Acasă Actualitate Premieră în estul Europei: O tânără refugiată afgană a primit o bursă...

Premieră în estul Europei: O tânără refugiată afgană a primit o bursă de studiu de la Universitatea de Vest Timișoara

752
DISTRIBUIȚI

Universitatea de Vest din Timișoara este prima universitate din estul Europei care acordă o bursă de studiu unui student din Afganistan, cu statut de refugiat.

Bursa a fost acordată unei tinere de 23 de ani , care studiază informatica. Pe lângă gratuitățile de care beneficiază, fata primește un ajutor de 600 de lei pe lună.

Faresta (Farshta) are 23 de ani și de 5 ani locuiește în Timișoara. S-a mutat în România împreună cu cei doi frați mai mici, după ce mama și bunica lor s-au stabilit la noi. În Afganistan s-a înscris la Facultatea de Ecomonie, dar spune că a renunțat din cauza condițiilor de acolo. Acum studiază informatică la Universitatea de Vest din Timișoara.

„Aici e foarte bine. Acolo nu pot să fac de exemplu informatică și dacă fac informatică, nu pot să lucrez după aia în domeniu, că femeile acolo nu găsesc așa ușor lucru,” spune Fareshta Basim.

Tânăra beneficiază de cazare gratuită în cămin, gratuitate la mijloacele de transport, centre sportive din oraș și activități culturale. În plus, primește un ajutor material de 600 de lei pe lună.

Bursa este acordată din fondurile private ale universității, după colaborarea cu Înaltul Comisariat ONU pentru refugiați. În viitorul apropiat, o a doua bursă ii va fi acordată unui tânăr refugiat.

„Prin această bursă am încercat să tragem un semnal de alarmă, că într-o lume globală, educația este cea care ar trebui să unească și să aducă societatea la un numitor comun și astfel de tineri care care datorită unor condiții sociale, geopolitice, strategice din țările lor nu au acces la educație, sunt obligați să părăsească țara, chiar pentru a-și proteja viața,” a declarat, pentru stirileprotv.ro, Marilen Pirtea, rectorul UVT

Conducerea Universității de Vest speră ca exemplul lor să fie urmat și de alte instituții de învățământ din țară.

Sursa: stirileprotv.ro

Comentarii

comentarii