irevocabilă, a menţinut sentinţa pronunţata anterior, pe fond, de Judecătoria Sectorului 2, care a dat câştig de cauză reclamantului. Ringier România a fost astfel obligat să publice textul sentinţei civile pe cheltuiala sa şi integral (9 pagini), sub titlul „Anunţ judiciar”, pe prima pagina a ziarului Evenimentul Zilei, precum şi în cele trei cotidiane centrale menţionate. „Anunţul judiciar” trebuie, conform sentinţei, să fie publicat „cu aceleaşi caractere cu care sunt tipărite articole apărute în aceste publicaţii. Sorin Roşca Stănescu nu a solicitat bani drept despăgubire din partea Ringier.

 

UPDATE:

Adevărul Holding a refuzat publicarea sentinţei

„Adevărul Holding anunţă că se află în imposibilitatea publicării în cotidianul „Adevărul“ a deciziei judecătoreşti prin care grupul Ringier a pierdut procesul cu jurnalistul Sorin Roşca Stănescu.
Cererea grupului Ringier de a insera în ziarul „Adevărul" de sâmbătă, 15 mai 2010, un supliment publicitar conţinând decizia instanţei judecătoreşti de la Judecătoria Sectorului 2 – Secţia civilă referitoare la sentinţa civilă nr. 5039, dată în şedinţa publică din 18 iunie 2007, a fost adusă la cunoştinţa conducerii trustului Adevărul fără a respecta regimul de publicitate practicat de compania noastră.
Adevărul Holding respectă hotărârile instanţelor judecătoreşti din România. În acest spirit, Adevărul Holding îşi anunţă disponibilitatea ca în perioada următoare să publice aceeaşi decizie judecătorească sub amendamentul respectării de către grupul Ringier a regimului de publicitate utilizat de compania noastră.” Peter L. Imre, Director General Adevărul Holding. 

Comentarii

comentarii