Acasă Actualitate Premieră medicală la Spitalul Județean Timișoara! O pacientă de 64 de ani...

Premieră medicală la Spitalul Județean Timișoara! O pacientă de 64 de ani a primit o a două șansă la viață

394
DISTRIBUIȚI

Spitalul Clinic Județean de Urgență ,,Pius Brinzeu din Timișoara a înregistrat o nouă premieră chirurgicală națională. O pacientă în vârstă de 64 de ani a primit o a două șansă la viață. Este vorba de o intervenție neuro-endovasculară de implantare a unui dispozitiv intrasacular de deviere de flux implantat cu succes.

În cursul acestei săptămâni în cadrul Spitalului Județean Timișoara, a fost efectuată cu succes, pentru prima dată în țară noastră, o procedura de implantare a unui dispozitiv intrasacular de deviere de flux într-un anevrism cerebral intracranian. Pacienta suferise două anevrisme cerebrale, dintre care unul probabil rupt, cu hemoragie subarahnoidiana abundență dar cu examen neurologic normal și cefalee puternică.

”În aceste condiții echipa noastră a fost nevoită să trateze ambele anevrisme cerebrale (unul a fost tratat cu tehnică clasică de plasare de coiluri în sacul anecrismal iar al doilea prin tratarea cu acest dispozitiv intrasacular). Al 2-lea anevrism era neabordabil neurochirurgical din cauza imediatei vecinătăți cu trunchiul cerebral, structura anatomică vitală. Lipsa acestei intervenții de urgență ar fi fost fatală”, spun specialiștii, autorii intervenției chirurgicale.

 Procedura a fost efectuată de către o echipa condusă de medicul neuroradiolog intervenționist, dr. Cristian Mihalea (CHU Bicetre, Paris Franța) și medicii SCJUPBT, dr. Adrian Tutelca, dr. Cătălin Juratu, dr. Dana Crisenescu și dr. Adrian Popica, din cadrul compartimentului  radiologie intervențională. Procedura marchează o nouă etapă în neuroradiologia intervențională românească deoarece acest tip de dispozitiv reprezintă vârful tehnologic actual la nivel mondial în tratamentul minim invaziv al anevrismului cerebral. 

Astfel de proceduri trebuie efectuate cât mai repede deoarece în primele 48 de ore resangerarea unui anevrism rupt poate fi fatal. Pacienta se află în afară oricărui pericol, urmând că în zilele următoare să fie externată la domiciliu.

Comentarii

comentarii