Acasă Actualitate Premieră, joi, în sala multifuncțională a CJ Timiș

Premieră, joi, în sala multifuncțională a CJ Timiș

DISTRIBUIȚI

Premieră joi, 23 februarie 2023, de la ora 18, în sala multifuncțională a Consiliului Județean Timiș. Ordinul Arhitecților prezintă un film documentar despre arhitectura timișoreană în comunism, văzută din perspectiva biografică a soților arhitecți și urbaniști Silvia și Radu Grumeza.

Va fi prezent în sală arhitectul Radu Grumeza, fost arhitect șef al orașului Timișoara între 1959-1962 și al județului între 1968 și 1985. Acum are venerabila vârstă de 91 de ani. Evenimentul este organizat de Ordinul Arhitecților din Timișoara și se înscrie în coordonatele Timișoara 2023, Capitală Europeană a Culturii.

Seria filmelor dedicate personalităților arhitecturii timișorene, „Portret vertical”, vă propune o nouă întâlnire. De această dată veți cunoaște două nume importante în ecuația urbanismului timișorean, arhitecții Silvia și Radu Grumeza pe care i-a unit o frumoasă poveste de dragoste ce a dăinuit mai bine de șaptezeci de ani.

Silvia Grumeza a rămas în sufletul orașului drept creatoarea Parcului Botanic iar soțul său, Radu Grumeza, a fost ani mulți architect șef al județului și municipiului, participând cu discreție la momente de seamă în devenirea orașului înainte de 1989.

În vremuri sumbre în care tovarășii de la partid dețineau adevărul absolut în toate domeniile sociale, conducând cu ignoranță și discreționar destinele acestei părți de lume, o mână de arhitecți se încăpățânau în a-i înfrunta cu argumentele profesiei, opunându-se deciziilor aberante și reușind, uneori, a apăra moștenirea trecutului, a trasa liniile unui prezent rațional și sperând la un viitor revenit în matca valorilor europene.

Silvia și Radu Grumeza sunt, în rândul arhitecților timișoreni, două nume ce merită respectul și atenția. Cele 50 de minute ce le sunt dedicate subliniază, prin documente și mărturii pagini neștiute până acum în istoria arhitecturii Timișoarei, vorbind despre destinul unei familii în care pasiunea pentru cultură, artă și vocația umanistă s-au moștenit de-a lungul generațiilor.

Realizatorii filmului, Vasile Bogdan și Grațian Gâldău, coordonatorii proiectului arh. Oana Sârbu si întreaga echipă O.A.R. Timiș vă invită să participați la premiera de gală a acestei noi producții „Portret Vertical”, joi, 23 februarie 2023, ora 18, în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș.

 

Comentarii

comentarii