Acasă Eveniment Preoţilor timişoreni li se pune pumnul în gură!

Preoţilor timişoreni li se pune pumnul în gură!

DISTRIBUIȚI

Popa Cosma – schimbat pentru că a avut curajul să vorbească…
Mitropolia Banatului organizează un concurs fulger la Biserica „Sf. Ilie”, pentru a găsi un nou paroh

Un preot timişorean este schimbat din funcţia de paroh pentru că a avut curajul să vorbească şi să arate cu degetul spre consilierul economic al Arhiepiscopiei Timişoarei. Dezvăluirile apărute în cotidianul ZIUA de Vest aruncă din nou în aer Parohia „Sf. Ilie” din Fabric. Luni şi marţi, aici are loc un concurs fulger pentru instalarea unui nou preot, care va deveni şi paroh. La biserica din Timişoara există, în momentul de faţă, deja patru preoţi.

Citește și:

Consiliul Eparhial analizează „megaţeapa” de la Biserica „Sf. Ilie” din Fabric

Consiliul Parohial din Fabric – chemat la judecată

Consiliul Eparhial – stană de piatră în faţa dorinţei a peste 200 de credincioşi

Enoriaşii Bisericii „Sf. Ilie” din Fabric vor să-şi schimbe protopopiatul

Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu a decis: Cricoveanu rămâne preot la Biserica „Sf. Ilie” din Fabric

Preasfinţitul Paisie Lugojanu face lumină în scandalul de la Biserica din „Prinţul Turcesc”

Necuratul îşi bagă coada la biserica din Prinţul Turcesc 

Concursul a fost ţinut într-un aşa secret încât nimeni din consiliul parohial al Bisericii „Sf. Ilie” din Fabric nu a ştiut de el. Preotul Iulian Cosma va fi schimbat din funcţia de paroh. Totul după ce preotul timişorean a avut curajul să-i trimită o scrisoare mitropolitului Banatului, în care arăta cum a fost obligat să semneze un deviz fictiv de lucrări pentru o sumă de peste 80.000 de lei. Omul care l-a obligat să facă acest lucru este chiar Valentin Boancheş, consilierul economic al Arhiepiscopiei Timişoarei.

Miercuri se ştie noul paroh din Fabric

Cele mai înalt feţe bisericeşti au tunat în Consiliul Eparhial, desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute. Acolo au fost chemaţi la ordine consiliul parohial şi preoţii din Fabric. Articolul din ZIUA de Vest „Consiliul Eparhial analizează «megaţeapa»” de la Biserica «Sf. Ilie» din Fabric” a fost principala temă de discuţii. În urma Consiliului Eparhial s-au luat măsuri fără precedent. S-a organizat un concurs blitz, în urma căruia un preot din afara parohiei va fi numit noul paroh. „Astăzi şi mâine se dă concurs, iar în urma concursului va fi numit un nou preot, care va ocupa şi funcţia de paroh. Sunt trei candiaţi la examen. Preotul paroh va fi cel ce va câştiga concursul. Poimâine, cel târziu, se vor şti rezultatele. Preotul Cosma va rămâne în parohie, dar nu va mai fi paroh”, ne-a spus preotul Marius Florescu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului.

 

Deheleanu: „Totul e făcut pentru eliminarea lui Cosma şi a lui Cricovean din parohie”

Scandalul de la Biserica din Fabric a început în martie, când Consiliul Eparhial a decis mutarea preotului Cricovean de la Biserica din Fabric la Biserica Martirilor. Enoriaşii au luat cu asalt Mitropolia Banatului şi preotul Cricovean a fost menţinut în funcţie. Enorişaii de aici au adunat şi liste cu sute de semnături pentru mutarea de la Protopoiatul II la Protopopiatul I. „Problema cu mutarea de la un protopopiat la altul a a fost clasată. Nu se pot face asemenea mutări în funcţie de persoana care ocupă funcţia de protopop şi în funcţie de antipatii. S-a clasat  şi mutarea părinteleui Cicovean”, mai spune Mariu Florescu. Membrii Consiliul Parohial din Fabric sunt consternaţi de ce se întâmplă la biserica lor. „În Consiliul Eparhial s-a discutat doar despre devizul fals. I-au făcut harcea-parcea şi pe preoţi şi pe noi, cei din consiliu parohial. Nu pot să cred că la noi se organizează concutrs şi nimeni nu ştie nimic. Totul e făcut pentru eliminarea lui Cosma şi a lui Cricovean din parohie şi să se mute Protopopiatul II cu birourile în casa parohială de la noi. Altfel nu se explică de ce mai fac concurs pentru un preot. Avem deja cinci, nu sunt destui?”, spune Dumitru Dehelanu, membru în Consiliul Parohial din Fabric.

L-au scos pe preotul Cosma principalul vinovat

Nici părintele Boancheş, acuzat deschis că l-a obligat pe preotul Cosma să semneze un deviz fictiv şi nici preotul Marius Florescu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, nu au vrut, iniţial, să comenteze incidentul. Ulterior, Mitropolia Bnatului a dat un comunicat de presă pe site-ul oficial, ce făcea refereire la devizul fictiv. Culmea, în acesta este acuzat chiar denunţătorul, părintele Cosma. „Devizul la care s-a făcut referire este o ofertă estimativă de lucrări, parte integrantă a dosarului – cerere pentru finanţare de la bugetul de stat. Preotul Iulian Cosma a dezinformat presa, nerecunoscând faptul că, la începutul lunii decembrie 2010, a refuzat să întocmească documentele necesare, ce se impun ca cerinţă a OG 82/2001, HG 1470/2002, modificată şi completată prin HG 1265/2010, acte legislative care reglementează finanţarea exclusivă a lucrărilor de reparaţii şi construcţii, doar la bisericile parohiale şi nu la anexe sau case parohiale”.

Plăteşte pentru că a fost sincer

Lui popa Cosma, care va fi schimbat din funcţia de paroh pentru că a avut curajul să vorbească, i se aduc şi alte acuze. „Consiliul Parohial a fost dezinformat de către preotul paroh Iulian Cosma, fapt dovedit în şedinţa comună din ziua de 28 aprilie a.c. Membrii Consiliului Parohial nu au cunoscut faptul că suma de 50.000 lei, alocată de la bugetul de stat, nu poate fi investită decât în clădirea bisericii şi, de asemenea, faptul că banii au fost viraţi deja de către Secretariatul de Stat pentru Culte direct în contul parohiei, deşi din luna decembrie 2010 până în prezent, nu s-a făcut niciun demers legal pentru demararea lucrărilor de reparaţii la biserică”, se mai spune în comunicatul remis de Mitropolia Banatului. Părintele Cosma plăteşete pentru sinceritatea debordantă. El a trimis mitropolitului Corneanu o scrisoare incredibilă. „Părintele consilier Valentin Boancheş m-a obligat să semnez un deviz fictiv de lucări, împotriva necesităţilor uregente ale parohiei. Vă rugăm să ne acordaţi înalta binecuvîntare şi să efectuăm lucrările pe care credincioşii le socotesc oportune şi a anula actul întocmit sub presiunea consilierului economic”, se arată în documentul trimis de părintele Iulian Cosma către mitropolitul Banatului, Nicoale Corneanu.
 

Comentarii

comentarii