Acasă Actualitate Premieră la Timișoara: Intervenții chirurgicale asupra copiilor cu ajutorul robotului Da Vinci

Premieră la Timișoara: Intervenții chirurgicale asupra copiilor cu ajutorul robotului Da Vinci

1505
DISTRIBUIȚI

Spitalul de Copii Louis Țurcanu din Timișoara este primul din România unde se folosește chirurgia robotică pentru intervenții asupra copiilor.  Aici funcționează robotul Da Vinci, donat de Fundația Botnar, din Elveția, prin intermediul unui proiect accesat de doctorii de la cel mai mare spital de copii din Vestul țării. Cu acest robot, intervențiile chirurgicale sunt mult mai precise, iar recuperarrea se face mult mai repede. Primele operații cu acest robot vor avea loc în data de 12 februarie.

Chirurgia robotică este minim invazivă, cu acuratețe și precizie chirugicală excepțională, cu vizibilitate mai bună și rezultate superioare celorlalte tehnici chirurgicale. Poate fi utilizată într-o varietate mare de afecțiuni ale copilului: chirurgia malformațiilor renale, digestive, genitale, ale sistemului respirator sau chirurgia oncologică.

„Spitalizarea este mai scurtă, suferința este mai mică, iar pierderea sanguină mai redusă. Această investiție mai prezintă avantaje în cercetarea științifică pentru că ne va oferi date mult mai clare privind eficiența acestei tehnici în comparație cu cele clasice. Un alt avantaj este în domeniul educativ: Timișoara câștigă experință în chirurgia robotică și are șansa de a deveni centru de pregătire pentru colegi din țară și străinătate. Robotul a fost achitat integral și donat Universității de Medicină și Farmacie de către Fundația Botnar, în valoare de 2,4 milioane de euro, la care se adaugă diverse costuri pentru consumabilele care se folosesc la fiecare caz, pentru mentenanța lui”, a spus doctorul Eugen Boia, de la Spitalul de Copii Louis Țurcanu din Timișoara.

Comentarii

comentarii