Acasă Cultura Premiul “Peter Jecza”, sau opt sculpturi pentru Timișoara

Premiul “Peter Jecza”, sau opt sculpturi pentru Timișoara

DISTRIBUIȚI

În Timișoara, arta contemporană capătă un nou suflu odată cu prezentarea lucrărilor finaliste ale competiției Premiul Peter Jecza pentru Sculptura Anului. Șapte sculpturi semnate de artiști precum Maria-Mădălina Brîneț, Maxim Dumitraș, Cătălin Oancea, Dragan Rajnic, Marius Rițiu și Aurel Vlad au fost expuse în spațiul exterior al Shopping City Timișoara, marcând un nou capitol în promovarea artei în spațiul public.

“Ne dorim să aducem cât mai multă artă și cultură în Timișoara”, a declarat Gabriel Durac, reprezentant al Shopping City Timișoara și al NEPI Rockcastle, parteneri ai proiectului. Inițiativa aduce arta mai aproape de public și cultivă un dialog între trecători și sculpturi, o misiune susținută cu pasiune de Sorina Jecza: „Dorim să obișnuim oamenii cu ideea că arta poate face parte din cotidianul nostru, să fie privită și interogată, trăită în mod firesc”.

Piața Unirii găzduiește piesa câștigătoare a premiului, Dulapul cu jucării, creată de Florin Magda. Descrisă de autor ca „o oglindă a vieților celor care trec prin această piață”, sculptura va rămâne expusă în centrul orașului pentru următoarele șase luni, simbolizând spiritul Timișoarei și promisiunea culturală a orașului.

Sorina Jecza, în discursul său, a subliniat importanța continuității artistice: „Premiul Peter Jecza pentru Sculptura Anului celebrează moștenirea lui Peter Jecza, onorând contribuția sa la sculptura românească contemporană și transmițând crezul său generațiilor viitoare”.

Evenimentul face parte din proiectul după SCULPTURĂ/SCULPTURĂ după, lansat de Fundația Interart Triade în 2023, când Timișoara a fost Capitală Europeană a Culturii. Premiul este susținut de UniCredit Bank, în amintirea influenței de durată a sculptorului Peter Jecza asupra peisajului artistic național.

Comentarii

comentarii