Acasă Actualitate Premieră! O instanță din vestul României a decis că în urma contestațiilor...

Premieră! O instanță din vestul României a decis că în urma contestațiilor de la Bacalaureat nu pot scădea notele obținute inițial la examen

DISTRIBUIȚI

Decizie în premieră dată de o instanță din România: notele acordate în etapa de Contestații de la Bacalaureat nu pot fi mai mici decât notele obținute inițial și contestate de absolvenții de liceu, a hotărât Curtea de Apel Oradea. Avocatul orădean Mirel Ovidiu Alexandru a susținut în instanță că „posibilitatea ca nota finală să fie mai mică decât cea anterioară contestației încalcă un principiu fundamental al dreptului, acela al neagravării situației în propria cale de atac”, relatează publicația Bihor Online. În consecință, un tânăr din Oradea a obținut la Curtea de Apel, în primă instanță, decizia ca nota la proba de Matematică a examenului de Bacalaureat din 2023 să fie nota pe care o primise inițial, de peste 9, și nu punctajul de la Contestație, în urma căreia nota la Matematică îi fusese scăzută la 8,15.

După ce la Contestație tânărul a primit o notă mai mică la Matematică, acesta a dat în judecată Ministerul Educației, Comisia Națională de Bacalaureat, Comisia de Bacalaureat din Centrul Regional de Contestații Maramureș și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, conform Bihor Online.

Hotărârea Curții de Apel Oradea este din 23 aprilie 2024 și nu este definitivă.

Instanța a decis și modificarea regulilor organizării Bacalaureatului, astfel încât absolvenții de liceu care se prezintă la examen să nu mai completeze declarația tip în care le este adus la cunoștință faptul că după Contestații notele pot scădea.

Ce a decis Curtea de Apel Oradea:

A obligat Comisia Națională de Bacalaureat și pe cea din Centrul Regional de Contestații Maramureș să-i acorde reclamantului nota obținută înaintea contestației.

Inspectoratul Școlar Județean Bihor a fost obligat să-i elibereze reclamantului o nouă diplomă care să cuprindă rezultatul obținut înainte de contestație, potrivit sursei citate.

A anulat în parte dispozițiile art.12 alin.1, 3 și 4 și ale art.13 din Ordinul nr. 5242/2022 privind desfășurarea Bacalaureatului emis de Ministerul Educației, sub aspectul posibilității scăderii notei acordate inițial ca urmare a soluționării contestației.

Ce prevăd dispozițiile art.12 alin.1, 3 și 4 și ale art.13 din Ordinul nr. 5242/2022 privind desfășurarea Bacalaureatului emis de Ministerul Educației:

Ordinul nr. 5.242 din 31 august 2022 privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat – 2023 / Foto: legislatie.just.ro

Aceleași prevederi privind notele primite de candidați în urma contestațiilor la Bacalaureat se regăsesc și în ordinul nr. 6.156/2023, privind organizarea și desfășurarea examenului național de Bacalaureat 2024:

Ordinul nr. 6.156 din 31 august 2023 privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat – 2024 / Foto: legislatie.just.ro

Tânărul a contestat și prevederea din ordinul nr. 5242/2022 referitoare la obligația candidaților care cer reevaluarea lucrărilor să depună o declarație tipizată prin care iau la cunoștință că ar putea primi o notă mai mică sau mai mare.

Avocatul orădean Mirel Ovidiu Alexandru, care l-a reprezentat pe tânăr în instanță, a arătat, printre altele, că „posibilitatea ca nota finală să fie mai mică decât cea anterioară contestației încalcă un principiu fundamental al dreptului, acela al neagravării situației în propria cale de atac”.

Condiționarea formulării contestației de semnarea unei declarații-tip este impusă discreționar, consideră avocatul Mirel Alexandru. Acesta atrage atenția că asumarea de către candidați a riscului unei note mai mici este o obligație ilegală și încalcă principiul potrivit căruia apelantului nu i se poate crea o situație mai grea în propria cale de atac, conform bihon.ro.

Hotărârea Curții de Apel Oradea a fost deja atacată cu recurs de  Ministerul Educației, Comisia Națională de Bacalaureat, Comisia de Bacalaureat din Centrul Regional de Contestații Maramureș și Inspectoratul Școlar Județean Bihor. Astfel, procesul se va muta la Înalta Curte de Casație, iar dacă sentința de la Oradea va rămâne definitivă, va putea fi invocată ca precedent și în alte cazuri de acest tip”, conform sursei citate.

Sursa: edupedu.ro

Comentarii

comentarii